Foto: amandi
Stále skúšam alternatívy zdravšieho stravovania a vďaka parnému hrncu zisťujem, že to ide. Nechcem sa pripraviť o chute, ktoré mi nezdravá strava poskytuje, ale Zobraziť celý popisStále skúšam alternatívy zdravšieho stravovania a vďaka parnému hrncu zisťujem, že to ide. Nechcem sa pripraviť o chute, ktoré mi nezdravá strava poskytuje, ale bojovať s kilami a vysokým cholesterolom tiež nemám chuť. Preto sa snažím stále vymýšľať recepty, ktoré by chutili, ale neuškodili. Na moje prekvapenie, rodina neprotestuje.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Maso naklepeme, okoreníme a osolíme.
-
2
Vložíme ho na mriežku spodnej nádoby parného hrnca. Čerstvú zeleninu nakrájame na čo najdrobnejšie kúsky a zasypeme ňou mäso. Do zbernej parnej nádoby vložíme bobkový list. V hornej nádobe môžeme súčastne pripravovať knedľu. Paríme 35 minút.
-
3
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a odložíme bokom. Do hrnca zlejeme "výpar", vyberieme bobkový list a pridáme zeleninu. Na ohni ohrievame, pridáme horčicu podľa chuti a rozmixujeme ponorným mixérom. Zahustíme grahamovou múkou, alebo hotovou zápražkou. Doporučujem alternatívu "a". Podľa chuti dosolíme. Podávame s knedľou. Mám vyskúšanú aj "zemiakovú" alternatívu - môže byť. Na tanier pridáme do omáčky brusnice.
Nema to sice so svieckovou (okrem zeleniny a korenia) nic spolocne, ale ked to takto chuti...
Len taka otazka - to naozaj staci 35 minut pre to meso v paraku? Zatial som takto robil len kuracie a rybu.
Ani Opitý Izidor (zákusok) nie je nejaký opitý pán a predsa sa to tak volá :) Takýchto jedál sú mrte. Kľudne môžeš zmeniť aj mäsko za originál sviečkovicu (vidíš, tiež pochybujem, že niekto to doma robí zo sviečkovice) a kľudne si môžeš zmeniť aj názov, neurazím sa :)
ano naozaj mi stačilo len 35 minút a mäso bolo mäkké. V tom parnom hrnci všetko trvá kratšie.
...
PS: osobne by som to nazval moderna verzia , vyborny recept.
PS: A na zaver som dal knedlik k sviekovej halaszle. Cheers
A ak tu opisujete zazitky - kedysi davno ma zvozili za gulas z original pravej nefalsovanej svieckovej. Ale chutil vsetkym.
Neviem,či na Slovensku existuje podnik, kde "sviečková na smotane" obsahuje pravu hovädziu svieckovicu. Skor je to len zaužívaný názov jedla, asi ako španielsky vtáčik,ktorý nemá so žiadnym vtákom ani Španielskom nič spoločné, Stroganov,ktorý zasa nemá nič spoločné s generalom Pavlom Stroganovom, ruské vajce, o ktorom v Rusku nikto nic nepočul, či parížsky šalát (o tom zas nechyrujú v Paríži).
Prapôvodný a dodnes mnohými šefkuchármi uctievaný recept na "sviečkovú" z roku 1826 nehovori nč o použití pravej sviečkovice, iba o hovädzom mäse:
www.receptsvickova.cz/historie-svickove-na-smetane/...
skrátka plný paradoxov a musíme to akceptovať...