Taštičky z chlebového cesta so smotanou plnené mangoldom a fetou fotorecept
Foto: pusta
Spravila som chlebové cesto so smotanou a naplnila som ho mangoldom a fetou, výborné za tepla i za studena.
porcie
príprava
na 80-90 °C
Suroviny
Na chlebové cesto: | |
400 g |
|
21 g |
|
150 ml |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
3 PL kopcom |
|
Náplň: | |
170 g |
|
1/2 ks |
|
2 veľké strúčiky |
|
2 ks |
|
100 g |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Pripravila som mangold.
-
2
Listy som umyla, odrezala som stopky, vykrojila silné rebrá a pokrájala na jemné prúžky.
-
3
Štipľavú červenú papriku a jarnú cibuľku som pokrájala na krúžky, cesnak na plátky.
-
4
Na rozohriaty olej - 1 PL, som dala rímsku rascu a štipľavú červenú čerstvú papriku,...
-
5
...orestovala som ich asi 2 minúty, aby uvoľnili chuť a arómu, rímska rasca a pálivá paprička dodá špecifickú a výbornú chuť celému pokrmu.
-
6
Pridala som pokrájaný mangold a jarnú cibuľku aj s vňaťou,...
-
7
...za stáleho miešania som ich restovala na prudkom plameni s malým prídavkom vody, kým mangold zavädol, značne zmenší svoj objem a kým sa odparila všetka tekutina,...
-
8
...pridala som plátky cesnaku, čerstvo mleté čierne korenie, orestovala som len krátko, kým sa cesnak pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty,...
-
9
...vypla som plameň a až na záver som osolila, aby sa zbytočne neuvoľnila voda z mangoldu, náplň bola hotová, nechala som ju úplne vychladnúť..
-
10
Kým náplň vychladla, pripravila som cesto, do misy som preosiala múku, pridala som soľ a premiešalla.
-
11
Na rozdrobené droždie som naliala vlažnú vodu,...
-
12
...ked vykysol kvások, pridala som kyslú smotanu, kypriaci prášok a...
-
13
..všetko som dôkladne spracovala rukami na hladké pružné polomäkké cesto, ktoré som poprášila múkou, ako aj spodok misy a prikryla čistou utierkou.
-
14
Nechala som ho vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - 45 minút.
-
15
Cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku, lebo trošku lepí, vytvarovala do valca, ktorý som rozdelila na 4 časti,...
-
16
...spravila som z nich bochníčky, ktoré som nechala ešte 15 minút podkysnúť.
-
17
Bochníčky som rozvaľkala kruhovite na hrúbku asi 1 mm.
-
18
Na jednu polovicu som dala vychladnutú náplň z mangoldu, na vrch som rozdrobila fetu,...
-
19
...cez náplň som preložila druhú polovicu cesta, stlačila som prstami dobre okraje, aby náplň nevytiekla a taštička bola hotová.
-
20
V panvici som rozohriala 2 PL oleja a na strednom plameni som opiekla taštičky z oboch strán asi 4 - 5 minút do peknej zlatohnedej farby.
-
21
Podávala som teplé, je to veľmi chutné príjemne ochutené jedlo a zároveň zdravé a sýte. Jedna porcia postačí pre 1 osobu, podávala som ako samostatné hlavné jedlo, vv menšej dávke je vhodné ako pohostenie na spôsob meze, je vynikajúce aj za studena.
-
22
Cesto chlebových taštičiek je kypré, nadýchané, ľahučké s početnými okami, vdaka kyslej smotane veľmi jemné a chutné, jemne piikantná náplň cesnakovej a korenenej chuti z mangoldu je pekne spojená rozpustenou fetou, ktorá zároveň aj ochutí.
dakujem.
do takého vynikajúceho cesta by som ale ja v žiadnom prípade nejaké resty zo včerajška nikdy nedávala, zásadne čerstvú náplň, aby to bola lahôdka ako sa patrí.
iste by sa dali taštičky upiecť aj v rúre, lenže by neboli také chutné a nadýchané, však to množstvo leja je naozaj minimálne, skúsiť však môžeš a porovnaj!
toto nie je vyprážané,len opražené a pri rozpálenom oleji sa cesto oleja nenapije, opráža sa pomerne krátko.
dakujem ti za pekný komentár, za otázky i za 5*.
dakujem za pochvalu.
net za čo dakovať, rado sa stalo.
dakujem za pochvalu.
...neviem sice kolko kyseliny obsahuje,ale som toho nazoru,ze ak si ja dam "raz za tyzden" chutne pripraveny mangold ci uz ako meze,alebo hlavne jedlo...urcite mi ta kyselina nevyzere creva a ani mojej rodine... Ako priklad mozme dat cokoladu.. 1 tabula milka cokolady ma 540kcal..to je veru poriadne vela :-/ ale ked ja zjem "raz" do tyzdna 1tabulu,este neznamena ze dostanem cukrovku!!! Takze si tak...ale nech sa kazdy rozhoduje podla seba :-) ..toto je len moj nazor..
sú to len čiastkové výsledky rôznych vedeckých inštitúcií, ktoré sa diametrálne rozchádzajú a nie sú ani pre nich samotných signifikantné a relevantné - vid link od @janger. a tobôž nemajú žiadnu výpovednú hodnotu pre laika vôbec, dokonca ani pre odbornú verejnosť, čo aj sami v závere priznávajú - len si o pozorne prečítaj! čiže zavádzajúce pre laika absolútne :-)
@cesminaz , z čokolády a sladkostí ešte nikto nikdy cukrovku nedostal, tá má iné príčiny, čokoláda len zhoršuje cukrovku u človeka, ktorý už cukrovkou chorý je. zase skreslený laický pohľad a nesprávne vnímanie laikom - nič v zlom. ak zješ koľkoľvek čokolády, cukrovku z nej určite nedostaneš!
pre toto som predchádzajúci recept skryla a najmä preto, aby sa nikto nevzdal konzumácie zeleniny vdaka takým diletantom ako je @gabrielle a spol.
jedine @svedka pochopila ako mala a mali aj iní, žiaľ, iba ona :-) napriek svojej mladosti je veľmi rozumná.
@cesminas , to som nevedela, že sa to tak v tureckej kuchyni nazýva, som veľmi rada, že si sa o to podelila :-)
ešte viac, že mangold považuješ za veľmi zdravý, je to jedineční listová zelenina, úžasne chutná.
veľmi si ma potešila tvojim pridaným linkom:-) pozorne som si ho pozrela, dokazuje všestranné využitie tejto skvelej zeleniny.
veľmi pekne ti dakujem, si veľmi milá.
dakujem za pochvalu.
teší ma to :-)
dakujem veľmi pekne.
je to pre mňa pocta, že máš o mne takúto vysokú mienku, zaväzuje ma to.
to vieš, vždy sa aj takí nájdu, sme rôzni ľudia. to je však len ich problém, nie môj.
žiaľ, nemám rcp na malinový lekvár. skús ten posledný Sirupovitý jahodový džem, čo som pridala od Christine Ferber, je vynikajúci a ide spraviť aj z malín.
už zase je na sporáku niečo nové, pridám zajtra :-)
dakujem za tvoje uznanie celej mojej práce, ako aj tohoto receptu odo mňa.