Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom fotorecept
Foto: pusta
Práve je sezóna smrčkov, tieto huby sú veľkou delikatessou. Mám síce len sušené smrčky, ale spravila som domáce tagliatelle zo semoliny s omáčkou z Zobraziť celý popisPráve je sezóna smrčkov, tieto huby sú veľkou delikatessou. Mám síce len sušené smrčky, ale spravila som domáce tagliatelle zo semoliny s omáčkou z čerstvého baby špenátu, cherry paradajok, smrčkov s koreninami a vzniklo rýchle, veľmi chutné a ľahké, jemne pikantné jedlo, ktoré vynikajúco doplnili tenučké hobliny z Parmigiano reggiano. Recept pridávam pre milovníkov domácich cestovín s hubami.
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
na domáce tagliatelle: | |
200 g |
|
2 ks |
|
Omáčka: | |
1 veľká hrsť (alebo čerstvý) |
|
podľa potreby na namočenie húb |
|
50 g |
|
1 ks menšia |
|
1 strúčik |
|
1 ks malá |
|
100 g |
|
100 g |
|
2 - 3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Na posypanie: | |
podľa chuti tenké hoblinky |
|
Do cesta: | |
1/4 ČL |
|
Postup
-
1
Do misy som dala múku semolina durum, dve vajcia a 1/4 ČL kurkumy, ani nie tak k vôli farbe a chuti, semolina je pekne žltá sama o sebe, ale najmä pre jej zdravotné účinky, chuť neovplyvňuje. Soľ do cesta nepridávam, zbytočne vysušuje cesto. len krátko o účinkoch kurkumy, ktorá dobre pôsobí: pri poruchách tráviaceho systému, zlepšuje činnosť žalúdka s pečene, znižuje cholesterol, podporuje vylučovanie žlče, posilňuje žalúdok, pôsobí pozitívne na zápalové ochorenia kĺbov ako napr. reumatoidná artritída, je vhodná pri prevencii chorôb spojených s oxidačným stresom, znižuje riziko nádorových ochorení, posilňuje imunitu, zlepšuje činnosť mozgu, znižuje riziko Alzheimerovej choroby a má iné priaznivé účinky. Semolina je múka z tvrdej pšenice Triticum durum, je výhodná najmä na výrobu kvalitných cestovín, nerozvaria sa a je výživná, má vysoký obsah lepku, čo nie je vhodné pre bezlepkové diéty, avšak má nízky glykemický index - uvádza sa menej ako 55 v škále od 0 do 100 a je veľmi vhodná pre diabetikov.
-
2
Vymiesila som tuhšie cesto, spravila som z neho dve menšie gule,...
-
3
...jednu z nich som zabalila do fólie, aby neobschla, ...
-
4
....kým z tej prvej som vyvaľkala tenučké, takmer priehľadné cesto o hrúbke asi 1 mm, ktoré som nechala voľne preschnúť na stole - asi 1 hodinu. To isté som spravila aj s druhou časťou.
-
5
Potom som vyvaľkané cesto stočila ako závin, ale nie na tesno a pokrájala som ho ostrým nožom na pásiky o šírke asi 1 cm,viac netreba, varením sa zväčší ich objem.
-
6
Pásiky som rozvinula po dĺžke a nechala som ich ešte voľne preschnúť - asi 1/2 hodiny, dajú sa aj usušiť a odložiť do zásoby.
-
7
Kým cesto preschlo, namočila som na 30 minút do teplej vody sušené smrčky.
-
8
Pokrájala som cherry paradajky na štvrtiny.
-
9
Čerstvý baby špenát som odstopkovala, umyla a nechala som ho odkvapkať.
-
10
Pokrájala som jednu malú sušenú štipľavú papričku, cibuľu na kocky a domácu údenú slaninu na prúžky.
-
11
Dala som do osolenej vriacej vody variť tagliatelle, čerstvo vyrobené varím len 4 - 5 minút od chvíle, ked voda znovu zovrela a objavili sa na hladine. Usušené vopred do zásoby varím asi 7 - 8 minút. Výhodou semolinových cestovín je, že sa nerozvaria.
-
12
Na horúcom oleji som orestovala pokrájanú domácu údenú slaninu, sušenú štipľavú papričku,...
-
13
...cibuľu,...
-
14
...scedený baby špenát,..
-
15
..cherry paradajky,...
-
16
...pridala som prelisovaný cesnak,...
-
17
...namočené smrčky aj s vodou, v ktorej boli namočené a restovala som ich do zmäknutia a odparenia tekutiny. Čerstvé smrčky sú ešte lepšie, práve teraz je ich sezóna :-)
-
18
Scedila som uvarené tagliatelle, zbytočne ich nepreplachujem studenou vodou, aby sa zachovala chuť cestovín, niečo vody som z varenia som zachytila a aj s touto zachytenou vodou som...
