Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Práve je sezóna smrčkov, tieto huby sú veľkou delikatessou. Mám síce len sušené smrčky, ale spravila som domáce tagliatelle zo semoliny s omáčkou z čerstvého baby špenátu, cherry paradajok, smrčkov s koreninami a vzniklo rýchle, veľmi chutné a ľahké, jemne pikantné jedlo, ktoré vynikajúco doplnili tenučké hobliny z Parmigiano reggiano. Recept pridávam pre milovníkov domácich cestovín s hubami.

2
porcie
90 minút
príprava
4 - 5 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som dala múku semolina durum, dve vajcia a 1/4 ČL kurkumy, ani nie tak k vôli farbe a chuti, semolina je pekne žltá sama o sebe, ale najmä pre jej zdravotné účinky, chuť neovplyvňuje. Soľ do cesta nepridávam, zbytočne vysušuje cesto. len krátko o účinkoch kurkumy, ktorá dobre pôsobí: pri poruchách tráviaceho systému, zlepšuje činnosť žalúdka s pečene, znižuje cholesterol, podporuje vylučovanie žlče, posilňuje žalúdok, pôsobí pozitívne na zápalové ochorenia kĺbov ako napr. reumatoidná artritída, je vhodná pri prevencii chorôb spojených s oxidačným stresom, znižuje riziko nádorových ochorení, posilňuje imunitu, zlepšuje činnosť mozgu, znižuje riziko Alzheimerovej choroby a má iné priaznivé účinky. Semolina je múka z tvrdej pšenice Triticum durum, je výhodná najmä na výrobu kvalitných cestovín, nerozvaria sa a je výživná, má vysoký obsah lepku, čo nie je vhodné pre bezlepkové diéty, avšak má nízky glykemický index - uvádza sa menej ako 55 v škále od 0 do 100 a je veľmi vhodná pre diabetikov.
  2. Vymiesila som tuhšie cesto, spravila som z neho dve menšie gule,...
  3. ...jednu z nich som zabalila do fólie, aby neobschla, ...
  4. ....kým z tej prvej som vyvaľkala tenučké, takmer priehľadné cesto o hrúbke asi 1 mm, ktoré som nechala voľne preschnúť na stole - asi 1 hodinu. To isté som spravila aj s druhou časťou.
  5. Potom som vyvaľkané cesto stočila ako závin, ale nie na tesno a pokrájala som ho ostrým nožom na pásiky o šírke asi 1 cm,viac netreba, varením sa zväčší ich objem.
  6. Pásiky som rozvinula po dĺžke a nechala som ich ešte voľne preschnúť - asi 1/2 hodiny, dajú sa aj usušiť a odložiť do zásoby.
  7. Kým cesto preschlo, namočila som na 30 minút do teplej vody sušené smrčky.
  8. Pokrájala som cherry paradajky na štvrtiny.
  9. Čerstvý baby špenát som odstopkovala, umyla a nechala som ho odkvapkať.
  10. Pokrájala som jednu malú sušenú štipľavú papričku, cibuľu na kocky a domácu údenú slaninu na prúžky.
  11. Dala som do osolenej vriacej vody variť tagliatelle, čerstvo vyrobené varím len 4 - 5 minút od chvíle, ked voda znovu zovrela a objavili sa na hladine. Usušené vopred do zásoby varím asi 7 - 8 minút. Výhodou semolinových cestovín je, že sa nerozvaria.
  12. Na horúcom oleji som orestovala pokrájanú domácu údenú slaninu, sušenú štipľavú papričku,...
  13. ...cibuľu,...
  14. ...scedený baby špenát,..
  15. ..cherry paradajky,...
  16. ...pridala som prelisovaný cesnak,...
  17. ...namočené smrčky aj s vodou, v ktorej boli namočené a restovala som ich do zmäknutia a odparenia tekutiny. Čerstvé smrčky sú ešte lepšie, práve teraz je ich sezóna :-)
  18. Scedila som uvarené tagliatelle, zbytočne ich nepreplachujem studenou vodou, aby sa zachovala chuť cestovín, niečo vody som z varenia som zachytila a aj s touto zachytenou vodou som...
  19. ...pridala som tagliatelle k ostatnej orestovanej zelenine, premiešala a všetko som spolu ešte krátko orestovala.
  20. Horúce tagliatelle som spolu so smrčkami a zeleninou rozdelila na taniere, okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a na povrch som nasypala tenučké hoblinky syra Parmigiano reggiano, ktoré som robila za čerstva priamo nad tanierom s pomocou škrabky na zeleninu.
  21. Ide o veľmi chutné, ľahké a vo finále rýchle jedlo s delikatessnými voňavými smrčkami úžasnej chuti, výborne doplnenej chuťou jemnej zeleniny, domácej údenej slaniny a vynikajúceho syra v spojení s domácimi cestovinami, ktoré sú výrazne kvalitnejšie a zdravšie ako tie kúpené z obchodu. Skutočne to nie je žiadna veľká námaha a ani žiadna veda, vlastná práca sa oplatí a úžasne odmení. Prajem Dobrú chuť! pre záujemcov, ktorí chcú vedieť niečo viac o Kurkume, pridávam link: http://www.liecenie.info/liecive-koreniny/kurkuma/