Sviečková na smotane (bez smotany)

amandi - bez fotkyamandi, 3. mája 2012
Sviečková na smotane (bez smotany)
Foto: amandi

Stále skúšam alternatívy zdravšieho stravovania a vďaka parnému hrncu zisťujem, že to ide. Nechcem sa pripraviť o chute, ktoré mi nezdravá strava poskytuje, ale bojovať s kilami a vysokým cholesterolom tiež nemám chuť. Preto sa snažím stále vymýšľať recepty, ktoré by chutili, ale neuškodili. Na moje prekvapenie, rodina neprotestuje.

4-6
porcie
15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

4-6 plátkov
3 kusy
1 kus (väčší)
1/4
1 kus

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Maso naklepeme, okoreníme a osolíme.

    Sviečková na smotane (bez smotany) - obrázok 1
  2. 2

    Vložíme ho na mriežku spodnej nádoby parného hrnca. Čerstvú zeleninu nakrájame na čo najdrobnejšie kúsky a zasypeme ňou mäso. Do zbernej parnej nádoby vložíme bobkový list. V hornej nádobe môžeme súčastne pripravovať knedľu. Paríme 35 minút.

    Sviečková na smotane (bez smotany) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a odložíme bokom. Do hrnca zlejeme "výpar", vyberieme bobkový list a pridáme zeleninu. Na ohni ohrievame, pridáme horčicu podľa chuti a rozmixujeme ponorným mixérom. Zahustíme grahamovou múkou, alebo hotovou zápražkou. Doporučujem alternatívu "a". Podľa chuti dosolíme. Podávame s knedľou. Mám vyskúšanú aj "zemiakovú" alternatívu - môže byť. Na tanier pridáme do omáčky brusnice.

    Sviečková na smotane (bez smotany) - obrázok 3

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Recept super, ale ani sviečková, ani smotana, čo tak zvoliť adekvátny názov?
@angiek opytaj sa masiara preco sa urcitemu kusu hovadzieho masa hovori svieckova, alebo skus wikipediu, ja s jody suhlasim, toto jedlo by som rozhodne svieckovou na smotane nenazvala, skor hovadzie platky s korenovou zeleninou v parnom hrnci :D
používateľ nemá avatar
plk
jody, moj potomok (7r.) zase odo mna vyzaduje svieckovu z... kuracich prs. A do zeleniny (omacky) davam susenu sojovu "smotanu". Preco nie?
Nema to sice so svieckovou (okrem zeleniny a korenia) nic spolocne, ale ked to takto chuti...
Len taka otazka - to naozaj staci 35 minut pre to meso v paraku? Zatial som takto robil len kuracie a rybu.