Syrové pečivo
Syrové trojuholníky
Autor receptu: csicsi
Veľmi chutné!* Vnútri je cesto nadýchané, mäkučké a krásne sa oddeľuje vďaka syrovo-maslovej plnke, navrchu je zas jemne
chrumkavé vďaka zapečenému syru. Navyše je toto cesto také pekné a ľahko sa s ním pracuje – radosť pripravovať.
40 porcií |
13-15 minút na 180 °C |
Postup
- Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, rozmiešame ho dohladka a necháme ho vzísť (približne 10 minút).
- Múku preosejeme, pridáme soľ, potom olej a nakoniec kvások s mliekom. Vypracujeme vláčne, mäkké cesto – ak je trošku lepkavé, to je ideálne, ale nesmie byť príliš riedke! (Konzistenciu môžeme upraviť pridaním trošky vlažného mlieka alebo múky.) Cesto prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút.
- Na plnku vymiešame žĺtky s maslom, strúhaným (údeným) syrom a podľa chuti ochutíme soľou, korením.
- Cesto rozdelíme na štyri bochníky a každý jednotlivo rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 4–5 mm (veľkosťou približne ako veľký plech). Rovnomerne potrieme plnkou (každý plát by mal dostať svoju časť plnky). Potom cesto zrolujeme ako závin a šikmo nakrájame na trojuholníkové kúsky.
- Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom s trochou vody, posypeme strúhaným syrom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C do zlatohneda, približne 13–15 minút. (Doba pečenia je len orientačná, môže sa líšiť v závislosti od rúry!)