Čokoládový koláč
Švédsky čokoládový koláč kladdkaka a jeho citrónový brat
Autor receptu: theflyingbaker
Jeden z obľúbených švédskych čokoládových koláčikov, ktorý som
paradoxne za 11 rokov života v tejto severskej krajine ochutnala asi iba jedenkrát.* Názov je odvodený od slov "kladdig" (čo je výraz pre niečo lepkavé, neurovnané...) a "kaka" (áno, áno, viem ako to znie :-), ale číta sa to "KÁÁKA" a znamená to "koláč"). Je hotový skutočne za chvíľku a môže sa skladovať v mrazničke. Môže sa
konzumovať za studena, alebo po pár sekundovom ohriatí v mikrovlnke sa rozteká...
8-12 porcií |
30 minút príprava |
15-17 minút na 175 °C |
Postup
- Kladdkaka: Roztopte maslo v kastróli, stiahnite z ohňa. Primiešajte cukor, vanilkový cukor a vajcia. Poriadne premiešajte. Pridajte múku a kakao.
- Cesto vylejte do formy (priemer 24 cm) vystlanej papierom na pečenie a po bokoch vysypanej múkou/kokosom. Pečte v strede rúry vyhriatej na 175 °C cca 15minút. Koláč bude nízky, na povrchu upečený a v strede trošku trasľavý. Nechajte úplne vychladnúť a potom stuhnúť v chladničke.
- Servírovanie za studena: Posypte práškovým cukrom. Podávajte s malinami, jahodami alebo so šľahačkou. Servírovanie za tepla: Na chvíľku (5-6 sekúnd) dajte do mikrovlnky. Cukor a maslo v koláči zmäknú, koláčik začne na povrchu jemne praskať a roztekať sa. Posypeme cukrom, pridáme šľahačku, jahody, maliny, ...
- TIP: Forma môže byť aj s priemerom 20 cm. Koláčik bude vyšší. Čas si treba prispôsobiť, resp. sledovať samotný koláčik v rúre a jeho konzistenciu.
- Citronkladdkaka: Rozohrejte rúru na 175 °C. Roztopte maslo vo vodnom kúpeli. Nasekajte čokoládu a nechajte ju rozpustiť v masle. Stiahnite z ohňa a primiešajte nastrúhanú citrónovú kôru z 3 citrónov a šťavu z 1 citróna.
- Vmiešajte zvyšné ingrediencie.
- Na spodok formy s priemerom 24 cm (alebo opäť aj 20 cm) dajte papier na pečenie, boky vysypte múkou/kokosom a nalejte cesto. Pečte v strede rúry cca 15-17 minút. Nechajte vychladnúť. Uložte stuhnúť do chladničky.
- Servírujeme obdobne ako čokoládovú verziu.