Talianska focaccia fotorecept

skatulka - fotkaskatulka, 22. septembra 2015
Talianska focaccia (fotorecept)
Foto: skatulka

Focaccia sa pripravuje z chlebového cesta. Môže sa podávať samostatne alebo ako príloha k šalátom, alebo aj k polievkam. Ako oblohu môžete použiť aj Zobraziť celý popisFocaccia sa pripravuje z chlebového cesta. Môže sa podávať samostatne alebo ako príloha k šalátom, alebo aj k polievkam. Ako oblohu môžete použiť aj syr, rôzne bylinky a podobne.

60 minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

0,5 kg
4 dl
1/2 kocky
1 lyžička
1 PL
5 čl
Obloha:




Postup

  1. 1

    Kvások si pripravíme z vlažnej vody, cukru a droždia. Do múky pridáme kvások, 2 lyžice oleja a soľ.

  2. 2

    Cesto necháme nakysnúť prikryté utierkou.

  3. 3

    Potom z cesta rukou vytvoříme dve hrubšie placky, ktoré ešte polejeme olivovým olejom.

    Talianska focaccia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Navrch som poukladala olivy a sušené paradajky, môže byť aj rozmajrín, alebo iné bylinky. Mierne rukami vtlačíme do cesta. Môžeme nechať ešte mierne nakysnúť.

    Talianska focaccia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme 10-12 minút na 220-250°C. Po upečení môžeme ozdobiť rukolou.

    Talianska focaccia (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

dormella
V pripade ochuceni olivami a susenymi rajcaty se nedivim, ze nesolite na povrchu, ale lzice soli do testa je opravdu hodne, pochopitelne zalezi na chuti kazdeho a respektuji...
tinca
ja tiež dávam do cesta 1 kl soli,to úplne stačí.Ale každý podľa svojej chuti
skatulka
Morská soľ solí trošku menej. Tak sa uvádza v pôvodnom recepte. Ale ja vždy solím od oka, takže to berte tak orientačne a pokojne každý podľa chute :)
grandma
Práve som sa vrátila z dovolenky v Taliansku, kde som ju jedla. Bola posolená na povrchu.
marianne
Ja tie olivy a susene paradajky vzdy zapracujem do cesta, ale na ceste to tiez pekne ukaze..
romank
Konecne som nasiel vyborny recept. Vratili sa mi spomienky na Janov.
yllen
Prava focaccia obsahuje
- viac oleja v ceste
- na ziaden pripad sa cesto nesmie natolko solit
- cesto kysne 3x
- vyklopi sa na poolejovany pekac, kde sa prstami vtlacia priehlbiny
- hrubka cesta ca. 2 cm (focaccia nie je pizza!)
- poleje sa emulziou olej-voda-sol (tzv. "salamoia")
- focaccia z Janovu sa ale odlisuje od focacci z juzneho Talianska alebo Sicilii.
yllen
@romank (6.10.2020 11:39)

...ale urcite ste zistili velke rozdiely, alebo azda nie?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia