Sviečková na smotane (bez smotany)

amandi - bez fotkyamandi, 3. mája 2012
Sviečková na smotane (bez smotany)
Foto: amandi

Stále skúšam alternatívy zdravšieho stravovania a vďaka parnému hrncu zisťujem, že to ide. Nechcem sa pripraviť o chute, ktoré mi nezdravá strava poskytuje, ale bojovať s kilami a vysokým cholesterolom tiež nemám chuť. Preto sa snažím stále vymýšľať recepty, ktoré by chutili, ale neuškodili. Na moje prekvapenie, rodina neprotestuje.

4-6
porcie
15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

4-6 plátkov
3 kusy
1 kus (väčší)
1/4
1 kus

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Maso naklepeme, okoreníme a osolíme.

    Sviečková na smotane (bez smotany) - obrázok 1
  2. 2

    Vložíme ho na mriežku spodnej nádoby parného hrnca. Čerstvú zeleninu nakrájame na čo najdrobnejšie kúsky a zasypeme ňou mäso. Do zbernej parnej nádoby vložíme bobkový list. V hornej nádobe môžeme súčastne pripravovať knedľu. Paríme 35 minút.

    Sviečková na smotane (bez smotany) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a odložíme bokom. Do hrnca zlejeme "výpar", vyberieme bobkový list a pridáme zeleninu. Na ohni ohrievame, pridáme horčicu podľa chuti a rozmixujeme ponorným mixérom. Zahustíme grahamovou múkou, alebo hotovou zápražkou. Doporučujem alternatívu "a". Podľa chuti dosolíme. Podávame s knedľou. Mám vyskúšanú aj "zemiakovú" alternatívu - môže byť. Na tanier pridáme do omáčky brusnice.

    Sviečková na smotane (bez smotany) - obrázok 3

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
používateľ nemá avatar
plk
jody, moj potomok (7r.) zase odo mna vyzaduje svieckovu z... kuracich prs. A do zeleniny (omacky) davam susenu sojovu "smotanu". Preco nie?
Nema to sice so svieckovou (okrem zeleniny a korenia) nic spolocne, ale ked to takto chuti...
Len taka otazka - to naozaj staci 35 minut pre to meso v paraku? Zatial som takto robil len kuracie a rybu.
Ahoj jody :),
Ani Opitý Izidor (zákusok) nie je nejaký opitý pán a predsa sa to tak volá :) Takýchto jedál sú mrte. Kľudne môžeš zmeniť aj mäsko za originál sviečkovicu (vidíš, tiež pochybujem, že niekto to doma robí zo sviečkovice) a kľudne si môžeš zmeniť aj názov, neurazím sa :)
super recept aj ja budem v nedelu varit svieckovu, len v inom hrnci, uz ma to prestava bavit tu na vareche, lebo furt sa tu komentuju nazvy jedal..ozaj a preco v tom nie su sviecky? :p :D
@angiek opytaj sa masiara preco sa urcitemu kusu hovadzieho masa hovori svieckova, alebo skus wikipediu, ja s jody suhlasim, toto jedlo by som rozhodne svieckovou na smotane nenazvala, skor hovadzie platky s korenovou zeleninou v parnom hrnci :D
Ja zasa stále rozmýšľam či sa ten názov vzťahuje aj na omáčku, alebo vznikol podľa druhu použitého mäsa, teda hov. sviečkovice. Lebo tak sa aj nazýva - sviečková na smotane, nie Mäso na sviečkovej omáčke. Ale to by už bola diskusia, mne je to pomaly aj jedno aký je názov, zaujíma ma recept. takto so zeleninou, rozmixovanou a bez smotany som už aj aj robila hydinové mäso, bolo to dobré.
@amandi ,nic nemen , doteraz to nevadilo vsak je to amaterska stranka kazdy si vari ako chce a to nevadi ako sa to vola ( hlavna vec ze chuti), alebo to vadi ked to poznaju? Co tak zahranicne uznavane recepty 90% co su tu pridane su totalne fantasmagorie .
PS: osobne by som to nazval moderna verzia , vyborny recept.
@amandi , nic si z toho nerob ja som nazuril zopar ludi na Ceskej stranke kde som spravil lososa ako Halaszle ( prvy precin)..a ryby som dusil v zelenine a nazval som to svieckova. Do Prahy aj do Budapesti ma uz nepustia.
PS: A na zaver som dal knedlik k sviekovej halaszle. Cheers




este jedna poznamka , ten losos vyzera zhorety ale to je azijsky trik kde sa da opiect len jednou stranou - s kozou na velmi rozpalenu panvicu , koza je super chrumkava ( nepouzil som ziadnu muku to je len pretlacena zelenina zvysky ryb ).
používateľ nemá avatar
plk
Dakujem, Amandi. Netusil som, ze pri takomto druhu mesa staci tak malo. Ale ani som nikdy neskusal - nie som ktovieaky mesoszrut (meso jem tak raz za mesiac-dva, aj to radsej rybu alebo hydinu).
A ak tu opisujete zazitky - kedysi davno ma zvozili za gulas z original pravej nefalsovanej svieckovej. Ale chutil vsetkym.

Neviem,či na Slovensku existuje podnik, kde "sviečková na smotane" obsahuje pravu hovädziu svieckovicu. Skor je to len zaužívaný názov jedla, asi ako španielsky vtáčik,ktorý nemá so žiadnym vtákom ani Španielskom nič spoločné, Stroganov,ktorý zasa nemá nič spoločné s generalom Pavlom Stroganovom, ruské vajce, o ktorom v Rusku nikto nic nepočul, či parížsky šalát (o tom zas nechyrujú v Paríži).
Prapôvodný a dodnes mnohými šefkuchármi uctievaný recept na "sviečkovú" z roku 1826 nehovori nč o použití pravej sviečkovice, iba o hovädzom mäse:
 www.receptsvickova.cz/historie-svickove-na-smetane/...

skrátka plný paradoxov a musíme to akceptovať...
Ja som dneska robila svieckovu bez smotany, len mlieko a muka...no a mozem povedat, bola velmi dobra. Len sa po nej zaprasilo :-)

Pridaj komentár k receptu: