Orechový zákusok

Sviatočný zákusok (fotorecept)

Autor receptu: micka4

Výborný zákusok s rumovou plnkou (nielen) na sviatočné chvíle.

24-26
porcií
100 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Piškóta: Prášok do pečiva primiešame do preosiatej múky. Žĺtky, práškový cukor a 2 polievkové lyžice studenej vody dobre vymiešame s mixérom, pridáme ďalších 10 lyžíc studenej vody a postupne v malých dávkach primiešame múku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zamiešame do cesta. Plech vyložíme s pečiacim papierom, nalejeme cesto a pečieme na 200 °C cca 15-20 minút. Piškótu necháme úplne vychladnúť. Potom odrežeme kraje z každej strany cca 4-5 cm široké.
  2. Odkrojené kraje piškóty potrháme na malinké kúsočky.
  3. Plnka: Margarín (alebo maslo) a 2-3 polievkové lyžice práškového cukru do hladka vymiešame. Pridáme kúsočky piškóty, mleté orechy, namočené hrozienka, Granko, rum a toľko vychladnutej, sladenej kávy aby sme dostali dostatočne mokrú hmotu.
  4. Obdĺžnik piškóty rozrežeme na dva plátky a oba bohato natrieme s marhuľovým lekvárom. Na jeden z nich navrstvíme plnku a zakryjeme druhým plátom. Koláč trocha zaťažíme.
  5. Z jedného sáčku parížskej kakaovej šľahačky a 1,5 dcl studeného mlieka vyšľaháme krém podľa návodu a celý natrieme na vrch aj boky koláča. Posypeme strúhaným kokosom a odložíme do chladničky na 6-8 hodín.