Tilapia v kokosovej kôrke

Tomáš Opletal
šéfkuchár hotela Sheraton v Bratislave, 13. mája 2014
Tilapia v kokosovej kôrke
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 filety
 na opečenie
Kokosová kôrka:
100 g
50 g
20 g
50 ml
1 PL
podľa chuti
1 strúčik
štipka
1 ks
Ananásová karí:
1 ks
1 strúčik
1 ks
štipka
štipka
100 ml
1 ks
1 pl
Ryža basmati:
200 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Rybu opečieme z jednej strany a na hornú časť dáme kokosovú pastu, ktorú pripravíme rozmixovaním všetkých ingrediencií.

  2. 2

    Potom rybu dáme piecť do rúry na 180 – 200 °C. Pečieme, kým vrch nezačne hnednúť.

  3. 3

    Ananás nakrájame na centimetrové kocky, cesnak a šalotku najemno. Na oleji opražíme cibuľu a cesnak, pridáme štipku kurkumy a korenia karí. Čili papričku nakrájame na kolieska a pridáme do zmesi na panvici, potom pridáme ananás, opečieme ho dohneda a prilejeme kokosové mlieko. Necháme ho vyvariť a vznikne ananásové ragú.

  4. 4

    Ryžu prepláchneme studenou a horúcou vodou, dáme ju do hrnca, zalejeme vodou a na malom plameni ju uvaríme domäkka.

Diskusia k receptu

safran
Tilapia ma doteraz nelákala, ale keďže sa mi "kokosový kabátik" a ananásové karí pozdáva, ako sa poznám, u mňa bude ryba v omáčke, nie iba ako "šál" na basmati ... tú, čo mám doma chce viac vody, ako sa tu uvádza... (alebo bola hodinku vo vode vopred odležaná ako odporúčajú niektorí indickí kuchári?), aj tá biela našľahaná čiapočka ma zaujíma, čo to môže byť?
tinca
tilapia ja najlepšia ryba, aspoň ja ju milujem,vyskúšam tento recept, vyzerá dobre.)
safran
Áno, kokosový kabátik je absolútny :-) po prezretí celej fotogalérie reštaurácie Brasserie Anjou je záhada bielej čiapočky vyriešená: našľahaná pena z kokosového mlieka - na budúce už budem vedieť. S poďakovaním za výborný recept.


pusta
@safran , dole klobúk pred tebou, vyskúšané, nádherne naaranžované, úžasné umelecké foto. :-)
safran
ďakujem @Pusta , recept sa trafil presne do mojej chuti, nemohla som odolať, šla som hľadať tilapiu a našla...
safran
zostal, ak si v BA, celkom malá degustačná porcia by bola... ak máš rada pikantné, je Tvoja :-)
po ochutnaní odporúčam na akúkoľvek bielu rybu bez výraznej chuti, ale dravé typu pstruh, lipeň, zubáč by bolo škoda potlačiť ich delikátnu chuť, nehodilo by sa to ani na kapra či sumca... jednoducho na filé z tresky alebo pangasia ai. spokojne, nie hoki.
methi
Kokosova pasta, je vlastne chutney bez tadka. Ak sa pouzije cerstvy kokos, netreba pouzit kokosove mlieko, len troska vody. Paci sa mi ta rybka. Urcite vyskusam. @safran dobra praca!
safran
ďakujem @methi , vieš, ako to je u nás s čerstvým kokosom... :( minule som si kúpila orech - vybojovala ten boj s otváraním, pripravené strúhadlo (celý bol plesnivý zvnútra) asi ľudia málo kupujú, kto vie, od kedy tam ležal...
Recept na rybu je výborný - odporúčam, s čerstvým kokosom ešte lepší - verím!

2010
Dik za inspiraciu, ja som mal NZ Haki filet, koriander a zazvor som pridal do cerstveho ananasoveho kari, a do korky som pridal mandle a vyslahane bielko aby mi to drzalo, a teraz su v sezone mlade jarne sladke zemiaky :-)


stevo48
Tilapia,pokial nie je odchovanav divocine je velmi zdraviu skodliva ryba. Chovana v zajati je krmena vykalmi z hydiny. Vacsina tilapii je na nas trh dodavana z Ciny,je tam hrozba trvaleho poskodenia zdravia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia