Sýta pestrá polievka Drevorubačka

nonna - fotkanonna, 5. novembra 2012

Táto polievka je naozaj taká pre drevorubačov, výživná, pre dobré zasýtenie, takže po nej ani netreba druhý chod. Obsahuje všetky živiny, čiže odporúčam neprejesť Zobraziť celý popisTáto polievka je naozaj taká pre drevorubačov, výživná, pre dobré zasýtenie, takže po nej ani netreba druhý chod. Obsahuje všetky živiny, čiže odporúčam neprejesť sa, aby sa aj všetky zmetabolizovali a telo ich využilo a nie uložilo vo forme podkožného tuku či zahlieňovacieho odpadu.

2
porcie
10 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

50 g
za hrsť
1/2 hrste
1/2 hrste
1 ks
cca 30 g
cca 40 g
cca 3O g
1 ks
1 ks
40 g alebo polosuchá saláma, safalátka
kúsok
trocha na zápražku
1/2 KL
1 KL
1 KL
1 KL
1 KL
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Strukoviny 12 hodín močíme, uvaríme do polovice, zlejeme. Zalejeme čerstvou vodou, pridáme pokrájanú hlivu, osolíme, okoreníme čiernym korením, tymiánom, Staročeským korením a varíme asi 30 minút.

  2. 2

    Potom pridáme všetku nakrájanú zeleninu, zemiak dobre umytý, neošúpaný a pokrájaný na menšie kocky a tiež údeninu na kocky.

  3. 3

    Na panvici rozpustíme maslo a z múky, sladkej a štipľavej papriky vymiešame s trochou vývaru zápražku a pridáme k polievke. Varíme ešte asi 15 minút, dochutíme majoránkou.

Diskusia k receptu

monnikka
môj muž je polievkový, sóju miluje, a že netreba už ani druhý chod tak to je super...ukladám
frezia68
Sóju a safalátku( už nedostať tie" niekedy dobré" ) vynechám a zvyšok odkukám :-).Pridávaš zaujímavé recepty.
frezia68
A korenie Staročeské nepoznám,čo mi ho nahradí,poradíš?
nonna
@monnikka - som rada, že som Ti ušetrila robotu s "klochnením" druhého chodu. @frezia68 - veru, safalátky sú už samá sója, takže ak nerada sóju, treba vynechať aj tú. Ale môžeš dať kúsoček údeného. No a Staročeské korenie teraz najnovšie pod názvom Staročeská vepřová od firmy Avokádo, Praha a dostať v Hypernove, je fantastická zmes, i keď sa mi zdá, že toto nové už nie je také super. Obsahuje soľ, sušenú cibuľu, sladkú ml. papriku, sušený cesnak, ml. rascu, ml. čierne korenie, papriku ml. pálivú, sušenú citrónovú kôru, sušenú petržlenovú vňať, bazalku a nové ml. korenie. Pomery žiaľ neviem. Ale výborné sú aj gulášové zmesy. Nič s nimi nepokazíš. A veľmi pekne Ti ďakujem za uznanie. Od skúsenej a dobrej kuchárky je takéto ocenenie dvojnásobné.
nonna
@frezia68 - a ešte ma napadlo, že miesto sóje tam môžeš švihnúť kukuricu. Ja ju nabudúce pridám ešte do toho všetkého.
mirkamt
@nonna Tiež ma zaujala tvoja polievočka, ale mám jednu otázočku: všetky strukoviny môžem variť spolu (odlišný čas varenia) či každú osobitne?
jerica
@nonna nechala som sa inšpirovať tvojim receptom , skúsim bez karfiolu :-).
nonna
@mirkamt - kľudne to švihni všetko do jedného hrnca, trošku skôr môžeš ten hrach, ak je suchý a potom pridať ostatné. nie zvlášť, veď by si sa nedoplatila energií. Dík, že si sa pozastvila pri nej! @jerica - som rada, že Ťa opäť vidím medzi mojimi pokecmi. Karfiol škodí či nechutná?Prispôsob si. Teší ma, že som Ťa inšpirovala. Ešte raz všetkým veľká vďaka a DO KULINÁRČENIA!!!
jerica
@nonna , mne tam ten karfiol nepasuje, mám pocit ,že by sa rozvaril , a dokonca by potačil tomu chuť .
Ako som si pomaly čítala suroviny , poviem páčili sa mi , len ja budem robiť málo iným postupom , dokonca hlivu najskôr opražím. Ked budem mať dobrý laptop a budem mať pokrytie signálom dám na známosť.
nonna
@jerica - samozrejme urob si podľa seba ako uznáš za vhodné, si skúsená kuchárka. A daj vedieť! Čo sa týka chuti, mne sa nezdalo, že by prerážal chuťou. OK, budem čakať, ako Ti to dopadlo. Pohodový večer!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia