Syrové soufflé

tajnickas - fotkatajnickas, 16. mája 2010
Syrové soufflé
Foto: tajnickas

Ďalší recept od mojej kamarátky - výbornej kuchárky z našej babskej párty. Souffle môžete robiť z akéhokoľvek syra i rôznych druhov a podávať ako Zobraziť celý popisĎalší recept od mojej kamarátky - výbornej kuchárky z našej babskej párty. Souffle môžete robiť z akéhokoľvek syra i rôznych druhov a podávať ako predjedlo alebo i hlavné jedlo zo zeleninovým šalátom. Môžete ho pripravovať v malých miskách vhodných do rúry a servírovať priamo z nich. My sme také nemali, tak sme to urobili do bábovkovej formy :)

4
porcie
30 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

40  g
2  lyžice
300  ml
60  g
60  g
4 ks
5 ks




Postup

  1. 1

    Mlieko zohrejeme na vlažné a odstavíme. Roztopíme maslo, odstavíme, postupne pridáme múku a dobre vmiešame. Vrátime na oheň a na miernom ohni po troške pridávame teplé mlieko. Za každým dobre premiešame. Varíme až kým zmes neztuhne na konzistenciu hustej smotany, pozot na hrudky. Odstavíme z ohňa.

  2. 2

    Žĺtka rozmiešame, postupne vlievame do zmesi z múky a mlieka a za každým dobre premiešame. Vrátime naspäť na mierny oheň a za stáleho miešania povaríme cca 2-3 min. Postupne pridávame na jemno nastrúhaný syr (podľa chuti môžete použiť rôzne druhy), stále miešame. Osolíme, dochutíme korením a muškátovým orieškom. Odstavíme a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Bielka vyšľaháme do tuha a postupne pridávame do vychladnutej zmesi. Zmes opatrne vylejeme do maslom vymastenej a parmezánom vysypanej formy. Ak nám ostane parmezán môžeme ním posypať vrch. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 C, v strednej priečke cca 25 min. Neotvárame rúru, aby nám to nespľaslo! Podávame teplé, kým je to pekne nadýchané. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

evas13
Receptík vyzerá zaujímavo, len mi tajnicka napíš k čomu sa suflé podáva. Vari ako samotný syrový dezert?
tajnickas
ak sa podáva ako predjedlo, kamarátka odporúčila spraviť tenučké hrianky zo slnečnicového chleba, prepoleného na polovicu. Ono to trošku pripomína praženicu, takže pre mňa tá hrianka je tak akurát, ale dievčatám sa to zdalo suché a jedli to so šalátom. Souffle ako také je niečo ako nákyp, a tak sa môže robiť na hocijaký spôsob, s hubami, s brokolicou, so špenátom, s čokoládou, ovocím... mňam
sovka62
Robila som suflé dva krát, vždy podľa iného receptu. Vždy mi spľaslo, tak som to vzdala. Vyskúšam ešte tento recept, ale ak sa opäť nepodarí, skončí to podľa zásady trikrát a dosť!
tajnickas
@sovka62 moja kamaratka tvrdi ze otvaranie rury pred dopecenim je pricinou splasnutia, preto som to aj uviedla v recepte... ine druhy som este nerobila, receptov je mnoho, tak dufam, ze sa ti podari, vela stastia




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia