Tom yum goong – thajská polievka s krevetami fotorecept

figovnik - bez fotkyfigovnik, 12. mája 2014
Tom yum goong – thajská polievka s krevetami (fotorecept)
Foto: figovnik

Milujem túto polievku a pri každej mojej návšteve do thajska som sa na ňu veľmi tešila, z poslednej návštevy som si konečne doviezla ingrediencie, Zobraziť celý popisMilujem túto polievku a pri každej mojej návšteve do thajska som sa na ňu veľmi tešila, z poslednej návštevy som si konečne doviezla ingrediencie, ktoré sa u nás len ťažko zoženú, no a ostatné veci ako paradajka, cibuľa a iné čo sú u nás k dispozícii neboli problém. Tak som si teda aj na Slovensku mohla dopriať túto výbornú polievku. Ingrediencie, ktoré som si priniesla sa podľa mňa kľudne dajú dostať v Bratislave v špecializovaných obchodoch. www.figovnik.com

10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

 hrsť
 hrsť
 hrsť
4-5 ks
25 ks
1 ks
5-6 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca si dáme 3-3 a 1/2 l vody, sušený galangal, sušené limetkové listy, sušenú citronovú trávu a cibuľu. Necháme zovrieť, potom stíšime oheň, pridáme krevety a čerstvú citrónovú trávu nakrájanú na kúsky.

    Tom yum goong – thajská polievka s krevetami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi po 5-6 minútach pridáme čili - každý podľa toho akú ostrú polievku chce, može sa čili aj podrťiť, ale ja som radšej nechala v celosti potom sa to jednoducho vyberá, ideálne je čerstvé čili, ale postačí aj súšené, pridáme aj jarnú cibuľku a tom yum pastu. Nakoniec pridáme paradajky. Necháme ešte raz zovrieť všetko poriadne premiešame. Nakoniec odstavíme z ohňa a pridáme šťavu z limetky - prípadne z citróna, ak nemáme limetku.

    Tom yum goong – thajská polievka s krevetami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    krevetky ..

    Tom yum goong – thajská polievka s krevetami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dobrú chuť ...

    Tom yum goong – thajská polievka s krevetami (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

eviana
Milujem túto polievku, mám recept s kokosovým mliekom, ale aj túto Tvoju by som si rada dala :)
2010
No ono sa to robi trochu inac, pozri sa ako sa robi Halaszle, najpr si sprav vyvar a ten si vyrob z hlav a sup tych kreviet - zlej, preced a az potom sa to ochucuje ako pises ale ti este chyba rybacia omacka a listy kafirovej limetky. Cheers
redenc
...som si konečne doviezla ingrediencie,... A odkiaľ si mala suroviny?

Prečo si poniektorí Vareškovci mýlia suroviny a ingrediencie?
Ingrediencia je slovo latinského pôvodu a znamená prísada primiešanina. Kto si myslí, že nie, nech sa pozrie do Slovníka cudzieho jazyka.
kimlo
Tak to ma pobavilo...tak keď niekde primiešam surovinou, tak to bude hneď ingrediencia...a vo tom to je, pre takéto kraviny sa míňajú peniaze daňových poplatníkov na Maticu Slovensku a neukojených jazykovedcov... Bravo @kredenc !
smejkad
a ma pravdu, s tym, ze to plati pre viacero zivotne dolezitych orgnizacii...
figovnik
@2010 viem že sa to robí trochu ináč, 3x som bola v thajsku a vždy som ju tam jedla, snažila som sa to prispôsobiť tak aby som si ju vedela pripraviť doma. Takto sa mi podarila s takými SUROVINAMI @redenc , aké sa mi podarilo si zohnať. Áno základ by mal byť rybí vývar - alebo existuje aj rybí bujón. Ja som ani jedným slovom nikde nepovedala, že toto je tá prává verzia, tá originálna ... ešte raz opakujem snažila som si recept prispôsobiť. Dala som ho sem preto, aby som mohla potešiť varecháčov nejakým exotickým receptom, tak ako sem dávam aj moje ostatné recepty - len preto aby som mohla potešiť ľudí čo sem chodia pre recepty a nie pre dobiedzanie. A to keď tu niektorí vysoko inteligentní ľudia poúčajú o gramatike alebo o spisovnosti tak to milujem najviac !! Nie preto sem chodím aby som dokazovala či poznám gramatiku na 100%, veľa krát sa mi podarí preklep, alebo z nevšímavosti sa pomýlim, no tak zožerte ma všetci preto. To si založte stránku www.gramatika.sk a tam sa dohadujte a filozofujte.. tuto to podľa mňa nikoho nezaujíma. @kimlo máš pravdu.
za ostatné názory ďakujem pekne :)
figovnik
@2010 a ešte niečo tie listy limetkové sušené sú kaffir lime leafs takže mi to tam nechýba.. len som to preložila asi zle teda.
ildinka
robím s kokos.mliekom niečo podobné, a odporúčam dať aj zelené riasy,neviem ako sa volajú,ale vypýtajte do polievok,je výborná.....
ildinka
u nás dostať tom yum bujón aj pastu,je to dobrá náhrada ryb.vývaru....
ildinka
a,áno ustricová omáčka ,alebo rybacia je tiež dobré pridať,ale každý podľa svojej chuti.....inak je fakt výborná so sklenými niťovkami...mňam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia