Bezlepkový chlieb

Tekvicový chlebík bez lepku

Autor receptu: novalim

Upiecť dobrý a výživný bezlepkový chlebík dá častokrát zabrať aj skúseným celiatikom. Preto vám dnes prinášame nový recept na tekvicový chlebík bez lepku.* Upiekli sme ho z bezlepkovej múky, ktorá je vhodná najmä na pečenie z kysnutého cesta. Je obohatená o pohánkovú múku a minerálny komplex z morských rias. Chlebík nám krásne vykysol a vďaka tekvicovému pyré ostalo cesto vláčne a mäkučké.

10 krajcov
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu hokkaido zbavíme šupky, jadierok a nakrájame na malé kocky. Varíme vo vode do úplného zmäknutia. Scedíme a rozmixujeme ponorným mixérom na pyré (prípadne môžeme použiť aj kúpené tekvicové pyré). Necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme si kvások. Do menšej misky odlejeme 100 ml z odmeranej vody, pridáme droždie a cukor. Premiešame a necháme vzísť kvások (trvá to približne 10 minút). V inej veľkej mise si zatiaľ zmiešame obe múky, psyllium, dve tretiny tekvicových semiačok, soľ a rascu. Pridáme vajce, olej, zvyšnú vodu, tekvicové pyré a nakoniec aj hotový kvások.
  3. Vypracujeme vláčne mierne lepivé cesto, ktoré hnetieme aspoň 10 minút, aby sa všetky suroviny navzájom dobre prepojili. Cesto z vrchu pomúčime, prikryjeme čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem - približne 45 minút.
  4. Vykysnuté cesto z vrchu znova pomúčime a preložíme do formy na chlieb. My sme použili misu z jenského skla. Na povrch cesta dáme zvyšné tekvicové semienka. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 °C približne 45-50 minút. Počas pečenia aspoň dvakrát pokropíme vodou. Po dopečení vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.