Syrové soufflé

Autor receptu: tajnickas

Ďalší recept od mojej kamarátky - výbornej kuchárky z našej babskej párty. Souffle môžete robiť z akéhokoľvek syra i rôznych druhov a podávať ako predjedlo alebo i hlavné jedlo zo zeleninovým šalátom. Môžete ho pripravovať v malých miskách vhodných do rúry a servírovať priamo z nich. My sme také nemali, tak sme to urobili do bábovkovej formy :)

4
porcie
30 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Postup

  1. Mlieko zohrejeme na vlažné a odstavíme. Roztopíme maslo, odstavíme, postupne pridáme múku a dobre vmiešame. Vrátime na oheň a na miernom ohni po troške pridávame teplé mlieko. Za každým dobre premiešame. Varíme až kým zmes neztuhne na konzistenciu hustej smotany, pozot na hrudky. Odstavíme z ohňa.
  2. Žĺtka rozmiešame, postupne vlievame do zmesi z múky a mlieka a za každým dobre premiešame. Vrátime naspäť na mierny oheň a za stáleho miešania povaríme cca 2-3 min. Postupne pridávame na jemno nastrúhaný syr (podľa chuti môžete použiť rôzne druhy), stále miešame. Osolíme, dochutíme korením a muškátovým orieškom. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  3. Bielka vyšľaháme do tuha a postupne pridávame do vychladnutej zmesi. Zmes opatrne vylejeme do maslom vymastenej a parmezánom vysypanej formy. Ak nám ostane parmezán môžeme ním posypať vrch. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 C, v strednej priečke cca 25 min. Neotvárame rúru, aby nám to nespľaslo! Podávame teplé, kým je to pekne nadýchané. Dobrú chuť!