Tatársky biftek ako ho robím ja

Autor receptu: sovka62

Dnes sme mali na obed sviečkovú na smotane. Robila som ju z falošnej sviečkovej, ale to mäso bolo také krásne, že som neodolala a ufikla som z neho kus, aby sme na večeru mohli mať tatársky biftek. Viem, že sa robí z pravej sviečkovej, ale aj tento bol dobrý.

2
porcie
20 minút
príprava

Postup

  1. Umyjeme riad, na ktorom sme obedovali, vypijeme kávu a začneme sa intenzívne tešiť na večeru, lebo bude tatarák, ktorý máme veľmi radi , ale z príčin, ktoré by si zaslúžili vedecký výskum, lebo my ich nepoznáme, ho mávame tak raz za dva roky.Keď je konečne pol piatej začneme pracovať. Počas celej prípravy máme pri ruke papierovú vreckovku, na utieranie sliniek, ktoré nám potečú. Mäso dôkladne odblaníme a pokrájame na kocky.
  2. Pokrájané mäso dva razy zomelieme, tí ktorý majú elektrický mlynček ako ja, budú mať prácu uľahčenú (ďakujem za darček, milé kolegyne). Mäso rozdelíme na polovice a z každej vytvarujeme bochník. Do stredu prstami vytlačíme jamku a do každej jamky vložíme jeden surový vaječný žĺtok. Šikovnejšie gazdinky ho tam budú celý, tie grambľavejšie niektorý rozlejú, ako ja, veď na obrázku to je vidieť.
  3. Teraz sa sústredíme na to, aby sa aj oči najedli. Z jednej cibule odrežeme dve kolieska, ktoré rozoberieme na krúžky a uložíme na tanier vedľa mäsa. Do najväčšieho dáme soľ, do ďalšieho rascu, vedľa rasce korenie a nakoniec chilli papriku. Zvyšnú cibuľu rozkrájame na drobno a navŕšime na tanier oproti koreninám. Takto si každý bude svoju porciu miešať sám a soli a korenín si primieša podľa svojej chuti. Podľa našej chuti je soli a korením na dva tataráky treba toľko, ako som uviedla v rozpise surovín.
  4. Teraz už treba vydržať len chvíľu kým sa opečú hrianky. Na skvelú panvicu Tefal by Jamie Olivier, ktorú sme vyhrali na Vareche (teda niektorí z nás) nalejeme olej, rozpálime a opečieme hrianky z dvojdňového chleba. Pripravíme kečup a Worcesterskú omáčku (mimochodom v dosť pokročilom veku som sa dozvedela,, že sa to má čítať "vuster"), na taniere pridáme strúčik cesnaku a môžeme servírovať. Nezabudneme pripraviť aj poháre a dobré pivo, lebo to k tataráku pasuje ako..... (doplňte si). A dobrú chuť sme si zaželali po prvej hrianke, skôr sme nemohli, mali sme plné ústa.