Taštičky z chlebového cesta so smotanou plnené mangoldom a fetou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Spravila som chlebové cesto so smotanou a naplnila som ho mangoldom a fetou, výborné za
tepla i za studena.
4 porcie |
90 minút príprava |
8-10 minút na 80-90 °C |
Postup- Pripravila som mangold.
- Listy som umyla, odrezala som stopky, vykrojila silné rebrá a pokrájala na jemné prúžky.
- Štipľavú červenú papriku a jarnú cibuľku som pokrájala na krúžky, cesnak na plátky.
- Na rozohriaty olej - 1 PL, som dala rímsku rascu a štipľavú červenú čerstvú papriku,...
- ...orestovala som ich asi 2 minúty, aby uvoľnili chuť a arómu, rímska rasca a pálivá paprička dodá špecifickú a výbornú chuť celému pokrmu.
- Pridala som pokrájaný mangold a jarnú cibuľku aj s vňaťou,...
- ...za stáleho miešania som ich restovala na prudkom plameni s malým prídavkom vody, kým mangold zavädol, značne zmenší svoj objem a kým sa odparila všetka tekutina,...
- ...pridala som plátky cesnaku, čerstvo mleté čierne korenie, orestovala som len krátko, kým sa cesnak pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty,...
- ...vypla som plameň a až na záver som osolila, aby sa zbytočne neuvoľnila voda z mangoldu, náplň bola hotová, nechala som ju úplne vychladnúť..
- Kým náplň vychladla, pripravila som cesto, do misy som preosiala múku, pridala som soľ a premiešalla.
- Na rozdrobené droždie som naliala vlažnú vodu,...
- ...ked vykysol kvások, pridala som kyslú smotanu, kypriaci prášok a...
- ..všetko som dôkladne spracovala rukami na hladké pružné polomäkké cesto, ktoré som poprášila múkou, ako aj spodok misy a prikryla čistou utierkou.
- Nechala som ho vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - 45 minút.
- Cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku, lebo trošku lepí, vytvarovala do valca, ktorý som rozdelila na 4 časti,...
- ...spravila som z nich bochníčky, ktoré som nechala ešte 15 minút podkysnúť.
- Bochníčky som rozvaľkala kruhovite na hrúbku asi 1 mm.
- Na jednu polovicu som dala vychladnutú náplň z mangoldu, na vrch som rozdrobila fetu,...
- ...cez náplň som preložila druhú polovicu cesta, stlačila som prstami dobre okraje, aby náplň nevytiekla a taštička bola hotová.
- V panvici som rozohriala 2 PL oleja a na strednom plameni som opiekla taštičky z oboch strán asi 4 - 5 minút do peknej zlatohnedej farby.
- Podávala som teplé, je to veľmi chutné príjemne ochutené jedlo a zároveň zdravé a sýte.
Jedna porcia postačí pre 1 osobu, podávala som ako samostatné hlavné jedlo, vv menšej dávke je vhodné ako pohostenie na spôsob meze, je vynikajúce aj za studena.
- Cesto chlebových taštičiek je kypré, nadýchané, ľahučké s početnými okami, vdaka kyslej smotane veľmi jemné a chutné, jemne piikantná náplň cesnakovej a korenenej chuti z mangoldu je pekne spojená rozpustenou fetou, ktorá zároveň aj ochutí.
|