Švajčiarske syrové rösti so zelenou špargľou fotorecept

jarco - fotkajarco, 22. februára 2011
Švajčiarske syrové rösti so zelenou špargľou (fotorecept)
Foto: jarco

Neručím za to, že sú to 100%-ne pravé švajčiarske rösti, ale snažil som sa dodržať originálny postup a robil som ich na dovolenke vo Švajčiarsku, tak hádam môžem použiť geografické označenie pôvodu :-) Tu ich bežne podávajú ako prílohu k mäsu, alebo aj samostatne so šalátom. Je to sýte sedliacke jedlo ako stvorené pre vyhladnutých lyžiarov.

5
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1500 g
250 g
1000 g
250 ml
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V supermarkete pod apartmánom, v ktorom bývame, mali krásnu mexickú špargľu a kvalitné zemiaky, aké na Slovensku vo februári zoženiete naozaj len veľkou náhodou. Do košíka som prihodil syry (Gruyére a ešte jeden iný miestny druh, názov si už nepamätám) a hotovú holandskú omáčku.

  2. 2

    Zemiaky som uvaril v šupke do polomäkka a ochladil v studenej vode. To je závažný prehrešok proti originálnemu receptu, podľa ktorého treba zemiaky bezpodmienečne uvariť deň vopred a nechať odstáť. My by sme hladovať do druhého dňa nevydržali :-)

  3. 3

    Ošúpané zemiaky som nastrúhal na hrubom strúhadle. Rovnako vyzreté syry (použil som zmes z oboch druhov). Cibuľu som nasekal nadrobno a opražil na troche oleja. Vo veľkej miske som premiešal zemiaky, syr a opraženú cibuľu, jemne osolil a ochutil čerstvo namletým čiernym korením.

    Švajčiarske syrové rösti so zelenou špargľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dal som si variť vodu na špargľu a začal s prípravou rösti vo dvoch panviciach. Vymastil som ich trochou oleja (naozaj len trochou, aby ním zemiaky nenasiakli a jedlo nebolo mastné), zohrial a do každej dal polovicu zemiakovo-syrovej zmesi. Vareškou som utlačil, aby vznikli placky hrubé cca 1,5 cm.

    Švajčiarske syrové rösti so zelenou špargľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Približne po 10 minútach opekania na strednej teplote som pomocou taniera placky obrátil a opiekol z druhej strany. Medzitým som už varil špargľu, z ktorej som predtým zrezal drevnaté konce (odlomiť sa nedali, táto juhoamerická sorta je niečo iné ako naša záhorácka) v osolenej vode s trochou cukru a octu. Špargľa bola hrubšia, takže uvarenie do chrumkava trvalo cca 10 minút.

    Švajčiarske syrové rösti so zelenou špargľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podával som s holandskou omáčkou zohriatou v mikrovlnke a bielym vínom z oblasti Aigle, ktorá leží hneď pod "naším" horským rezortom. Švajčiarske biele je pre mňa osobne najlepšie na svete - svieže, ovocné, ľahké a napriek tomu s nízkymi kyselinami. Rösti vyzerá trochu pripálené, ale nebolo - to je ten syr. Nabudúce nedám syr do zmesi, ale placky ním po obrátení len posypem. Konzistencia placiek nebola taká "nadýchaná" ako som videl v miestnej reštaurácii, bolo to trochu mazľavé - predpokladám, že za tým budú tie (ne)odležané zemiaky. Ale chuťovo to nemalo chybu.

    Švajčiarske syrové rösti so zelenou špargľou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

