Tirolské speckknödel - knedle (fotorecept)

Autor receptu: leushkka

Chutné tirolské knedle o veľkosti tenisovej loptičky sa v Dolomitoch podávajú v silnom vývare, ako hlavné jedlo s parmezánom a maslom, alebo ako príloha k mäsu. Takto ich tisíce pripravil kuchár, ktorý sa so mnou doma podelil o recept.

20 minút
príprava
13 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. My sme s kuchárom použili lokálny polotovar; 500 g sušeného pečiva nakrájaného na malé kocky, ktorý je tam bežne k dostaniu. Na Slovensku použijeme vlastný výrobok, najlepšie z bieleho pečiva / veky. Namiesto petržlenovej vňate sme tu použili feniklovú (mala som čerstvú).
  2. Nakrájame si na drobno cibuľu a speck a orestujeme ich na masle dozlata. Pridáme do základu.
  3. V samostatnej miske zmiešame majorán, vajcia a mlieko, soľ, muškátový orech a nalejeme na masu.
  4. Cesto spracovávame pomaly rukami. Dôležité je premiešavať ho z dola hore a používať jemné pohyby. Nehnietime nasilu, má sa zachovať štruktúra pečiva. Cesto sa nám spojí, len mu treba dať čas a zbytočne neprilievať mlieko. Ak sa nám zdá redšie, prisypeme múky. Necháme ho chvíľu odpočinúť, vraj len pod utierkou, aby nám neoschlo. Medzitým si dáme variť vodu a kuchár si spravil na jednej knedli test, či budú držať.
  5. Knedle tvarujeme mokrými rukami, aby boli pekne hladké. Prvú skúsime vyvariťa keď sa nerozpadáva a má želanú štruktúru pokračujeme s ostatnými. Tentokrát sme robili menšie gule ( tenisáky), keďže druhý chod bola kačka. Varili sme 13 min. Podávali sme ich v kačacom vývare.