Teľacie Marengo (fotorecept)

Autor receptu: amelie

V lete sa najlahsie pripravuju aj konzumuju jednoduche, lahke jedla. S prichodom chladnejsich dni sa clovek rad zohreje aj pri sporaku a siahne po narocnejsich receptoch. Telacie maso sa da pripravit na mnoho sposobov. Jednym z nich je Marengo. Toto jedlo ma pred rokmi naucila suseda, starsia dama, ktora zdedila recept od svojej starej matky.

4
porcie
90 minút
príprava

Postup

  1. Na pripravu telciny na sposob Marengo je najlepsie maso z predkolenia, ktore sa predava v podobe hrubsich stejkov s rozpilenou spikovou kostou uprostred. Hovoria tomu jarret.
  2. Varenie nam pojde lahsie, ak si pripravime vsetky suroviny, aby sme ich mali poruke.
  3. Na plytky tanier nasypeme dve lyzice hladkej muky, v ktorej obalime kusy jarret. Prebytocnu muku z masa otrasieme.
  4. V liatinovom hrnci (cocotte) rozohrejeme maslo a maso v nom opecieme z oboch stran.
  5. Opecene maso vyberieme na podnos a do hrnca dame cibulu pokrajanu nadrobno, kolieska mrkvy a pozdlzne prekrojene struciky cesnaku, z ktorych sme vybrali stred. Restujeme niekolko minut, dokial cibula nezacne zlatnut a mrkva nesfarbi maslo nazlto.
  6. Na orestovanu zeleninu polozime maso, zasypeme lyzicou muky, zalejeme asi tromi decilitrami vody a vlozime dnu bouquet garni. V pripade, ze ho nemame, dame do hrnca 2-3 vetvicky tymianu, 2 bobkove listy a zvazok petrzlenovej alebo zelerovej vnate. Hrniec zakryjeme, plamen pod nim stisime na najslabsi stupen a maso dusime asi hodinu. V pripade potreby podlejeme troskou vody. Nesolime ani nekorenime.
  7. Paradajky osupeme, vyberieme z nich stred s jadierkami a duzinu pokrajame na vacsie kusy. Z hrnca vyberieme bouquet garni, k masu pridame paradajky, osolime a okorenime. Hrniec znova prikryjeme a vsetko povarime 10-15 minut.
  8. Maso vyberieme na podnos, do vypeku primiesame creme fraiche a vratime dnu maso. Hrniec zakryjeme pokrievkou, vsetko kratko prehrejeme a nakoniec pokvapkame citronovou stavou. Hrniec odstavime z ohna.
  9. Cestoviny uvarime podla navodu a premiesame s panenskym olivovym olejom. Hrasok par minut blansirujeme vo vriacej vode. Marengo aj s cestovinami posypeme tenkymi platkami syra, ktore nastruhame skrabkou na zeleninu. Ak niekto nema rad hrasok, moze ho vynechat, hoci k povodnemu receptu patri.