elantra
priznam sa, ze ja som sparglu este nikdy nejedla...s tymto receptom to bude moje tenkrat poprve :)
celeblith
rösti su skvele! so syrom, ale aj "mit Schinken und Spiegelei" :)
evanaaa
Jedla som rosti len zo surových zemiakov, ale takéto ako si ty robil, musím spraviť. A zemiaky si uvarím deň dopredu.Nejaký ten tvrdý syr tam dám - ementál, meesdamer ( či ako sa volá). Len špargla nebude.Ale majú dlhé zelené lusky, dalo by sa improvizovať, nie? Recept na holandskú omáčku by som tiež niekde mala mať. A bude to!
dorisa
Keď som bola u dcery vo Švajčiarsku(red 13.rokmi), tak tam robila takéto rösti. Doma teraz ich nepripravuje, tak sa len matne pamatam na ne. Šparglu si občas kupim a jem ju s holandskou omáčkou, alebo s maslom.
zdezda
Špargľu ľúbim, najčerstvejšia býva z jari, na Záhorí:-). No asi tú výbornú zemiakovú zmes nebudem opekať a položím na ňu hneď teplú špargličku a zalejem :-) Ďakujem za super lahodné papanie!
2010
Ja som este nikdy rosti nerobil ( jedol som v bavorsku )musim vyskusat.
Vyzera to pekne .
honestka
špargľa vyzera krasne uvarena vo vode, iste presla ladovym kupelom. chcela som len podotknut, ze sa dobre a rychlo vari, ked je v hrnci postavena, alebo na paraku.
Inac celkove velmi fajnove jedlo.
jarunka
Ja mam velmi rada sparglu na vsetky sposoby: varenu, dusenu a grilovana aj v lete vonku obalena so slaninkou. Rosti som estenikdy nejadla, tak mam prilezitost vyskusat podla receptu.
juro8547
Šparglu som nikdy nechutnal, ale tot papnie vyzera naozaj chutne, nechám sa zlákať:)
alexdidi
Ja som rosti robila tiež len zo surových zemiakov, no a špargľa s holandskou omáčkou je lahôdka...
sjuz
mňam! super receptík, urobím:)
elekra
Rosti mám rada, dcéra ich robieva s obľubou ako prílohu.
evusik
rosti tiež robím len zo surových zemiakov.... ale vygúglila som si, že receptov na rosty je veľmi veľa, každá dedina, každá oblasť robí inak a nevedia sa ani dohodnúť kde rosty vlastne vznikli. V každom prípade rosty je výborné, jednoduché jedlo - samotné aj ako príloha, robím takto v zime často.

Rösti (z německého „rösten“, opékat) – je tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor, buď vařených nebo syrových, které se zapékají nebo smaží.

Rösti byla původně běžná selská snídaně v kantonu Bern, ale rozšířily se do celého Švýcarska, kde se podávají v různých variacích jako hlavní jídlo (např. se sýrem) nebo příloha a jsou považovány za jeden ze švýcarských národních pokrmů.

Variace: Appenzeller Rösti: S těstovinami, Appenzeller sýrem a slaninou.

Basler Rösti: Z Bazileje s cibulovými kroužky.

Glarner: Z Galrus oblasti s Schabzieger kořeněným sýrem.

Tessiner Rösti: Z Ticino s kousky slaniny a rozmarýnem.

Westschweizer Rösti: z francouzsky mluvící části Švýcarska se šunkou, rajskými jablíčky, čerstvou paprikou a Gruyerským sýrem.

Zürcher Rösti: Z Curychu se slaninou, rajčaty, cibulí a kmínem.

Berner Rösti: Z Bernu se slaninou, mlékem a kmínem
sovka62
Tak takéto ja môžem, aj keď doteraz som robila len zo surových zemiakov. Vyskúšam aj z uvarených určite o bude dobré. Ale špargľu veľmi nemusím, jedávame ju (z Nových Zámkov, tam je plantáž). ale len v čase zebru, začiatkom leta. Že by mi v iných ročných obdobiach chýbala sa nedá povedať.
enerrgizer
krásne, chutné a inšpiratívne, ja špargľu môžem kedykoľvek a holandská omáčka k nej výborne pasuje...
cinkla
Joj , to muselo byt baaajecne jedlo. Urcite vyskusam. Sparglu mame tiez radi. A urobim to tak, ze tu sparglu supnem do hotovej placky. Teda viem, je to rösti, ale ci aj po mojom upeceni to bude naozaj rösti, to sa este uvidi.
Ale recept je to krasny.
bozulka
Tá špargla mi učarovala,takú som nikdy nemala ani som nevidela,najčastejšie používam záhorácku.Rosti som doteraz robila iba zo surových zemiakov,ale môžem vyskúšať.
ruzicka34
skvelá kombinácia....mňam mňam...rosti robim zo surovych zemiakov ako prilohu k lososovi s jablčkovým pyré :-)