Syrové rožky z kysnutého cesta fotorecept

andys - fotkaandys, 13. januára 2011
Syrové rožky z kysnutého cesta (fotorecept)
Foto: andys

Syrové rožky boli kedysi mojím obľúbeným jedlom v závodnej jedálni (naozaj ich robili vynikajúce). Prvé pokusy pripraviť ich doma dopadli rôzne, dnes pridávam časom Zobraziť celý popisSyrové rožky boli kedysi mojím obľúbeným jedlom v závodnej jedálni (naozaj ich robili vynikajúce). Prvé pokusy pripraviť ich doma dopadli rôzne, dnes pridávam časom overený receptík na vynikajúcu večeru či pohostenie pre návštevu.

18 ks
porcií
45 minút
príprava
20-25 minút
na 160 °C

Suroviny

700 g
2-3 dl
1 kocka
125 g
2 ks
250 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si cesto - múku preosejeme, pridáme 1 vajíčko, soľ (1 lyžičku) a kvások, pripravený z vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia. Spolu s roztopeným maslom dôkladne vymiesime. Necháme vykysnúť, ešte raz premiesime a opäť necháme krátko kysnúť. Moja starká ma naučila, že ak miesime cesto na drobnejšie pečivo, vareškou oddeľujeme kusy cesta, ktoré potom miesením zas spojíme do jedného celku a ak miesime cesto na chlieb či koláč v celku, premiešavame cesto tak, aby stále tvorilo jednu masu. (Na obrázku je už vykysnuté cesto).

    Syrové rožky z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú podložku a rozdelíme na tri časti.

    Syrové rožky z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zoberieme jeden bochník a rukami vytvarujeme kruh (podobne ako keď pripravujeme cesto na pizzu). Kruh rádielkom rozdelíme na 6 častí.

    Syrové rožky z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na každý diel dáme kôpku na hrubo nastrúhaného syra.

    Syrové rožky z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Trojuholníčky od vonkajšieho okraja rolujeme smerom k stredovému cípu. Vytvarujeme do tvaru rohlíčkov.

    Syrové rožky z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rožky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom (ak chceme, aby mali rožky po dopečení tmavšiu farbu, môžeme použiť iba žĺtky) a posypeme sezamovými semiačkami.

    Syrové rožky z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme vo vyhriatej rúre. Rožteky "do zlatova vypečené" sú, samozrejme, najlepšie čerstvé, ale ak náhodou zostanú do druhého dňa, skúste ich zohriať v mikrovlnke. Dobrú chuť ;)

    Syrové rožky z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

nikina1510
chystala som sa na víkend urobiť kysnutý koláč... už viem, ktorý to bude :)
elekra
Ach, úžasné!!!!! Tak by som si dala.......
hexxic
všetko syrové je fajn, vyzerajú fantasticky :-)
jerica
fajnéé:-))cestíčko nadýchané ako má byť , pekne spracovaný fotopostup. :-))
alzbetka2
zase niečo prudko jedlé, ukladám do kk a čo najbližšie vyskúšam
slecheta
už sa mi zbiehajú slinky .vyskúšam najblišie teraz liečim chrípku čaute varechári i varechárky
coldbery
Väčšinou pečiem z kysnutého cesta iba sladké,ale toto vyzerá mňam...nabudúce budú tieto...:-)))
bazulienka
Dnes som robila tvoje rohličky,ale 3dcl mlieka je málo,dala som viac .Sú vynikajúce ďakujem........:)
andys
@bazulienka , mne včera 3 dl stačili, minule som tiež dala viac. Neviem, od čoho to závisí, asi od múky a možno od masla (to dávam skôr od oka, čím viac, tým lepšie - sú vláčnejšie).
Ďakujem všetkým za reakcie :)
orchidea
krásne ich máš a určite sú alebo boli výborné, ukladám si




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia