Torta della nonna (koláč starej mamy)

Autor receptu: lusinkab

Toto je jeden z klasiky talianských koláčov,ktorého cesto má vynikajúcu keksíkoú chuť a spolu s vanilkovým krémom a píniovými orieškami má nezabudnuteľnú chuť. @havino má poprosil o recept tak ho sem na jeho želanie pridávam,dúfam,že sa zapáči a bude chutiť.

Suroviny

Postup

  1. Do väčšej misky si preosejeme múku,práškový cukor,vanilkový cukor,soľ a premiešame aby sa nám všetky suroviny rovnomerne spojili.Pridáme na kocky nakrájané maslo a žĺtka a ručne hnetieme až kým sa nám všetko pekne nespojí a nevznikne nám pekné,hladké a nelepivé cesto.Trošku to trvá kým sa to všetko pekne spojí ale na koniec nám y toho vynikne pekná guľka.Guľku sploštíme na veľkosť malého tanierika,zabalíme do kuchynskej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky odpočívať.
  2. Medzi tým keď sa nám cesto chladi tak si pripravíme crema pasticcera je to rovnaký postup ako v mojom recepte na Crème Pâtissière len pomer surovín je odlysný a pridáva sa sem aj citróva kôra. Vanilkový struk rozrežeme,vyškrabeme s nožíkom zrniečka a položíme ich aj so strukom do mlieka,pridáme citrónovú kôru a na pomalom ohni privedieme mlieko do varu.Keď nám začne vrieť odstavíme zo šporáka,zakryjeme pokrievkou a necháme postáť 10 minút nech nám pekne prejde chuť vanilky.Do väčšieho hrnca si dáme žĺtka a cukor a spolu to vyšľaháme cca 2 min.Netreba žiaden elektrický šľahač stačí klasický ručný metličkový na vajíčka. Potom k zmesi pridáme kukuričný škrob a dobre vymiešame.Za stáleho miešania s metličkou lejeme celý obsah mlieka.Dáme na pomalý plameň a pomocou metličky miešame až kým nám pekne nezhustne,nezabúdame aj na dno hrnca aby sa nám zo spodku nepripálila. Pri tomto recepte som celý obsah krému vyliala do rovnej zapekacej misky aby to skôr vychladlo a zakryla s kuchynskou fóliou.
  3. Po hodine vyberieme cesto z chladničky a odoberieme si 2/3 ktoré rozvaľkáme na veľkost formy /v pôvodnom recepte bol rozmer formy medzi 24 až 26 cm ja som použila formu s veľkosťou 23 cm s vyberateľným dnom/. Ja si normálne cesto rozvaľkám medzi dvoma papiermi na pečenie,potom je pekne hladké a ľahšie sa mi tak prekladá do formy,orežeme odstávajúce boky a popicháme v strede a dookola s vydličkou.Na cesto vylejeme celý obsah vychladnutého krému a zľahka zarovnáme.
  4. Rozvaľkáme si zvyšnú 1/3 cesta tak aby bolo až po okraje ak náhodou niečo odstáva tak to orežeme.Po obvode popritláčamé s vydličkou abz sa nám vrchné cesto spojilo so spodným. Popicháme smerom od stredu von do cesta s vydličkou,posypeme s píniovým orieškami a dáme piecť do rúry na 180°C cca 45 až 50 minút. Vyberieme z rúry a necháme ešte 5 minút vo forme,vyberieme z formy a necháme vychladnúť,posypeme práškovým cukrom.Môže sa podávať hneď ale najlepšia je keď postojí celú noc v chladničke.
  5. @havinko tu je slúbený receptík ak máš nejaké otázočky alebo aj iný varecháči veľmi rada odpoviem a prajem dobrú chuť.