Tekvicové gnocchi s parmezánom fotorecept

sjuz - fotkasjuz, 27. septembra 2010
Tekvicové gnocchi s parmezánom (fotorecept)
Foto: sjuz

Veľmi chutné, teplé jesenné jedlo z tekvice "Butternut" . Dužina má chuť po sladkých gaštanoch.

30-45 minút
príprava
40 minút
na 215 °C

Suroviny

jedna štvrťka
1 menšia
1 strúčik
podľa chuti
 čerstvý
 čerstvá
1
na zahustenie
 alebo Grana Padano

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tekvicu si prekrojíme na polovicu, vyberieme dužinu so semiačkami a dáme upiecť do rúry. Moja sa piekla na 215 st. C približne 40 min.

    Tekvicové gnocchi s parmezánom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si prichystáme ostatné suroviny:

    Tekvicové gnocchi s parmezánom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bylinky, čili a cesnak si posekáme nadrobno:

    Tekvicové gnocchi s parmezánom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvicu si dáme roztopiť maslo. Pozor, je nutné ho topiť pomaly, aby nezhnedlo. Radšj slabšie, pretože na ňom ešte budeme opekať gnocchi.

    Tekvicové gnocchi s parmezánom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na maslo pridáme posekané byliny s cesnakom a čili, mierne speníme a keď ešte nie je upečená tekvica, odstavíme.

    Tekvicové gnocchi s parmezánom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečenú tekvicu popučíme vidličkou.

    Tekvicové gnocchi s parmezánom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V mise zmiešame tekvicu, vajce, postrúhaný parmezán. Múku pridávame až do takej hustoty cesta, aby sa dali tvarovať lyžičkou gnocchi.

    Tekvicové gnocchi s parmezánom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Gnocchi tvarujeme lyžičkou a dáme variť do vriacej vody, až kým nevyplávu na povrch. Vyberieme deravou naberačkou a dáme na panvicu s rozohriatym maslom a bylinami, a opekáme postupne zo všetkých strán do zlata.

    Tekvicové gnocchi s parmezánom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Servírujeme teplé, bohato posypané parmezánom a preliate maslovým výpekom. Komu chýba " mäsko" :), môže pridať tenké plátky opečeného prosciutta.

    Tekvicové gnocchi s parmezánom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sjuz
podľa mňa by pokojne mohli byť aj ako príloha...k nejakému pečenému jahňaciemu, či bravčovému.
frezia68
@sjuz :musí to byť hokaido? Mám našu bežnú a chystám sa na ňu zajtra,nevadí na tento recept?Veľmi ma láka....a ešte tá čili v kytičke...krásne.
mamatata2
Jedlo vyzerá úžasne a iste tak aj chutí. Pri prvej príležitosti musím kúpiť túto dobrotu, jedla som už aj polievku, tiež bola super, ale sama som ešte nič z tejto tekvice nevarila. Určite vyskúšam.
evusik
ani ja som ešte nič podobné nerobila a ani nejedla, ale musím povedať, že by som to po takej parádnej prezentácii rada vyskúšala, len tú tekvicu nemám :-)
jody
a ja som si doteraz myslela, ze tekvicu zjem len v omacke a vyprazenu!!! :-)
babav
To musi byt pochutka!Poznam gnocchi iba zemiakove ,urcite vyskusam aj tvoje;-).Zacina sa tekvicova sezona ,mam zopar dobrych receptov ,pridam.
babi
Tekvica Hokaido je nejlepšia jesenná pochúťka. Ja ju len prekrojím vyčistím a nakrájam na pásiky široké asi 2-3 cm. Poukladám na plech s papierom na pečenie /netreba umývať plech, stačí opláchnuť/ a dám piecť, po 15-20 min obtátim a chvíľu ešte pečiem. Nič viac a je to skvelé, jeme to teplé a ja to mám ako zákusok
marikasu
babi ja to robím tak isto ako Ty a je to úžasná pochúťka :))
michsamant
pekny recept, takuto tekvicu so u nas nevidela, len take malinke oranzove
sjuz
tiež ju mám veľmi rada len pečenú, chcela som však niečo iné :)
už sa teším, keď sa ochladí - pečiem si vždy na plechu paštrnák, mrkvu a tekvicu....mňam:)
samanka
@sjuz tá tekvica, ktorú máš na foto, nie je hokkaido. Neviem, ako sa volá táto, ale v Maďarsku na trhu ju predávajú ako "koláčovú tekvicu" a ja mám v záhrade obidva druhy. Hokkaido sa nie veľmi dobre pečie, skôr je lepšie ho dusiť, prípadne variť.
sjuz
áno - teraz som zistila, že je to "butternut" tekvica..:) dík:)
igor13
vobec nemam skusenosti so zltou tekvicou a hladam inspiraciu a odvahu. KK a vyskusam
sjuz
Mne najviac chutí pečená, s marinádou z olivového oleja, cesnaku, rozmarínu, čili, medu, citrónovej šťavy. Potrieť bohato, a upiecť. Aj hocakú koreňovú zeleninku tak robievam...mňam!
sjuz
frezia - určite sa dá aj z inej tekvice :)skôr si však myslím, že nie z obyčajnej, ale z takej sýtej oranžovej...
huck
Sjuz, len pre info - to čo si ti použila nie je hokaido tekvička ale butternut tekvička (squash). Ale to nemeni na veci! Určite su takto pripravene njoki (nemam pismenko "n" s makčenom) fantasicka pochutka. Určite skusim.
 www.google.hr/images?hl=hr&q=butternut+squash&...

sjuz
áno, už viem :), vďaka:)
janger
Tekvicu som zatiel este nerobila. Ale tento recept iste stoji za vyskusanie!
jerica
@sjuz okrem toho , že si ukladám (KK) , posielam na FB , perfektné!!! :-))
jarco
doteraz som si myslel, ze tekvicu - akukolvek - neznasam. vdaka tomuto receptu som na nu dostal chut :-) mam hokkaido, mozno vyskusam z neho
sjuz
aj môj manžel si donedávna myslel, že veľa vecí neznáša....:)), ale k tekvici sa ešte neodhodlal:)
jarco
Dokonca som včera u maďarských trhovníkov kúpil špeciálne tekvice na pečenie - slovo butternut im nič nehovorilo, tak dúfam, že to je ono :-) Cez víkend na chalupe si urobíme. Inak, mohla by si to hokkaido opraviť aj v rozpise surovín. A ešte jedna rada/prosba: ako prvú je dobre písať vždy najdôležitejšiu surovinu, v tomto prípade tekvicu. Sú na to naviazané niektoré veci na Vareche, napríklad Podobné recepty.
jarco
Tak som vyskúšal. Zrejme som podcenil množstvo múky, gnocchi nedržali tvar tak ako Sjuz. Inak OK. Manželka si pochutila, pre mňa to bolo síce zaujímavé, ale sladké. Možno som mal nejaký extra sladký druh tekvice... Najlepšia bola tá maslovo-cesnakovo-bylinková omáčka :-) Každopádne pekný zážitok z varenia aj konzumácie, ďakujem za inšpiráciu.



alena45
podľa mňa nie je to butternut squash - maslová tekvica. Tá je svetlejšia a menšia, hoci rovnakého tvaru. Videla som ju predávať v Tescu. Pozriem na semiačka ako sa táto volá, ale až v sobotu. Predávajú ju v semenárstvach bežne. Je sladká, a moja je skoro trojkilová, pečiem ju nakrájanú na mesiačiky bez ničoho. Polovica mi vždy zostane, tak vyskúšam. Nádherný recept.