Tmavý kurací vývar fotorecept

marto990 - fotkamarto990, 9. marca 2014
Tmavý kurací vývar (fotorecept)
Foto: marto990

Podľa receptov, ktoré som si ku tmavému kuraciemu vývaru pozrel, je dobré ho variť aspoň z kila kuracích krídel, ak nie z dvoch. Ďalej Zobraziť celý popisPodľa receptov, ktoré som si ku tmavému kuraciemu vývaru pozrel, je dobré ho variť aspoň z kila kuracích krídel, ak nie z dvoch. Ďalej by bolo super variť ho v tlakovom hrnci, a až potom nechať zredukovať. Moja verzia je skôr taká lajtová, na nedeľný obed.

2 l vývaru
porcie
20 minút
príprava
180 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g (odrezky)
2 ks
3 ks (šampiňóny)
1 veľká
 (masť)
K podávaniu:
Na vylepšenie:
3 - 4 cm veľký




Postup

  1. 1

    Kuracie odrezky, krídla umyjeme a osušíme.

    Tmavý kurací vývar (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poukladáme na plech, potrieme olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov, prvých 15 minút na 180 stupňov. Potom opäť pridáme na 200 stupňov. Ja som piekol 500g, pokiaľ budete piecť väčšie množstvo, tak kľudne pečte od začiatku na 200 stupňov.

    Tmavý kurací vývar (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme cca hodinu. V polovici pečenia otočte.

    Tmavý kurací vývar (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistíme si zeleninu.

    Tmavý kurací vývar (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cibuľku nakrájame na drobno, a pražíme na strednom plameni, čo najdlhšie ako sa dá. Neustále miešame, dávame pozor aby sa nepripaľovala. Prípadne stíšime plameň, no nemal by byť úplne najmenší, každopádne by sa mala cibuľka neustále pražiť.

    Tmavý kurací vývar (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zeleninu nakrájame na kocky. Zázvor len prerežeme na polovicu.

    Tmavý kurací vývar (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme k cibuli. Opekáme na veľmi miernom ohni, miešame, strávime pri tom asi pol života.

    Tmavý kurací vývar (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ku zmesi pridáme pečené mäso.

    Tmavý kurací vývar (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na plech, v ktorom sme piekli, nalejeme vriacu vodu a oškrabeme pripáleniny. Tie potom pridáme k vývaru. Teda zmes zalejeme spolu tak 2 litrami vody. Aj keby ste robili z väčšieho množstva mäsa, zalievajte tak 2 litrami vody, môžete priebežne doliať 2 alebo 3 deci vody. Vývar tak bude mať silnejšiu chuť, a nebudete musieť použiť bujón na zvýraznenie chuti.

    Tmavý kurací vývar (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V tomto kroku som pridal 2 štipky soli, a varil na strednom a neskôr malom ohni, najprv asi hodinku a pol zakryté, a poslednú polhodinu, hodinu, čiastočne odkryté.

    Tmavý kurací vývar (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotový vývar precedte cez jemné sitko.

    Tmavý kurací vývar (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ja som teda do vývaru, polievočky, uvaril, resp. sparil brokolicu so štipkou soli, a urobil krupicové knedlíky. Jedno vajíčko vymiešame vidličkou, pridáme kúštik vody, a detskú krupicu. Tak od oka, na poloriedku konzistenciu. Po chvíľke krupica totiž vo vajíčku nabobtná a zmes bude hustejšia. Pridajte štipku soli a čierneho korenia. Konzistencia by mala byť hustá zhruba ako cesto na halušky. Pomaly, ale veľmi pomaly by mala stekať z čajovej lyžičky. Necháme si zovrieť vodu so štipkou soli. Stíšime plameň na mierne bublanie. Na čajovú lyžičku si naberáme zmes a ponárame ju do vody. Vhoďte prvý knedlík, ak sa rozvarí, pridajte krupicu. Samozrejme, že čo to sa rozvarí, tak sa s tou krupicou nesplašte, aby knedlíky neboli tvrdé. Nahádžeme do vody celú zmes, povaríme minútku, voda nech mierne bublá, nezabudnite premiešať. Zlejte a podávajte. Dobrú chuť.

    Tmavý kurací vývar (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

tiginko
šikovný mladý muž si ty @marto990 , obdivujem ťa, že sa ti chcelo takto sa vyhrať s vývarom. Aj postup si nám pedantne predviedol, gratulujem
pusta
pekne si s tým pohral, krásny recept si dal, blahoželám:-)
*****
rea1
robievala som takúto siahodlhú polievku z mäsových kostí, vrátane špikových ale už dávno sa mi nechcelo sa s tým babrať. ovšem tvoj recept vyzerá tak chutne, že určite v dohľadnom čase opäť urobím. :-)
lusinkab
Hmmmm tak toto je pre mna novinka :-) este som to takto z kuracieho masa nevidela robit ale kazdopadne ukladam a vyskusam, pekne nafoteny postup :-)
marto990
raz za čas ako zmena po klasickom vývare z vareného kurčaťa poteší..:))
rulik
dobrý recept, robil som podobný z bravčových kostí aj hovädzích, na takú dlhú prípravu som čakal, že bude mastnejší, viac mastných ôk, takto príjemne prekvapil




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia