Tatársky biftek ako ho robím ja

sovka62 - fotkasovka62, 29. januára 2011
Tatársky biftek ako ho robím ja
Foto: sovka62

Dnes sme mali na obed sviečkovú na smotane. Robila som ju z falošnej sviečkovej, ale to mäso bolo také krásne, že som neodolala a Zobraziť celý popisDnes sme mali na obed sviečkovú na smotane. Robila som ju z falošnej sviečkovej, ale to mäso bolo také krásne, že som neodolala a ufikla som z neho kus, aby sme na večeru mohli mať tatársky biftek. Viem, že sa robí z pravej sviečkovej, ale aj tento bol dobrý.

2
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

300 g falošná
2 ks
2 ks
2 ČL
2 ČL
1 ČL
1 ČL, pomletá
6 krajcov




Postup

  1. 1

    Umyjeme riad, na ktorom sme obedovali, vypijeme kávu a začneme sa intenzívne tešiť na večeru, lebo bude tatarák, ktorý máme veľmi radi , ale z príčin, ktoré by si zaslúžili vedecký výskum, lebo my ich nepoznáme, ho mávame tak raz za dva roky.Keď je konečne pol piatej začneme pracovať. Počas celej prípravy máme pri ruke papierovú vreckovku, na utieranie sliniek, ktoré nám potečú. Mäso dôkladne odblaníme a pokrájame na kocky.

    Tatársky biftek ako ho robím ja - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájané mäso dva razy zomelieme, tí ktorý majú elektrický mlynček ako ja, budú mať prácu uľahčenú (ďakujem za darček, milé kolegyne). Mäso rozdelíme na polovice a z každej vytvarujeme bochník. Do stredu prstami vytlačíme jamku a do každej jamky vložíme jeden surový vaječný žĺtok. Šikovnejšie gazdinky ho tam budú celý, tie grambľavejšie niektorý rozlejú, ako ja, veď na obrázku to je vidieť.

    Tatársky biftek ako ho robím ja - obrázok 2
  3. 3

    Teraz sa sústredíme na to, aby sa aj oči najedli. Z jednej cibule odrežeme dve kolieska, ktoré rozoberieme na krúžky a uložíme na tanier vedľa mäsa. Do najväčšieho dáme soľ, do ďalšieho rascu, vedľa rasce korenie a nakoniec chilli papriku. Zvyšnú cibuľu rozkrájame na drobno a navŕšime na tanier oproti koreninám. Takto si každý bude svoju porciu miešať sám a soli a korenín si primieša podľa svojej chuti. Podľa našej chuti je soli a korením na dva tataráky treba toľko, ako som uviedla v rozpise surovín.

    Tatársky biftek ako ho robím ja - obrázok 3
  4. 4

    Teraz už treba vydržať len chvíľu kým sa opečú hrianky. Na skvelú panvicu Tefal by Jamie Olivier, ktorú sme vyhrali na Vareche (teda niektorí z nás) nalejeme olej, rozpálime a opečieme hrianky z dvojdňového chleba. Pripravíme kečup a Worcesterskú omáčku (mimochodom v dosť pokročilom veku som sa dozvedela,, že sa to má čítať "vuster"), na taniere pridáme strúčik cesnaku a môžeme servírovať. Nezabudneme pripraviť aj poháre a dobré pivo, lebo to k tataráku pasuje ako..... (doplňte si). A dobrú chuť sme si zaželali po prvej hrianke, skôr sme nemohli, mali sme plné ústa.

Diskusia k receptu

sjuz
teda Sovka - perfektné:)! Normálne, keď som sa postavila od noťasu a od tvojho receptu, že idem zahodiť vreckovku, zacítila som v nose tú starú známu vôňu tataráčiku...a už ľutujem, že som tú vreckovku zahodila, lebo by sa mi práve zišla...tak mi tečú slinky! škoda, že my teraz s manželom chudneme....teda ja zo solidarity:))
Som sa schuti zasmiala, pekne napísaný postup:)
tatranka
Mäsko je naozaj krásne a nedivím sa,že si z neho /ufikla./Biftek som milovala ale som ho nemala možno 20 rokov.Niekedy sme si s priateľmi urobili príjemný večer a šli sme si posedieť raz za čas do reštaurácie a tam sme si dávali biftek s pivkom.Bol výborný.Pár krát sme si ho urobili aj doma s hriankami a cesnačikom.
No mne sa akosi spojilo to príjemné posedenie s priateľmi a chutným biftekom.Dnes,keď som uvidela tvoj recept,spomenula som si na tie pekné časy.
tatranka
.....)))zabudla som poznamenať,prečo tá veľká absencia tatárskeho bifteku.Pamätáš si keď sa krávky ošaleli?Tak o tataráku sme nechceli už ani počuť.!!!!!!! No asi ho bude treba v jedálničku oprášiť.
tetadena
Po tvojom príspevku slintám,slintám a slintám - doma by ma s tým vyhodili, ale sľubujem, že naň vytiahnem kolegyne z roboty a možno z nás budú šialenené učiteľky
marianne69
...ja ho uz fakt musim spravit,namali sme ho aspon 5 rokov....vyzera velmi lakavo....
jerica
@sovka62 to je lahôdka,niekedy neľutujem kúpiť praváka hlavne z mladého býčka, keď už, tak sa objeme aj na rok. Závidim v dobrom:-))
tinca
@sovka ty a tatarák? Ja mám furt predstavu, že strašne zdravo žiješ. Ja som bola tiež pre servítku, už som ho nejedla dávno a keď budem robiť sviečkovú /nevadí aj z falošnej/ tak si ufíknem ako píšeš. Kedysi bol vo vinárni aj každý týždeň,to boli časy. Nápadité servírovanie.
dorisa
Aj my doma, teda priateľ takto cielene ide kupit kusiček hovadzinky, pomelie, a potom mľaskáme. Krásne pripravené, krasne naservírované, naozaj, vydaril sa ti.
janger
Aaaaach, tak toto je spomienka na mladost! Jaj, to by som si dala! Aj teraz hned, hoci je uz polnoc. Vdaka za pripomenutie!
palokuchki
@sovka recept si napisala zabavne, prijemne ho bolo citat. Tiez si mi s nim pripomenula mladost a Slovensko.
alexdidi
Takto ho robíš Ty..a robíš ho báječne...hneď by som si dala...dáávno som nejedla, ale si ma navnadila...
sovka62
Dobrých 40 rokov prešlo odvtedy, čo som tatarák jedla prvý raz. Už sme bývali v Trnave. Kamarát nás pozval na ples SlovAiru do Bratislavy, bol pilot. Trval na tom, aby sme prišli už popoludní, že pred plesom ešte posedíme, niečo zahryzneme. Boli sme tri manželské páry, usadili sme sa v obývačke a Ivan priniesol svoju špecialitu. Skoro som odpadla. Bol to tatarák z pravej sviečkovice, poctivo naškriabanej a už zamiešaný a natretý na hriankach. (Vtedy som nepredpokladala, že ho niekedy budem robiť, ale keď som ho už robila povedala som si, že taký spôsob servírovania teda nie a robím to po svojom). Úplne som sa zhrozila, čo sa zbláznil? Akási fašírka a ešte surová? To ju mohol radšej upiecť, alebo nám dať holé hrianky! Zvyšok partie jedol, ani neviem ako som do seba s veľkým sebazaprením dostala jeden kúsok. A potom sme sa vybrali na ples! Dodnes sa divím, že nás tam vôbec pustili, ten odér čo sa okolo nás vznášal musel byť strašný.
Druhý raz som sa s tatarákom stretla, keď ho priateľka pripravila ako jediné pohostenie na oslavu. A prekvapila som sama seba, lebo vtedy mi už chutil a začala som ho vyhľadávať až som mu úplne prepadla. Robievala som ho doma aj keď boli deti malé a tiež ho milovali. Ak sme šli na obed do reštaurácie, kým sme stihli všetci vystúpiť z auta, naša päťročná Danka si už u čašníka objednávala tatarák a hrianky dvakrát, prosím....... A čo sa týka choroby šialených kráv, s tým som vysporiadaná. Táto choroba má inkubačnú dobu 20 rokov. Dievčence moje, keď ich prirátam k môjmu súčasnému veku, vtedy už budem (ak vôbec budem) senilná tak či tak, takže čoho sa báť!?
coldbery
Tatársky bifték asi v každom z nás ,skôr narodených vyvolá spomienky...tiež sme si ho rady robili v práci (ha ha ha)...ženy sme rýchlo urobili na variči pri okne hrianky a muži utekali do blízkej reštaurácií na biftek....nevedeli sme sa ho dojesť a za tým kávička...to boli časi...rada na nich spomínam.....:-)))
dajanca
Tatarák ako má byť...tiež patrím k pamätníkom a milovníkom tejto lahôdky a s manželom si ho doprajeme vždy, keď sa na mňa u mäsiara usmeje šťastie v podobe sviečkovice... nikdy tomu úsmevu neodolám...:-) @sovka62 obdivujem, že si dokázala robiť ešte aj fotodokumentáciu... musíš mať veľmi pevnú vôľu :-))
benko
Ach, tatarák s mojou (stále) milou v trnavskom Kryme pred 40 rokmi! Vysoko oceňujem humor v recepte, to je tá najlepšia ingrediencia do každého jedla... Silná inšpirácia! Už sa teším na tataráčik aj na tie asociácie...
sovka62
@michsamant , najprv som nepochopila, predsa len už mám dlhšie vedenie, ale nakoniec predsa. Ale môžeš si ho dať, keď prídeš domov.
@benko , na ten si spomínam a veľmi dobrý ho robili aj v Merkúre, chodili sme tam s kolegyňami cestou z práce. A bol dosť drahý, tuším 16,70 Kčs :-))))))))))))
michsamant
@sovka , nemozem, prideme aj s nasim tatom :))) toho by prekotilo! ale taku hovadziu polievku si dam, on nebude vedet co sa vari, poslem ho na prechadzku s nasim ocinom a deckami a ja si nalozim, vychutnam a potom este aj to masko co sa v nej varilo si dam s kremzskou horcickou :P ... a potom budem ticho sledovat, ci ma nieco zasiahne..... :)))
sovka62
@michsamant , tak predsa som to nepochopila správne. Myslela, že také jesť nebudeš, lebo v Indii také mäso nezoženieš a ono je to tak, že ho jesť nemáš, aj keby bolo dostupné. Nuž čo, proti takýmto zvyklostiam sa bojovať nedá, každé náboženstvo má svoje, zostáva len prispôsobiť sa, prípadne občas, keď nikto nevidí, zhrešiť. Myslím si však, že stále platí, že hriech nie je to čo do úst vchádza, ale to, čo z nich vychádza.
zitar
@sovka62 , pripomenula si mi študentské časy, keď sme chodievali na tatarák do jednej vinárne / určite aj @tinca myslela tú istú, čo ja - Lukavicu/. No a neviem, či som ho odvtedy vôbec jedla, veru asi ani nie. Takže je najvyšší čas to napraviť, lebo sa mi slinky zbiehajú.
michsamant
Mas pravdu sovka :) Moj muz vie, ze vzdy ked idem domov, naplnim brusko hovadzim...vykrivy pusu a nic nepovie, sak co, uz ked som to zjedla :) Ta posledna veta sa mi paci, to mu prelozim :))
bugi
Asi všetci s nostalgiou spomíname na časy keď sa dal v každej reštike,alebo ešte lepšie vo vinárničkách objednať tatarák a spartiou priateľov posedieť.Super zábavný recept napísaný!!!!!!!
aroooo
no @sovka 62 aj mne si pripomenula študentské časy,keď sme si partia asi 10-tich vo Furmanskej vinárni objednávali 1 tatarák a 20 hrianok/čo stál tatatarák neviem,hrianky boli 50 hal.-no študenti bez peňazí/ ale chutil...... no a teraz si mi narobila naň ešte väčšiu chuť,takže nech to stojí čo to stojí,aj keď nepravý kúsok zoženiem a spravím,tuším odvtedy som ho nejedla a bol pripravený ako tento,dík
sovka62
@aroooo , veru, naše študentské časy! Ja som študovala v Nitre a keď sme mali krúžkovicu tiež sme chodievali do vinární. Dá sa povedať, že sme boli postrach, teda nie konkrétne náš krúžok, študenti ako takí, lebo vína sme síce vypili dosť, ale na jedle sme zarobiť nedali (najčastejšie sme si objednávali hrianky, ani ten jeden tatarák nie) a hlavne sme nevedeli kedy skončiť, vždy nás horko-ťažko vyhadzovali, ale najprv si prepočítali poháre a džbány, či sa nám niečo neprilepilo na prsty. A veru na internátnych izbách bola výbava zo všetkých nitrianskych vinární, darmo sa čašníci snažili.
enerrgizer
dobrý tatarák som nemal už veeľmi dlho a ten tvoj je perfektný, takže v dohľadnej dobe bude asi aj u nás, robíš chúťky :-)))
sovka62
No veď na to je Varecha, aby sme si navzájom narobili chúťky, dobre papkali a pekne priberali.
pavas
Presne takto si ho robím aj ja. @zitar , v tej reštavrácii ho ponúkajú aj terz, čakacia doba 60 minút a cca 10€
marienka44
Ja som ho jedla len raz, v spolocnosti lekara. Ten povedal, ze za tat.biftekom sa ma pit konak, ktory ma 60 %. alkoholu. Taky alkohol vraj ma najväcsie dezinfekcne schopnosti a vlastnosti. A v dnesnej dobe to platí dvojnasobne.
kozima
Robievam ho často,moj syn ho ma velmi rad,ale aj manžel ja ho zjem,ale ale neoblubujem ho.
sovka62
@marienka44 , a pán doktor u seba nemal recepty? Mohol jeden na koňak hneď vypísať, aby ti ho v lekárni vydali :-))))))))))))
tizian1cat
@sovka62 :pozri, ako si nás rozcitlivela!!!! Ja ked si spomeniem na tatarák, tak je to Machnác v Bratislave a tooooolko spomienok na oslavy po skuskach, uz to bolo skoro zabudnuté, díky za pripomenutie...:-)))
aroooo
@marienka 44,ako mohol k tomu pasovať koňak? No ale každému podľa jeho chuti. @Sovka 62,pozerám,to nás asi spolu z tej Furmanskej nevyhadzovali,ale boli sme skvelí vaši nasledovníci,tiež často záverečná a ja mám ešte aj vázu,čo mi jeden vyniesol aj s vodou a v nej s orgovánom,no mi sme chodili na nadstavbu a na výške mali kopu spolužiakov z gympla a ich kolegov,no zlaté časy...
hubarka35
no veru tatarak som dlho dlho nejedla a bol moj oblubeny v studackych časoch aj sme ho často robievali raz u nas potom u spolužiaka,spolužiačky...take akcie vikendofky to boli...ale dala by som si aj slinky sa zbiehaju ach musim het odtialto....
hubarka35
no veru tatarak som dlho dlho nejedla a bol moj oblubeny v studackych časoch aj sme ho často robievali raz u nas potom u spolužiaka,spolužiačky...take akcie vikendofky to boli...ale dala by som si aj slinky sa zbiehaju ach musim het odtialto....
sovka62
Tak som váhala, či pridať takú obyčajnú vec, ako je tatarák a tu ho máš, koľkých komentárov sa nazbieralo! Teraz som rada, že som to pofotila, vyvolala som pekné spomienky i sama som si zaspomínala.
janadelfi
Až teraz som objavila, lebo som nebola dlhšie na Vareche.... Super, slinky mi tečú ako bernardínovy. Vďaka @sovka....
sovka62
Ahoj, Janka, som rada, že si sa opäť objavila, vitaj späť.
svetlana9
@sovka62 - priznám sa, tatarák som ešte nepapala. Veľa ľudí by nedokázalo ochutnať surovú zmes na fašírky, ja to dokážem a tak si myslím, že ani tatarák by mi nerobil problémy. Ale hrianky poznám ....také na oleji vyprážané chlebíky sme mali hocikedy na raňajky.
sovka62
Len raz ochutnaj, Svetlanka a prepadneš mu navždy. Mne sa sliny zbehli, len čo som hore zbadala tie obrázky.
korbacik
... tatarák? na raňajky, obed aj večeru:) Milujem toto jedlo.!Poznám ho od mojich super rodičov, ktorí ma to naučili pripravovať aj konzumovať, a som im za to neskutočne vďačná. Keď dcéra povyrástla, skúsila som jej ponúknuť ( keď bola malá, neodvážila som sa ), ale jej to nič nehovorí. Tak keď naň dostanem chuť, kúpim si trochu toho hoviadka a urobím si hody sama. Len keby to mäsko nebolo také drahé! Lebo nijaké iné by som na tatarák nepoužila, aj keď moje kolegyne si ho robia z rôznych mias, ja som verná hovädzinke.
Tak, Sovka62, ešte raz sa pokochám obrázkom a idem raňajkovať...
bozulka
Ach @sovka , pripomenula si mi časy našej mladosti...v 1966 roku som prvý krát jedla tatarák.V Č.B. sme chodievali do vinárne U Švejka a tam ho podávali,presne tak ako si robila ty.Budeš sa čudovať,ale hneď napoprvé mi to veľmi zachutilo,ale topinka musela byť ešte horúca.Od vtedy som ho často robila aj doma hoci sviečková stála nekresťanských 40 Kčs kilo :-)) !!!To boli časy!!! Myslím tú našu mladosť.
Prepáč mi,až teraz som prišla na ten tvoj recept.Mám ešte niekoľko neotvorených Varech z jarného obdobia kedy som mala iné myšlienky v hlave.Na tatarák mám veľkú chuť ale chýbal by mi spolustolovník...tak až niekedy !!!
sovka62
Veru, @bozulka , štyridsať korún kilo! Dnes som kupovala hovädzí krk na chilli con carne. Kilo kresťanských 6, 25 €. Potrebovalo som 1,5 kila (príde vnuk, ten má rád veľké porcie). Dáme, ktorá mi to predávala sa vytrvalo darilo odfiknúť 1,25 kg a to trikrát. Nakoniec vzala veľký kus, z ktorého (bez toho aby si ho vopred celý odvážila) od oka ufikla kúsok a zvyšok položila na váhu. Malo to dobre cez dve kilá, ale keď som videla akú paseku tam už narobila, vzala som to celé, s tým, že niečo si uložím do mrazničky. Keď pokladníčka nahodila cenu vyše 15 € za ten kúsok krku, ktorý vždy patril k lacnejším, až sa mi zreničky pretočili. Ani som si neuvedomovala, ako sa máme dobre!
golem315au
toto je suprovy recept :-) ja tatarak milujem,chodievam nanho do Trnavy do Sesleru,alebo do Piestan na Zachej...aj tam,aj tam robia neskutocne dobre tataraky a tento sa im foto a aj ingredienciamy najviac podoba...doma som ho este nerobil,tak najvyssi cas to skusit...dakujem za paradny recept :-) ...dobru chut vsetkym :-)
sovka62
No nehovor, to som netušila, že sa v reštauráciách opäť podáva (ale ja do reštaurácií chodím len nasilu nedobrovoľne, takže žiadny div). Bývam v Trnave, takže zase raz niekto bude otravovať s návštevou reštaurácie, budem ho navigovať do Seslera a ochutnám. Vďaka za radu a dobrú chuť.
mesiar50
narobila si mi chute sovka,vyborne papanicko.
V nitre u potkana sme si ho davali ako ucni.
Ale aby som reagoval na prispevok hore visie
ja by som ho robil len vylucne z hov.mesa ktore
neobsahuje zarodky svalovca.
Na bitunkoch je hov.meso pozastavene az kym nepridu vysledky zo vzoriek odporazeneho kusa HD.
Sovka dakujem za dobry tip
sovka62
Ach, študentské časy v Nitre! Študovali sme tam obaja s manželom päť rokov, takže presne viem, kam si na ten tatarák chodil. U potkana som síce bola len raz, aj to na otočku hneď zo schodov, bola tam akási rozjarená pivná partia, tak sme radšej uvoľnili priestor. Ale inak sme asi vymietli všetky reštaurácie a krčmy, od Maďarskej cez Slovan a až hore na Buganku, kde sme raz za dva-tri mesiace mávali krúžkovice.
A máš pravdu, surové mäso len hovädzie. Myslím si, že z bravčového by ani nemal tú správnu chuť a o rizikách radšej ani nerozmýšľať.
brano24
Mňammm. Tak toto je klenot chuťoviek a ja osobne sa viem bifteku napráskať tak, že som najedený aj 2-3 dni. Hrianky musia byť nenasýtené olejom a poriadne natreté cesnakom. Čo hrianka to strúčik. 1 cm hrubá vrstva tataráku a nebíčko v papuli. Mám rád doň chili omáčku, trochu horčice a ........ale však viete.
brano24
Inak sviečkovú odporúčam primraziť a nemlieť, ale naškrabať. Je to pracnejšie, ale škrabaním ľahšie vyradíš väzivo z mäska a takto nevadí aj falošná.....Je to tak ORIGINÁL.
karky
Vdaka za receptik, uzasne popisany postup.....
alena54
ano presne tak ako pise brano24 tatarak sa ma skriabat ale ako kazdy chce si spravy len mala chybicka je rp ze tam neni uvedena čer.paprika a horčica ktora tam ide inač ok prave včera sme mali uf az po same hrdlo :D
sovka62
Alenka, kedysi sa tatarák podával v reštauráciách, v tých lepších, a boli k nemu presne tie ingrediencie, ktoré tak dávam ja. Určite nie surová červená paprika a ani horčica. Už so jedla tatarák s horčicou, dokonca servírovaný ako vopred zamiešaný. V prvom rade úplne iná chuť, tá chuť hovädziny bola horčicou prekrytá a hlavne, horčica úplne zmenila farbu mäsa a všetko to bolo akési sivasté, nemalo to farbu tej hovädziny. Ale, každému ako chutí, rôzni ľudia majú radi rôzne veci. a áno, taatrák by sa mal naškriabať, ale mne to akosi nejde. Nemám dosť šikovné paprčky, pár razy som to skúsila, ale vždy nejaký väčší kúsok ušiel môjmu "ostriežiemu" zraku, napriek všetkých dioptriám v optike, tak so vzdala. Zomeliem a mám istotu. Ale keby mi ho mal kto naškriabať, to by bolo ono.
A ďakujem, že si mi ho pripomenula. Schladilo sa, čo mi prekáža, ale na druhej strane začína obdobie, keď sa varí kapustnica, pečú jaternicu, podáva tatarák a to sa mi páči. Tak hádam cez víkend.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia