Orechový zákusok
Orechový zákusok

Sviatočný zákusok fotorecept

micka4 - bez fotkymicka4, 31. decembra 2020
Sviatočný zákusok (fotorecept)
Foto: micka4

Výborný zákusok s rumovou plnkou (nielen) na sviatočné chvíle.

24-26
porcií
100 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Piškóta:
6 ks
25 dkg
30 dkg
1 bal.
12 PL studená
Plnka:
10 dkg (alebo maslo)
2-3 PL
15 dkg mleté
5 dkg
4 PL
0,04 l
10-15 PL vychladená, osladená
Krém:
1 bal.
1,5 dl studené
Na natretie piškóty:
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Piškóta: Prášok do pečiva primiešame do preosiatej múky. Žĺtky, práškový cukor a 2 polievkové lyžice studenej vody dobre vymiešame s mixérom, pridáme ďalších 10 lyžíc studenej vody a postupne v malých dávkach primiešame múku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zamiešame do cesta. Plech vyložíme s pečiacim papierom, nalejeme cesto a pečieme na 200 °C cca 15-20 minút. Piškótu necháme úplne vychladnúť. Potom odrežeme kraje z každej strany cca 4-5 cm široké.

    Sviatočný zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odkrojené kraje piškóty potrháme na malinké kúsočky.

    Sviatočný zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnka: Margarín (alebo maslo) a 2-3 polievkové lyžice práškového cukru do hladka vymiešame. Pridáme kúsočky piškóty, mleté orechy, namočené hrozienka, Granko, rum a toľko vychladnutej, sladenej kávy aby sme dostali dostatočne mokrú hmotu.

    Sviatočný zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obdĺžnik piškóty rozrežeme na dva plátky a oba bohato natrieme s marhuľovým lekvárom. Na jeden z nich navrstvíme plnku a zakryjeme druhým plátom. Koláč trocha zaťažíme.

    Sviatočný zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z jedného sáčku parížskej kakaovej šľahačky a 1,5 dcl studeného mlieka vyšľaháme krém podľa návodu a celý natrieme na vrch aj boky koláča. Posypeme strúhaným kokosom a odložíme do chladničky na 6-8 hodín.

    Sviatočný zákusok (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia