Teľacie Marengo fotorecept

amelie - fotkaamelie, 3. septembra 2010
Teľacie Marengo (fotorecept)
Foto: amelie

V lete sa najlahsie pripravuju aj konzumuju jednoduche, lahke jedla. S prichodom chladnejsich dni sa clovek rad zohreje aj pri sporaku a siahne po Zobraziť celý popisV lete sa najlahsie pripravuju aj konzumuju jednoduche, lahke jedla. S prichodom chladnejsich dni sa clovek rad zohreje aj pri sporaku a siahne po narocnejsich receptoch. Telacie maso sa da pripravit na mnoho sposobov. Jednym z nich je Marengo. Toto jedlo ma pred rokmi naucila suseda, starsia dama, ktora zdedila recept od svojej starej matky.

4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

800 g
300 g
150 g
1 ks
1 ks
3 struciky
80 g
3 pl
3 pl
priloha:
500 g
40 g
2 pl




Postup

  1. 1

    Na pripravu telciny na sposob Marengo je najlepsie maso z predkolenia, ktore sa predava v podobe hrubsich stejkov s rozpilenou spikovou kostou uprostred. Hovoria tomu jarret.

    Teľacie Marengo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Varenie nam pojde lahsie, ak si pripravime vsetky suroviny, aby sme ich mali poruke.

    Teľacie Marengo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na plytky tanier nasypeme dve lyzice hladkej muky, v ktorej obalime kusy jarret. Prebytocnu muku z masa otrasieme.

    Teľacie Marengo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V liatinovom hrnci (cocotte) rozohrejeme maslo a maso v nom opecieme z oboch stran.

    Teľacie Marengo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opecene maso vyberieme na podnos a do hrnca dame cibulu pokrajanu nadrobno, kolieska mrkvy a pozdlzne prekrojene struciky cesnaku, z ktorych sme vybrali stred. Restujeme niekolko minut, dokial cibula nezacne zlatnut a mrkva nesfarbi maslo nazlto.

    Teľacie Marengo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na orestovanu zeleninu polozime maso, zasypeme lyzicou muky, zalejeme asi tromi decilitrami vody a vlozime dnu bouquet garni. V pripade, ze ho nemame, dame do hrnca 2-3 vetvicky tymianu, 2 bobkove listy a zvazok petrzlenovej alebo zelerovej vnate. Hrniec zakryjeme, plamen pod nim stisime na najslabsi stupen a maso dusime asi hodinu. V pripade potreby podlejeme troskou vody. Nesolime ani nekorenime.

    Teľacie Marengo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Paradajky osupeme, vyberieme z nich stred s jadierkami a duzinu pokrajame na vacsie kusy. Z hrnca vyberieme bouquet garni, k masu pridame paradajky, osolime a okorenime. Hrniec znova prikryjeme a vsetko povarime 10-15 minut.

    Teľacie Marengo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Maso vyberieme na podnos, do vypeku primiesame creme fraiche a vratime dnu maso. Hrniec zakryjeme pokrievkou, vsetko kratko prehrejeme a nakoniec pokvapkame citronovou stavou. Hrniec odstavime z ohna.

    Teľacie Marengo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cestoviny uvarime podla navodu a premiesame s panenskym olivovym olejom. Hrasok par minut blansirujeme vo vriacej vode. Marengo aj s cestovinami posypeme tenkymi platkami syra, ktore nastruhame skrabkou na zeleninu. Ak niekto nema rad hrasok, moze ho vynechat, hoci k povodnemu receptu patri.

    Teľacie Marengo (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

evanaaa
Dobré jedlo a tie radiatorky, unás ich nevidno. A teľacie tiž, len občas a je dosť drahé. Len si myslím, že náhrada zaň - to už by nebolo Marengo. Ale postup sa dá uplatniť aj pri inom mäse, lahôdkovú-krémovú smotanu majú už aj u nás.
alexdidi
Veľmi dobrý recept, pekná prezentácia...ja robievam kurča Marengo...dostupnejšia surovina pre nás...tiež je dobré
marienka44
Creme fraiche je smotana? Cim ju nahradit? Kyslou alebo sladkou smotanou?
amelie
@marienka44 , creme fraiche je husta sladka smotana. @evanaaa tu pise, ze ju vraj uz dostat aj na slovensku, mozno ti poradi, v ktorom obchodnom retazci. ak ju nezozenies, mozes ju trochu napodobnit zmiesanim viacpercentnej (aspon 16%) kyslej smotany so slahackovou. pomer si urci tak, aby nebola kysla, ale aby zostala dost husta.
evanaaa
Videla som náš výrobok v Kauflande, aj som ho kúpila, ozaj je jemná smotana. A to miešanie si robím vždy deň pred tým, ako idem variť nejakú omáčku, robievala to moja mama. Omáčka má lepšiu chuť.
frezia68
Už je v KK,hoci teľacinu ťažko dostanem,ale sa mi páči.
babav
Pochutkovy recept,ako vacsina z francuzkej kuchyne!
Gratulujem k zasluzenej vyhre@amelie !
amelie
dakujem, ze sa ti recept paci, @babav :-) ale k akej vyhre mi gratulujes?
amelie
mila sandra tamer, dakujem vareche za vyhru. len dufam, ze to jedlo bude varechakom chutit :-)
forneta
no tak podla počtu surovín predpokladám že to je z original francuzkej že...?? lebo ja milujem francuzku kuchynu.... =DD




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia