Tirolské speckknödel - knedle fotorecept

leushkka - bez fotkyleushkka, 23. novembra 2015
Tirolské speckknödel - knedle (fotorecept)
Foto: leushkka

Chutné tirolské knedle o veľkosti tenisovej loptičky sa v Dolomitoch podávajú v silnom vývare, ako hlavné jedlo s parmezánom a maslom, alebo ako príloha Zobraziť celý popisChutné tirolské knedle o veľkosti tenisovej loptičky sa v Dolomitoch podávajú v silnom vývare, ako hlavné jedlo s parmezánom a maslom, alebo ako príloha k mäsu. Takto ich tisíce pripravil kuchár, ktorý sa so mnou doma podelil o recept.

20 minút
príprava
13 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g sušený
200 g
3 ks nadrobno nasekaná
50 g
200 ml
3 ks
50 g
 drvená sušená




Postup

  1. 1

    My sme s kuchárom použili lokálny polotovar; 500 g sušeného pečiva nakrájaného na malé kocky, ktorý je tam bežne k dostaniu. Na Slovensku použijeme vlastný výrobok, najlepšie z bieleho pečiva / veky. Namiesto petržlenovej vňate sme tu použili feniklovú (mala som čerstvú).

    Tirolské speckknödel - knedle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame si na drobno cibuľu a speck a orestujeme ich na masle dozlata. Pridáme do základu.

    Tirolské speckknödel - knedle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V samostatnej miske zmiešame majorán, vajcia a mlieko, soľ, muškátový orech a nalejeme na masu.

    Tirolské speckknödel - knedle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto spracovávame pomaly rukami. Dôležité je premiešavať ho z dola hore a používať jemné pohyby. Nehnietime nasilu, má sa zachovať štruktúra pečiva. Cesto sa nám spojí, len mu treba dať čas a zbytočne neprilievať mlieko. Ak sa nám zdá redšie, prisypeme múky. Necháme ho chvíľu odpočinúť, vraj len pod utierkou, aby nám neoschlo. Medzitým si dáme variť vodu a kuchár si spravil na jednej knedli test, či budú držať.

    Tirolské speckknödel - knedle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Knedle tvarujeme mokrými rukami, aby boli pekne hladké. Prvú skúsime vyvariťa keď sa nerozpadáva a má želanú štruktúru pokračujeme s ostatnými. Tentokrát sme robili menšie gule ( tenisáky), keďže druhý chod bola kačka. Varili sme 13 min. Podávali sme ich v kačacom vývare.

    Tirolské speckknödel - knedle (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

bubaya
Super recept za 5 hviezd. Ak nemáte možnosť kúpiť si Semmelwürfel alebo Knödelbrot v Rakúsku či Nemecku, kúpte si žemle zvané kaizerky. Tie nakrájajte na malé kocky a nechajte uschnúť. Ostatné všetky pekárenské výrobky sú príliš mäkké, aby z nich boli dobré knedle. Vlastná niekoľkokrát rozvarená skúsenosť.
bubaya
PS: keď som si prvý krát dala v Nemecku Leberknödelsuppe, čo mala byť polievka s pečeňovými knedlíčkami, dostala som polievkovú misku a v nej bol jeden prerastený obrovský knedeľ, väčši ako tenisová loptička, čo trčal nad hladinu polievky ako Titanic.
leushkka
@bubaya prresne tak, cisty vyvar v nom chutna tenisova lopta. To si davam v Tirolsku a veru som z polievky najedena. Ako pisem nizsie, robili sme tu mensie, kedze nas este cakala pecena kacka :-)
marfa441
Dievčata poprosila by som vás o niečo, neviem presne ako sa to vola, ale su to zemiakove knedle a vo vnutry je slaninka, vydela som to podavat v reštike v mnichove a ku tomu bola kapustička a pečene mäsko, ak by ste mali receptik poprosila by som vás o to aj s foto, dakujem pekne.
marfa441
Velmy pekne dakujem, ten prvy link je to čo som hladala, ešte raz vdaka.
bubaya
zuzanka do knedlí môžeš dať šunku, ale pravú, nie to ružové oné čo je v obchode, udené mäso, podusené hríby, varené jedlé gaštany, alebo s nastrúhanými jablkami na sladko, vtedy daj menej mlieka a nedávaj cibuľu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia