Taštičky z chlebového cesta so smotanou plnené mangoldom a fetou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Spravila som chlebové cesto so smotanou a naplnila som ho mangoldom a fetou, výborné za tepla i za studena.

4
porcie
90 minút
príprava
8-10 minút
na 80-90 °C

Postup

  1. Pripravila som mangold.
  2. Listy som umyla, odrezala som stopky, vykrojila silné rebrá a pokrájala na jemné prúžky.
  3. Štipľavú červenú papriku a jarnú cibuľku som pokrájala na krúžky, cesnak na plátky.
  4. Na rozohriaty olej - 1 PL, som dala rímsku rascu a štipľavú červenú čerstvú papriku,...
  5. ...orestovala som ich asi 2 minúty, aby uvoľnili chuť a arómu, rímska rasca a pálivá paprička dodá špecifickú a výbornú chuť celému pokrmu.
  6. Pridala som pokrájaný mangold a jarnú cibuľku aj s vňaťou,...
  7. ...za stáleho miešania som ich restovala na prudkom plameni s malým prídavkom vody, kým mangold zavädol, značne zmenší svoj objem a kým sa odparila všetka tekutina,...
  8. ...pridala som plátky cesnaku, čerstvo mleté čierne korenie, orestovala som len krátko, kým sa cesnak pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty,...
  9. ...vypla som plameň a až na záver som osolila, aby sa zbytočne neuvoľnila voda z mangoldu, náplň bola hotová, nechala som ju úplne vychladnúť..
  10. Kým náplň vychladla, pripravila som cesto, do misy som preosiala múku, pridala som soľ a premiešalla.
  11. Na rozdrobené droždie som naliala vlažnú vodu,...
  12. ...ked vykysol kvások, pridala som kyslú smotanu, kypriaci prášok a...
  13. ..všetko som dôkladne spracovala rukami na hladké pružné polomäkké cesto, ktoré som poprášila múkou, ako aj spodok misy a prikryla čistou utierkou.
  14. Nechala som ho vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - 45 minút.
  15. Cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku, lebo trošku lepí, vytvarovala do valca, ktorý som rozdelila na 4 časti,...
  16. ...spravila som z nich bochníčky, ktoré som nechala ešte 15 minút podkysnúť.
  17. Bochníčky som rozvaľkala kruhovite na hrúbku asi 1 mm.
  18. Na jednu polovicu som dala vychladnutú náplň z mangoldu, na vrch som rozdrobila fetu,...
  19. ...cez náplň som preložila druhú polovicu cesta, stlačila som prstami dobre okraje, aby náplň nevytiekla a taštička bola hotová.
  20. V panvici som rozohriala 2 PL oleja a na strednom plameni som opiekla taštičky z oboch strán asi 4 - 5 minút do peknej zlatohnedej farby.
  21. Podávala som teplé, je to veľmi chutné príjemne ochutené jedlo a zároveň zdravé a sýte. Jedna porcia postačí pre 1 osobu, podávala som ako samostatné hlavné jedlo, vv menšej dávke je vhodné ako pohostenie na spôsob meze, je vynikajúce aj za studena.
  22. Cesto chlebových taštičiek je kypré, nadýchané, ľahučké s početnými okami, vdaka kyslej smotane veľmi jemné a chutné, jemne piikantná náplň cesnakovej a korenenej chuti z mangoldu je pekne spojená rozpustenou fetou, ktorá zároveň aj ochutí.