Syrové pečivo

Syrové trojuholníky

Autor receptu: csicsi

Veľmi chutné!* Vnútri je cesto nadýchané, mäkučké a krásne sa oddeľuje vďaka syrovo-maslovej plnke, navrchu je zas jemne chrumkavé vďaka zapečenému syru. Navyše je toto cesto také pekné a ľahko sa s ním pracuje – radosť pripravovať.

40
porcií
13-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, rozmiešame ho dohladka a necháme ho vzísť (približne 10 minút).
  2. Múku preosejeme, pridáme soľ, potom olej a nakoniec kvások s mliekom. Vypracujeme vláčne, mäkké cesto – ak je trošku lepkavé, to je ideálne, ale nesmie byť príliš riedke! (Konzistenciu môžeme upraviť pridaním trošky vlažného mlieka alebo múky.) Cesto prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút.
  3. Na plnku vymiešame žĺtky s maslom, strúhaným (údeným) syrom a podľa chuti ochutíme soľou, korením.
  4. Cesto rozdelíme na štyri bochníky a každý jednotlivo rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 4–5 mm (veľkosťou približne ako veľký plech). Rovnomerne potrieme plnkou (každý plát by mal dostať svoju časť plnky). Potom cesto zrolujeme ako závin a šikmo nakrájame na trojuholníkové kúsky.
  5. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom s trochou vody, posypeme strúhaným syrom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C do zlatohneda, približne 13–15 minút. (Doba pečenia je len orientačná, môže sa líšiť v závislosti od rúry!)