Tmavý kurací vývar (fotorecept)

Autor receptu: marto990

Podľa receptov, ktoré som si ku tmavému kuraciemu vývaru pozrel, je dobré ho variť aspoň z kila kuracích krídel, ak nie z dvoch. Ďalej by bolo super variť ho v tlakovom hrnci, a až potom nechať zredukovať. Moja verzia je skôr taká lajtová, na nedeľný obed.

2 l vývaru
porcie
20 minút
príprava
180 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Kuracie odrezky, krídla umyjeme a osušíme.
  2. Poukladáme na plech, potrieme olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov, prvých 15 minút na 180 stupňov. Potom opäť pridáme na 200 stupňov. Ja som piekol 500g, pokiaľ budete piecť väčšie množstvo, tak kľudne pečte od začiatku na 200 stupňov.
  3. Pečieme cca hodinu. V polovici pečenia otočte.
  4. Očistíme si zeleninu.
  5. Cibuľku nakrájame na drobno, a pražíme na strednom plameni, čo najdlhšie ako sa dá. Neustále miešame, dávame pozor aby sa nepripaľovala. Prípadne stíšime plameň, no nemal by byť úplne najmenší, každopádne by sa mala cibuľka neustále pražiť.
  6. Zeleninu nakrájame na kocky. Zázvor len prerežeme na polovicu.
  7. Pridáme k cibuli. Opekáme na veľmi miernom ohni, miešame, strávime pri tom asi pol života.
  8. Ku zmesi pridáme pečené mäso.
  9. Na plech, v ktorom sme piekli, nalejeme vriacu vodu a oškrabeme pripáleniny. Tie potom pridáme k vývaru. Teda zmes zalejeme spolu tak 2 litrami vody. Aj keby ste robili z väčšieho množstva mäsa, zalievajte tak 2 litrami vody, môžete priebežne doliať 2 alebo 3 deci vody. Vývar tak bude mať silnejšiu chuť, a nebudete musieť použiť bujón na zvýraznenie chuti.
  10. V tomto kroku som pridal 2 štipky soli, a varil na strednom a neskôr malom ohni, najprv asi hodinku a pol zakryté, a poslednú polhodinu, hodinu, čiastočne odkryté.
  11. Hotový vývar precedte cez jemné sitko.
  12. Ja som teda do vývaru, polievočky, uvaril, resp. sparil brokolicu so štipkou soli, a urobil krupicové knedlíky. Jedno vajíčko vymiešame vidličkou, pridáme kúštik vody, a detskú krupicu. Tak od oka, na poloriedku konzistenciu. Po chvíľke krupica totiž vo vajíčku nabobtná a zmes bude hustejšia. Pridajte štipku soli a čierneho korenia. Konzistencia by mala byť hustá zhruba ako cesto na halušky. Pomaly, ale veľmi pomaly by mala stekať z čajovej lyžičky. Necháme si zovrieť vodu so štipkou soli. Stíšime plameň na mierne bublanie. Na čajovú lyžičku si naberáme zmes a ponárame ju do vody. Vhoďte prvý knedlík, ak sa rozvarí, pridajte krupicu. Samozrejme, že čo to sa rozvarí, tak sa s tou krupicou nesplašte, aby knedlíky neboli tvrdé. Nahádžeme do vody celú zmes, povaríme minútku, voda nech mierne bublá, nezabudnite premiešať. Zlejte a podávajte. Dobrú chuť.