-
19
...pridala som tagliatelle k ostatnej orestovanej zelenine, premiešala a všetko som spolu ešte krátko orestovala.
-
20
Horúce tagliatelle som spolu so smrčkami a zeleninou rozdelila na taniere, okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a na povrch som nasypala tenučké hoblinky syra Parmigiano reggiano, ktoré som robila za čerstva priamo nad tanierom s pomocou škrabky na zeleninu.
-
21
Ide o veľmi chutné, ľahké a vo finále rýchle jedlo s delikatessnými voňavými smrčkami úžasnej chuti, výborne doplnenej chuťou jemnej zeleniny, domácej údenej slaniny a vynikajúceho syra v spojení s domácimi cestovinami, ktoré sú výrazne kvalitnejšie a zdravšie ako tie kúpené z obchodu. Skutočne to nie je žiadna veľká námaha a ani žiadna veda, vlastná práca sa oplatí a úžasne odmení. Prajem Dobrú chuť! pre záujemcov, ktorí chcú vedieť niečo viac o Kurkume, pridávam link: http://www.liecenie.info/liecive-koreniny/kurkuma/
www.liecenie.info/liecive-koreniny/kurkuma/...
poviem na seba, čo by málokto na seba zradil, stalo sa tak, že som ja stará skleroťáčka zabudla ako na smrť na moje smrčky, tie som chcela pridať už po orestovaní cibule a štipľavej papričky, ked som sa zbadala, už bol špenát zavädnutý a boli tam aj paradajky :DDD
s tým cesnakom i ostatným beriem - vdaka :-)
no a cestoviny, tie robím vždy zásadne domáce. ten záver už bol rovnaký, ako si spomenula.
neboj, ked prídeš, pozvem ťa na tie, ako majú byť! ako si napísala :-)
dakujem ti za rady a pekné zhodnotenie.
tvoje dobré rady o vyčistení zas.aného objektívu od šťastia s radosťou rozdávam každému, kto má podobné ťažkosti :-)
ešte raz ti zo srdca dakujem za pomoc :-)
je to úžasná delikatessa, často používaná práve vo Francii.
skoro mi zabehlo, ked som videla sušené smrčky v metre a stáli až 17 euro za púhych 30 gramov.
šťastlivec je ten, kto si vie teraz v sezone nazbierať čerstvé.
som rada, že sa ti receptík páči a dakujem i za pochvalu cestovín :-)
dakujem za pochvalu.
fotky akoby čarovným prútikom...
no a tie fotky, koľko som sa natrápila, ako ma to vždy mrzelo a pomohol @megdesign - Marcel, povedal, kde je pes zakopaný, trafil kliniec po hlavičke :DDD a hlavne - poradil :-) zistila som, že aj mnohým varecháčom :-)
dakujem za uznanie.
nesmúť, však apríl, máj je ich sezona a ešte môžeš na smrčky natrafiť.
no dúfam, že už tie fotky pôjdu od teraz, len mám ešte viac receptov nafotených predtým, ktoré tiež pridám.
dakujem za ocenenie, teší ma to :-)
milá@svedka , mám pocit, že tvoja intuícia je správna a nedá sa oklamať, inak tiež si to myslím...
si veľmi šikovná a úžasný človek :-)
dakujem a peknú nedeľu ti prajem :-)
o smrčkoch som sa dočítala, okrem toho, čo píšeš, že u nás rastú smrčky aj v svetlých listnatých lesoch, dokonca na pahorkatoinách, spáleniskách, ale aj v nížinách a dokonca v záhradách, ich sezonoa začína v marci, vrcholí v apríli a v máji. ako perlička je uvedené, ýe tu na SVK nájdeš chutnejšie smrčky ako sú české :-)
a je pravda, aj čo si napísala, ak objavíš jeden, tak na tom mieste blízko ich bude naozaj veľa :-)
dakujem za pochvalu.
www.zalesactvo.eu/bushcraft-forum/5-nastroje-a-vybavenie/...
www.gastroslovnik.sk/gastroslovnik/gastroslovnik-detail/more...
www.nahuby.sk/atlas_hub_detail.php?huba_id=628...
so smrčkami si úžasne pochutnáš aj bez nich, teší ma, že tento jednoduchý receptík považuješ za krásny a to hodnotenie obrázkov ma teší ešte viac :-)
dakujem ti.
ja som mala sušené a darované. tie v metre sú neskutočne drahé - 17e za 30 g.
ale ak by si dostal aspoň sušené darom, aj tak sú vynikajúce :-)
teší ma, že sa ti môj receptík páči.
dakujem.