Torta della nonna (koláč starej mamy)

lusinkab - fotkalusinkab, 2. januára 2013
Torta della nonna (koláč starej mamy)
Foto: lusinkab

Toto je jeden z klasiky talianských koláčov,ktorého cesto má vynikajúcu keksíkoú chuť a spolu s vanilkovým krémom a píniovými orieškami má nezabudnuteľnú chuť. @havino Zobraziť celý popisToto je jeden z klasiky talianských koláčov,ktorého cesto má vynikajúcu keksíkoú chuť a spolu s vanilkovým krémom a píniovými orieškami má nezabudnuteľnú chuť. @havino má poprosil o recept tak ho sem na jeho želanie pridávam,dúfam,že sa zapáči a bude chutiť.

Suroviny

Cesto:
200 g
400 g
4 ks
1 ks
150 g
štipka
crema pasticcera:
8 ks
250 g
1/2 citróna
1 ks
1 l
80 g (kukuričný škrob)
Ostatné:
120 g
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Do väčšej misky si preosejeme múku,práškový cukor,vanilkový cukor,soľ a premiešame aby sa nám všetky suroviny rovnomerne spojili.Pridáme na kocky nakrájané maslo a žĺtka a ručne hnetieme až kým sa nám všetko pekne nespojí a nevznikne nám pekné,hladké a nelepivé cesto.Trošku to trvá kým sa to všetko pekne spojí ale na koniec nám y toho vynikne pekná guľka.Guľku sploštíme na veľkosť malého tanierika,zabalíme do kuchynskej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky odpočívať.

  2. 2

    Medzi tým keď sa nám cesto chladi tak si pripravíme crema pasticcera je to rovnaký postup ako v mojom recepte na Crème Pâtissière len pomer surovín je odlysný a pridáva sa sem aj citróva kôra. Vanilkový struk rozrežeme,vyškrabeme s nožíkom zrniečka a položíme ich aj so strukom do mlieka,pridáme citrónovú kôru a na pomalom ohni privedieme mlieko do varu.Keď nám začne vrieť odstavíme zo šporáka,zakryjeme pokrievkou a necháme postáť 10 minút nech nám pekne prejde chuť vanilky.Do väčšieho hrnca si dáme žĺtka a cukor a spolu to vyšľaháme cca 2 min.Netreba žiaden elektrický šľahač stačí klasický ručný metličkový na vajíčka. Potom k zmesi pridáme kukuričný škrob a dobre vymiešame.Za stáleho miešania s metličkou lejeme celý obsah mlieka.Dáme na pomalý plameň a pomocou metličky miešame až kým nám pekne nezhustne,nezabúdame aj na dno hrnca aby sa nám zo spodku nepripálila. Pri tomto recepte som celý obsah krému vyliala do rovnej zapekacej misky aby to skôr vychladlo a zakryla s kuchynskou fóliou.

  3. 3

    Po hodine vyberieme cesto z chladničky a odoberieme si 2/3 ktoré rozvaľkáme na veľkost formy /v pôvodnom recepte bol rozmer formy medzi 24 až 26 cm ja som použila formu s veľkosťou 23 cm s vyberateľným dnom/. Ja si normálne cesto rozvaľkám medzi dvoma papiermi na pečenie,potom je pekne hladké a ľahšie sa mi tak prekladá do formy,orežeme odstávajúce boky a popicháme v strede a dookola s vydličkou.Na cesto vylejeme celý obsah vychladnutého krému a zľahka zarovnáme.

    Torta della nonna (koláč starej mamy) - obrázok 3
  4. 4

    Rozvaľkáme si zvyšnú 1/3 cesta tak aby bolo až po okraje ak náhodou niečo odstáva tak to orežeme.Po obvode popritláčamé s vydličkou abz sa nám vrchné cesto spojilo so spodným. Popicháme smerom od stredu von do cesta s vydličkou,posypeme s píniovým orieškami a dáme piecť do rúry na 180°C cca 45 až 50 minút. Vyberieme z rúry a necháme ešte 5 minút vo forme,vyberieme z formy a necháme vychladnúť,posypeme práškovým cukrom.Môže sa podávať hneď ale najlepšia je keď postojí celú noc v chladničke.

    Torta della nonna (koláč starej mamy) - obrázok 4
  5. 5

    @havinko tu je slúbený receptík ak máš nejaké otázočky alebo aj iný varecháči veľmi rada odpoviem a prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

izabella929
Lusinka, to vyzerá veľmi chutne a tie oriešky na vrchu, no tot je ale paráááda.-)
radulienka
Tak toto je kráľovská torta, škoda, že si to nedala sem už pred Vianocami, bola by som som ju upiekla na sviatky, ale ďalšie sviatky prídu a teším sa, že ju upečiem, vďaka za krásny recept...
havino
@lusinkab , ja Ti zo srdca dakujem, vážne si mi urobila veľku radosť. Ked som tu tortu videla prvý krát, odtvedy mám na ňu nenormálnu chuť. Nech sa mi polepší s kolenom a hned ju pečiem. Otázky zatial nemám, postup mám naštudovaný, máš ho veľmi pekne zrozumiteľne vysvetlený. Ja si už aj tu chuť na jazyku, akosi viem predstaviť. Dúfam, že neprestrelím, ale krém si predstavujem taký dobre, riadne žltkovo pudingový, ak to tak neprofesionálne nazvem, však? Mne doma chalani v poslednej dobe vôbec nechcú maslové krémy. Dúfam, že toto im po chuti pôjde. Ešte raz ďakujem veľmi pekne.
silvia68
vyzerá veľmi dobre, vyskúšam, a ešte vymyslieť recept čo s toľlými zvyšnými bielkami.
sonulienka
Naozaj výborný receptík @silvia68 bielka použi zas na tortu od @lusinkab alebo urob mandlové sucháre ja som dala na varechu na ne recept ale tu je viac receptov na ne a hneď máš aj bielka využité.Samozrejme asi by musela byť nejaká oslava keď znovu tak veľa upečeného ale je to fantastické.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite vyskúšam.
babav
Vyborny recept! Nepoznam,prilezitostne vykusam...podla postupu
a ingrediencii je iste fajnovy .
ywett
úžasne vyzerá, hneď by som si dala :-)
lusinkab
dakujem @vsetkym za mile komentariky a som rada,ze sa paci :-) @havino rado sa stalo :-) a ked ti doma nechcu maslove plnky tak s tymto si u nich urcite splhnes :-)))) je trosku ina ako ostatne ale chuti uzasne a uvidis,ze si ju doma budu pytat opat a opat :-) @janger no ja som pravdu povediac ani nepozerala ci tu uz nahodou je,kedze @havino ma poprosila o tento receptik tak som ho sem pridala :-) ale aj ta tvoja vyzera super a ked ju raz ochutnas tak potom sa jej nevies dojest :-)
mesiar50
@lusinkab
Krásne je to publikované a opísané.Taliani majú dobré pečívka.Dávno som mal
susedov muž bol talian a jeho žena slováčka.Kamarádila sa s mojou polovičkou neraz nám doniesli z talianska rôzne pečivá.Tvoja tortička
je úchvatná a určite aj dobrá .Vidieť,že je krásne nadýchaná.Receptík
uložím krásne díky
mesiar50
@lusinkab
ak si myslela tou kreáciou na ružu tak posielam stručný návod:
otvoríš si napr.google
1)zadáš --hanulka cz 2.)hanulka-nejkrásnejší pohlednice....3).otvorí sa stránka hanulka cz.4).zúžiť stránku musiš v pravo hore veď vieš.
5.)potom si musíš otvoriť ďalaší net trebárs mozilla firefox dáš hladať
--varecha sk-6).aj stránku varechy si zúž na pol obrazu.7)na vareche
vyhladáš do ktorého receptu to chceš dať.8)v hanulka klikneš na animace tam si vyberieš.9)klikneš pravým na miške a v malom okienku
zadáš(kopírovať adresu url obrázka)10)klikneš pravým do varechy
kde je (napíš komentár k receptu) a dáš (vložiť prípadne prilepiť)
sú tam pekné animácie.Ahoj
lusinkab


jej tak to je super @mesiar50 akurat skusam tak uvidim ci to sem pridat :-) som rada,ze s ati torticka paci
mesiar50
.@lusinkab
Vedel som,ze si sikulka.Na tom serveri su rozne pekne
vecicky.Ale dnes sa uz konecne odtrhnem od PC
kedze som pozvany rubat drevo k rodicom na dedinu.
Ano torticka vypada skvelo.Prajem krasny vikend



havino
@lusinkab ,nedá mi, nevydržím do zajtra Ti nenapísať. Už je torta v rúre, zajta odfotím, pochválim sa, už by sa nemalo nič pokaziť,ak mi neprihorí, čo tu sedím na vareche. :-) Zatial poviem, krém eňo ňuňo,žiaden puding veru, to je žltkovo- vanilkovo- citrónová mňamka. S cestom sa výborne pracovalo,ani gram múky nebolo potrebné prisypať,ani podpsypať pri guľaní. Zmenu som urobila takú, že som ju dala do tortovej formy, pretože mám takú formu ako Ty, ale sa mi zdala velmi nízka, nebol by mi vošiel do nej celý krém. Mal by ho kto zjesť,ale nech ho je bohato v torte. Boky a vrch som pekne spojila. Tak snád mi vyjde.
lusinkab
Jej @havino tak to ma velmi tesi no toto cesto je super na vsetky mozne kolaciky ja ho pouzivam aj na jablkovy alebo hruskovy pie :-) neboj vsetko dobre dopadne a tesim sa na fotocku :-) a nech vam doma a hlavne tvojim chlapom doma chuti :-)
havino
@lusinkab , dakujem, určite bude chutiť. Nie som dobrý fotograf, nebaví ma to, aspon takáto fotka. Krájať ju až zajtra budem,chalani nie sú doma a mne netreba. Ja som sa krému už naolizovala, ale aj tak je ešte stále taká vlažná. No a miesta kde vidíš menej píniových,, to mi nakázali, že oni to moc neľúbia. Vravím neviete,ako to chutí na koláči a už to neľúbite. Tak,ale urobila som im po vôli.



havino
a posýpané cukrom u nás tiež musí byť menej. Mám to ťažké s mojimi chlapmi,ale čo už :-), aj tak im s radosťou urobím čo im na očiach vidím....
havino
tak aj v reze som Ti odfotila. Prišiel domov mladší syn a že to čo je? Že či som na tortu vzor maryšky dala? :-) Vravím, no ja tak viem,ako maryška vyzerá. Tak som mu odrezala kúsok, Prišiel druhý krát, že to čo je? ale čo zas, sa ho pýtam ? Že aké dobré, bohovské. Že tak toto by jedol každý den. No vidíš, sopliaci moji zlatí.



dorenika
krasna je a aurcite chutna,havino aj tebe sa krasne podarila
lusinkab
Ani nevies ako si ma na vcas rano potesila vydarila sa ti krasne :-)Jej tak si sa im nakoniec @havino zavdacila :-) no s chlapmi je to niekedy tazke ja mam tiez dvoch mladsich bratov a ty tiez sem tam ofrflu ak im mamka da nieco na tanier :-) ale hlavne je,ze vam chutilo.Krasne sa vidila ta plnka je ina a na druhy den to jednoducho nema chybu.Ja ked ju robim tak stacia 2 dni a je po nej a to sme len dvaja :-).Hahaha,ze maryska co tomu malemu po rozume chodi :-)))) @dorenika dakujem :-)
mesiar50
@havino
Nahlásim ťa adminovi,že kopíruješ torty.
Gratulujem si šikovná kuchárka 1***
Navňadili ste ma dievčatá,ale iba niekedy bohužial
v marci.Pekný deň vám.
lusinkab
:-) ale no @mesiar50 :-))))))))) len nikoho nenahlasuj :-)))))) @havino moze :-) a krasne sa jej podarila tak by bolo luto to sem neukazat :-) ...inaksie cakame na tvoj vytvor :-) pekny dnicek
havino
@mesiar !!! Ty jeden!!! Ty si ma odhalili, ty beťár !! ako si na to prišiel??? :-) už neprezrádzaj, bo mi ju Tomáš dá preč :-) a bude chcieť dôkaz, až mu upečiem.... vďaka Ti za pochvalu. Tri hviezdičky mi ani doma nedali za ňu. Aj ked ju zas pýtajú, asi zajtra ju opäť urobím, možno už dnes večer. Dala som im na výber, že šišky, alebo niečo iné. Tak, že to, čo bolo minulý víkend. Dá sa naozaj papať aj letná, čerstvá, krehká, aj na druhý deň už trochu zvlhnutá, nie moc. Komu nechýbajú maslové plnky, je ideálna pochúťka.
@lusinkab , vdaka aj Tebe, si veľmi milá
lusinkab
:-))))) tak vidis @meisar50 trebalo sa ti ozyvat???? @havino ti teda dala :-))))))) tak to som rada,ze vam zachutila aj ty si velmi mila a prajem ti krasny vikend :-)
lusinkab
:-) dakujem @surincicka ak upecies nebudes urcite sklamana :-) potom mi daj vedeit ked sa do toho pustis ako si dopadla :-)
dormella
Italske babicky namaceji piniove orisky predem do studene vody (asi tak na hodinku), pak je osusi a posypou jimi povrch moucniku. Staci tak na hodinku. Zustanou krasne bile a nespali se.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia