Topoľčiansky mäsový „baránok“

Jozef Ševčík
šéfkuchár reštaurácie Pulitzer U zlatého jeleňa v Bratislave, 7. mája 2015
Topoľčiansky mäsový „baránok“
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180-200 °C

Suroviny

15 ks
20 ks
150 g
250 g
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľku a cesnak urestujeme dozlatista a pridáme ostatné suroviny vrátane polovice vajec. Všetko zmiešame a dochutíme.

  2. 2

    Z bielkov z druhej polovice vajec spravíme sneh a postupne zľahka zamiešame. Dáme piecť pri 180 – 200 °C.

  3. 3

    Čo so zvyšnými 10 žĺtkami?
    Náš tip na domáci vaječný likér (asi 1,5 l): žĺtky šľaháme nad parou, prilejeme pol litra Salka, jemne prehrejeme, prilejeme pol litra rumu a dochutíme 50 g vanilkového cukru. Podľa hustoty zriedime mliekom.

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
Toto som jedával od malička. Mama to robila skvele. Pri tomto popise mi vychádza, že spravím praženicu zo všetkých surovin a pridám vyšľahané bielky a potom zapečiem. Nie je to náhodou, že cibuľu s cesnakom a slaninou po restovaní nechám vychľadnuť, potom pridám k rožkom aj ostatným nakrájaným surovinám premiešam, potom pridám vyšľahané bielky a dám zapiecť? Možno som to špatne pochopil.
Myslim ze je to klasicka "baba" ala sa robi na Velku noc s miernymi obmenami podla toho-ktoreho kraja. Neviem preco by mi malo zvysit tolko zltkov? Z 15 ks zemli by tento pokrm stacil aj pre 15 ludi (je tam aj zbytocne vela rozneho masa, az sa biju chute). Trosku je prekombinovany tento recept a bezne sa robi ako plnla do kuraya s pecienkou a je fakt vyborna.
Zle písaný a ešte horšie pochopený recept, zdá sa mi, asi to nebude praženica, ja som pochopila tak, že si opražíme cibuľku s cesnakom, a po vychladnutí zamiešame 10 celých vajec a ostatné suroviny, z ostatných 10 vajec si spravíme sneh, zamiešame a dáme spolu zapiecť. No, inak recept ako aj postup hodný " profesionála"........

Pridaj komentár k receptu: