Syrové rožky z kysnutého cesta (fotorecept)
Autor receptu: andys
Syrové rožky boli kedysi mojím obľúbeným jedlom v závodnej jedálni (naozaj ich robili vynikajúce). Prvé pokusy pripraviť ich doma dopadli rôzne, dnes pridávam časom overený receptík na vynikajúcu večeru či pohostenie pre návštevu.
18 ks porcií |
45 minút príprava |
20-25 minút na 160 °C |
Postup
- Pripravíme si cesto - múku preosejeme, pridáme 1 vajíčko, soľ (1 lyžičku) a kvások, pripravený z vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia. Spolu s roztopeným maslom dôkladne vymiesime. Necháme vykysnúť, ešte raz premiesime a opäť necháme krátko kysnúť. Moja starká ma naučila, že ak miesime cesto na drobnejšie pečivo, vareškou oddeľujeme kusy cesta, ktoré potom miesením zas spojíme do jedného celku a ak miesime cesto na chlieb či koláč v celku, premiešavame cesto tak, aby stále tvorilo jednu masu. (Na obrázku je už vykysnuté cesto).
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú podložku a rozdelíme na tri časti.
- Zoberieme jeden bochník a rukami vytvarujeme kruh (podobne ako keď pripravujeme cesto na pizzu). Kruh rádielkom rozdelíme na 6 častí.
- Na každý diel dáme kôpku na hrubo nastrúhaného syra.
- Trojuholníčky od vonkajšieho okraja rolujeme smerom k stredovému cípu. Vytvarujeme do tvaru rohlíčkov.
- Rožky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom (ak chceme, aby mali rožky po dopečení tmavšiu farbu, môžeme použiť iba žĺtky) a posypeme sezamovými semiačkami.
- Pečieme vo vyhriatej rúre. Rožteky "do zlatova vypečené" sú, samozrejme, najlepšie čerstvé, ale ak náhodou zostanú do druhého dňa, skúste ich zohriať v mikrovlnke.
Dobrú chuť ;)