Foto: sovka62
Dnes sme mali na obed sviečkovú na smotane. Robila som ju z falošnej sviečkovej, ale to mäso bolo také krásne, že som neodolala a Zobraziť celý popisDnes sme mali na obed sviečkovú na smotane. Robila som ju z falošnej sviečkovej, ale to mäso bolo také krásne, že som neodolala a ufikla som z neho kus, aby sme na večeru mohli mať tatársky biftek. Viem, že sa robí z pravej sviečkovej, ale aj tento bol dobrý.
porcie
príprava
Postup
-
1
Umyjeme riad, na ktorom sme obedovali, vypijeme kávu a začneme sa intenzívne tešiť na večeru, lebo bude tatarák, ktorý máme veľmi radi , ale z príčin, ktoré by si zaslúžili vedecký výskum, lebo my ich nepoznáme, ho mávame tak raz za dva roky.Keď je konečne pol piatej začneme pracovať. Počas celej prípravy máme pri ruke papierovú vreckovku, na utieranie sliniek, ktoré nám potečú. Mäso dôkladne odblaníme a pokrájame na kocky.
-
2
Pokrájané mäso dva razy zomelieme, tí ktorý majú elektrický mlynček ako ja, budú mať prácu uľahčenú (ďakujem za darček, milé kolegyne). Mäso rozdelíme na polovice a z každej vytvarujeme bochník. Do stredu prstami vytlačíme jamku a do každej jamky vložíme jeden surový vaječný žĺtok. Šikovnejšie gazdinky ho tam budú celý, tie grambľavejšie niektorý rozlejú, ako ja, veď na obrázku to je vidieť.
-
3
Teraz sa sústredíme na to, aby sa aj oči najedli. Z jednej cibule odrežeme dve kolieska, ktoré rozoberieme na krúžky a uložíme na tanier vedľa mäsa. Do najväčšieho dáme soľ, do ďalšieho rascu, vedľa rasce korenie a nakoniec chilli papriku. Zvyšnú cibuľu rozkrájame na drobno a navŕšime na tanier oproti koreninám. Takto si každý bude svoju porciu miešať sám a soli a korenín si primieša podľa svojej chuti. Podľa našej chuti je soli a korením na dva tataráky treba toľko, ako som uviedla v rozpise surovín.
-
4
Teraz už treba vydržať len chvíľu kým sa opečú hrianky. Na skvelú panvicu Tefal by Jamie Olivier, ktorú sme vyhrali na Vareche (teda niektorí z nás) nalejeme olej, rozpálime a opečieme hrianky z dvojdňového chleba. Pripravíme kečup a Worcesterskú omáčku (mimochodom v dosť pokročilom veku som sa dozvedela,, že sa to má čítať "vuster"), na taniere pridáme strúčik cesnaku a môžeme servírovať. Nezabudneme pripraviť aj poháre a dobré pivo, lebo to k tataráku pasuje ako..... (doplňte si). A dobrú chuť sme si zaželali po prvej hrianke, skôr sme nemohli, mali sme plné ústa.
Som sa schuti zasmiala, pekne napísaný postup:)
No mne sa akosi spojilo to príjemné posedenie s priateľmi a chutným biftekom.Dnes,keď som uvidela tvoj recept,spomenula som si na tie pekné časy.
Druhý raz som sa s tatarákom stretla, keď ho priateľka pripravila ako jediné pohostenie na oslavu. A prekvapila som sama seba, lebo vtedy mi už chutil a začala som ho vyhľadávať až som mu úplne prepadla. Robievala som ho doma aj keď boli deti malé a tiež ho milovali. Ak sme šli na obed do reštaurácie, kým sme stihli všetci vystúpiť z auta, naša päťročná Danka si už u čašníka objednávala tatarák a hrianky dvakrát, prosím....... A čo sa týka choroby šialených kráv, s tým som vysporiadaná. Táto choroba má inkubačnú dobu 20 rokov. Dievčence moje, keď ich prirátam k môjmu súčasnému veku, vtedy už budem (ak vôbec budem) senilná tak či tak, takže čoho sa báť!?
@benko , na ten si spomínam a veľmi dobrý ho robili aj v Merkúre, chodili sme tam s kolegyňami cestou z práce. A bol dosť drahý, tuším 16,70 Kčs :-))))))))))))
Tak, Sovka62, ešte raz sa pokochám obrázkom a idem raňajkovať...
Prepáč mi,až teraz som prišla na ten tvoj recept.Mám ešte niekoľko neotvorených Varech z jarného obdobia kedy som mala iné myšlienky v hlave.Na tatarák mám veľkú chuť ale chýbal by mi spolustolovník...tak až niekedy !!!
V nitre u potkana sme si ho davali ako ucni.
Ale aby som reagoval na prispevok hore visie
ja by som ho robil len vylucne z hov.mesa ktore
neobsahuje zarodky svalovca.
Na bitunkoch je hov.meso pozastavene az kym nepridu vysledky zo vzoriek odporazeneho kusa HD.
Sovka dakujem za dobry tip
A máš pravdu, surové mäso len hovädzie. Myslím si, že z bravčového by ani nemal tú správnu chuť a o rizikách radšej ani nerozmýšľať.
varecha.pravda.sk/recepty/bio-tatarak/34325-recept.html...
A ďakujem, že si mi ho pripomenula. Schladilo sa, čo mi prekáža, ale na druhej strane začína obdobie, keď sa varí kapustnica, pečú jaternicu, podáva tatarák a to sa mi páči. Tak hádam cez víkend.....