Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Práve je sezóna smrčkov, tieto huby sú veľkou delikatessou. Mám síce len sušené
smrčky, ale spravila som domáce tagliatelle zo semoliny s omáčkou z čerstvého baby
špenátu, cherry paradajok, smrčkov s koreninami a vzniklo rýchle, veľmi chutné a ľahké,
jemne pikantné jedlo, ktoré vynikajúco doplnili tenučké hobliny z Parmigiano reggiano.
Recept pridávam pre milovníkov domácich cestovín s hubami.
2 porcie |
90 minút príprava |
4 - 5 minút na 100 °C |
Postup- Do misy som dala múku semolina durum, dve vajcia a 1/4 ČL kurkumy, ani nie tak k vôli farbe a chuti, semolina je pekne žltá sama o sebe, ale najmä pre jej zdravotné účinky, chuť neovplyvňuje. Soľ do cesta nepridávam, zbytočne vysušuje cesto.
len krátko o účinkoch kurkumy, ktorá dobre pôsobí:
pri poruchách tráviaceho systému, zlepšuje činnosť žalúdka s pečene, znižuje cholesterol, podporuje vylučovanie žlče, posilňuje žalúdok, pôsobí pozitívne na zápalové ochorenia kĺbov ako napr. reumatoidná artritída, je vhodná pri prevencii chorôb spojených s oxidačným stresom, znižuje riziko nádorových ochorení, posilňuje imunitu, zlepšuje činnosť mozgu, znižuje riziko Alzheimerovej choroby a má iné priaznivé účinky.
Semolina je múka z tvrdej pšenice Triticum durum, je výhodná najmä na výrobu kvalitných cestovín, nerozvaria sa a je výživná, má vysoký obsah lepku, čo nie je vhodné pre bezlepkové diéty, avšak má nízky glykemický index - uvádza sa menej ako 55 v škále od 0 do 100 a je veľmi vhodná pre diabetikov.
- Vymiesila som tuhšie cesto, spravila som z neho dve menšie gule,...
- ...jednu z nich som zabalila do fólie, aby neobschla, ...
- ....kým z tej prvej som vyvaľkala tenučké, takmer priehľadné cesto o hrúbke asi 1 mm, ktoré som nechala voľne preschnúť na stole - asi 1 hodinu.
To isté som spravila aj s druhou časťou.
- Potom som vyvaľkané cesto stočila ako závin, ale nie na tesno a pokrájala som ho ostrým nožom na pásiky o šírke asi 1 cm,viac netreba, varením sa zväčší ich objem.
- Pásiky som rozvinula po dĺžke a nechala som ich ešte voľne preschnúť - asi 1/2 hodiny, dajú sa aj usušiť a odložiť do zásoby.
- Kým cesto preschlo, namočila som na 30 minút do teplej vody sušené smrčky.
- Pokrájala som cherry paradajky na štvrtiny.
- Čerstvý baby špenát som odstopkovala, umyla a nechala som ho odkvapkať.
- Pokrájala som jednu malú sušenú štipľavú papričku, cibuľu na kocky a domácu údenú slaninu na prúžky.
- Dala som do osolenej vriacej vody variť tagliatelle, čerstvo vyrobené varím len 4 - 5 minút od chvíle, ked voda znovu zovrela a objavili sa na hladine. Usušené vopred do zásoby varím asi 7 - 8 minút. Výhodou semolinových cestovín je, že sa nerozvaria.
- Na horúcom oleji som orestovala pokrájanú domácu údenú slaninu, sušenú štipľavú papričku,...
- ...cibuľu,...
- ...scedený baby špenát,..
- ..cherry paradajky,...
- ...pridala som prelisovaný cesnak,...
- ...namočené smrčky aj s vodou, v ktorej boli namočené a restovala som ich do zmäknutia a odparenia tekutiny. Čerstvé smrčky sú ešte lepšie, práve teraz je ich sezóna :-)
- Scedila som uvarené tagliatelle, zbytočne ich nepreplachujem studenou vodou, aby sa zachovala chuť cestovín, niečo vody som z varenia som zachytila a aj s touto zachytenou vodou som...
- ...pridala som tagliatelle k ostatnej orestovanej zelenine, premiešala a všetko som spolu ešte krátko orestovala.
- Horúce tagliatelle som spolu so smrčkami a zeleninou rozdelila na taniere, okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a na povrch som nasypala tenučké hoblinky syra Parmigiano reggiano, ktoré som robila za čerstva priamo nad tanierom s pomocou škrabky na zeleninu.
- Ide o veľmi chutné, ľahké a vo finále rýchle jedlo s delikatessnými voňavými smrčkami úžasnej chuti, výborne doplnenej chuťou jemnej zeleniny, domácej údenej slaniny a vynikajúceho syra v spojení s domácimi cestovinami, ktoré sú výrazne kvalitnejšie a zdravšie ako tie kúpené z obchodu.
Skutočne to nie je žiadna veľká námaha a ani žiadna veda, vlastná práca sa oplatí a úžasne odmení.
Prajem Dobrú chuť!
pre záujemcov, ktorí chcú vedieť niečo viac o Kurkume, pridávam link:
http://www.liecenie.info/liecive-koreniny/kurkuma/
|