Svadobný perkelt

tlustoch - fotkatlustoch, 6. marca 2011

Tento recept mi dala staršia pani, ktorá chodila v minulosti variť na svadby. Ja som bol na viacerých svadbách, kde ona varila. Tak som Zobraziť celý popisTento recept mi dala staršia pani, ktorá chodila v minulosti variť na svadby. Ja som bol na viacerých svadbách, kde ona varila. Tak som ju poprosil a ona mi ho ochotne povedala. Ja toto jedlo varím hlavne pri slávnostných príležitostiach v našej rodine. Keď pripravujem toto jedlo tak ho cítia ludia aj na ulici. Navštivil ma priatel , už na ulici mi hovoril, cítim fantastickú niekto varí bohovské jedlo,prišli sme dnu a potešil sa že je to umňa.

16
porcií
20-25 minút
príprava
2hod minút
tepelná úprava

Suroviny

1 až 1,5 kg alebo hovedzie
0,40kg
2-kusy  stredne veľká
1dcl
4-strúčiky
2 PL
 Vrelá
 (alebo olej)




Postup

  1. 1

    Na rozpálenú masť dáme najemno nakrájanú cibuľu (nestrúhať, púšťa nechutnú šťavu).Ked cibuľa zosklovatie posypať červenou paprikou,po malej chvílke nadrobiť klobásovú zmes (môžeme použiť-2konzervy alebo den pred tým zhotoviť klobásovú zmes,zomlieť 40dekou mesa, 2-malé ližičky mletej červenej papriky, pridať 2-strúčky cesnaku,trochu čierneho korenia, soľ,kmín dôkladne pomiešať nechať stáť do drúhého dna) dosypať na malé kocky nakrájané meso.Doliať vrelú vodu tak aby všetko bolo ponorené pomiešať,a nechať dusiť 30 až 35minút.

  2. 2

    Odokryť vložiť nastrúhaný cesnak,kečup doliať vrelú vodu, podľa toho koľko potrebujete šťavy.Nechať chvíľku variť dochutiť čierným korením a soľou.Podľa uváženia môžme pridať aj mletú štiplavú papriku.Keď sa meso dovarí úplne do mekka zahustíme hľadkou múkou podľa vašej potreby.Podáva sa s dobrou domácou knedľou.

Diskusia k receptu

tlustoch
Prosím keby ste sa vyjadrily k receptu prípadne aj po odskúšaní vo vlastnej kuchini. Ďakujem.
orchidea
Nemusí to chutiť zle, pamätám sa, že tá klobásová zmäs v konzerve bola dobrá, to ešte dostať kúpiť? Myslela som že nie.
miloss2
Klobásovú zmes v konzerve by som už nepoužíval nemá to už chuť ako kedysi,radšej spraviť svoju,aspom viem,čo do nej dám.
peter64
Vypadá to dobre ale sa musím opýtať či sa môže použiť aj klobása alebo nie stou klobásovou zmesou sa prikláňam k miloss2 račej zrobiť svoju vlastnú u mňa to bude horšie musím kúpiť mleté mäso v obchode na budúci týždeň vyskúšam a potom sa ozvem ukladám do svojej kk
tlustoch
Odpovedám Petrovi64: Keď ste mysleli na údenú klobásku tak nie tam by mohol vadiť ten dym. Tiež sa prikláňam k miloss2. Zhotoviť klobásovú zmes je jednoduché. Ja zabíjam 2x za rok vždy keď už je zamiešané klobásové mäso,tak odložím do mrazničky 5 baličkov po
40 dekov a použijem kedy chcem.
svetlana9
ja keď robím akékoľvek dusené mäsko, vždy dávam ako základ zosklovatenú cibuľu, ml. červenú papriku. Inak mäsko nepustí tú fajnovú šťavu do jedla. A to naozaj vonia celý činžiak, aspoň vieme, že je nedeľa.
peter64
pre tlustoch iba táka faktická poznámka čo ja viem od svojej mamky tak perkelt je vtedy keď sa dáva smotana a paprikáš je bez smotany tak to robievala moja mamka takže v nadpise by malo byť Svadobnícky paprikáš a nie perkelt to je iba moja domnienka
lyali
Takú vôňu by som i ja rada "zavetrila" na ulici a nielen to :-) Nečudujem sa, že sa Tvoj známy potešil :-)
tlustoch
pre peter64 chcem zareagovať na faktickú poznámku. 3 kk som preštudoval a hladal som paprikáš a perkelt,prišiel som k takému záveru, že perkelty sa večšinou nerobia so smotanou.Dočítal som sa, že paprikáš hydinový, zajačí, holubací atd. Sa robia so smotanou. Ale to nieje dôležité mne to vôbec nevadí ja mam radosť, že vas oslovil môj recept a pevne verím, že si zhotovíte toto jedlo. A už podla mňa o pomenovaní vôbec neide. Ja mám napríklad recept ako: Cigánská polievka a cigánské pagáče ja som ich tak pomenoval sú to jedlá, ktoré keď sa dozvedia známi a priatelia tak hneď sa ponúkajú na návštevu. Čoskoro tieto recepty sa objavia na Vareche.
peter64
pre tlustoch musím Vás pochváliť za tento recept dnes som si ho práve pripravil a rozvoniava a chuti dobre a ešte sa chcem Vám ospravedlniť za tu moju faktickú poznámku ale napísal som lebo ja a moja neb.mamka to tak celý život pripravovali a tak ešte raz mi to prepáčte keď sa Vás to nejako osobne dotklo z pozdravom varechár Peter
aja1616
Manžel robil klobásky a tak som vyskúšala. Miesto kečupu som použila pasírované rajčiny. Naozaj výborné jedlo.
ursula4
aj ja som sa dala inšpirovať tvojím receptom,uvarila som ho a fakt je to veľmi chutné jedlo
kucharka100
Vyskúšam....ja som už varila aj guláš z mletého mäsa, bolo to rýchlejšie uvarené a chutné.
babinka
ta vyroba domacej "klobasovej zmesi" ma potesila, aj ked si myslim, ze zo skutocnej klobasovej zmesi, z ktorej sa pripravuju klobasky, by to bolo este lepsie, ale kedze nemam moznost sa dopracovat k ingredienciam, som vdacna za tento recept :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia