Sviatočný zákusok fotorecept
Foto: micka4
Výborný zákusok s rumovou plnkou (nielen) na sviatočné chvíle.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Piškóta: | |
6 ks |
|
25 dkg |
|
30 dkg |
|
1 bal. |
|
12 PL studená |
|
Plnka: | |
10 dkg (alebo maslo) |
|
2-3 PL |
|
15 dkg mleté |
|
5 dkg |
|
4 PL |
|
0,04 l |
|
10-15 PL vychladená, osladená |
|
Krém: | |
1 bal. |
|
1,5 dl studené |
|
Na natretie piškóty: | |
|
|
Na ozdobenie: | |
|
Postup
-
1
Piškóta: Prášok do pečiva primiešame do preosiatej múky. Žĺtky, práškový cukor a 2 polievkové lyžice studenej vody dobre vymiešame s mixérom, pridáme ďalších 10 lyžíc studenej vody a postupne v malých dávkach primiešame múku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zamiešame do cesta. Plech vyložíme s pečiacim papierom, nalejeme cesto a pečieme na 200 °C cca 15-20 minút. Piškótu necháme úplne vychladnúť. Potom odrežeme kraje z každej strany cca 4-5 cm široké.
-
2
Odkrojené kraje piškóty potrháme na malinké kúsočky.
-
3
Plnka: Margarín (alebo maslo) a 2-3 polievkové lyžice práškového cukru do hladka vymiešame. Pridáme kúsočky piškóty, mleté orechy, namočené hrozienka, Granko, rum a toľko vychladnutej, sladenej kávy aby sme dostali dostatočne mokrú hmotu.
-
4
Obdĺžnik piškóty rozrežeme na dva plátky a oba bohato natrieme s marhuľovým lekvárom. Na jeden z nich navrstvíme plnku a zakryjeme druhým plátom. Koláč trocha zaťažíme.
-
5
Z jedného sáčku parížskej kakaovej šľahačky a 1,5 dcl studeného mlieka vyšľaháme krém podľa návodu a celý natrieme na vrch aj boky koláča. Posypeme strúhaným kokosom a odložíme do chladničky na 6-8 hodín.
Ďakujem!