Svadobné koláčiky s netradičnou drobenkou fotorecept
Foto: medovnicek
Recept na tieto koláčiky som získala na http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/rubriky/galerie/kynute-svatebni-a-ladovy-kolace-2/svatebni-kolacky. Som veľmi vďačná majiteľke stránok Zdenke, ktorá bola ochotná mi vysvetliť postup pri tvorbe drobenky.
Suroviny
Drobenka: | |
150 g |
|
90 g (alebo Hera) |
|
80-100 g |
|
1 ks |
|
|
|
Cesto: | |
350 g |
|
150 g |
|
100 g |
|
200 ml |
|
20 g |
|
20 g |
|
1/2 PL |
|
2 PL |
|
štipka |
|
25 ml |
|
z 1/2 citróna |
|
1 ks |
|
Náplň: | |
cca 6 ks |
|
1 KL |
|
100 g |
|
|
Postup
-
1
Večer vopred si pripravíme drobenku zmiešaním všetkých surovín. Drobenka nemá byť drobivá, ale má byť ako plastelína, aby sa s ňou dalo dobre pracovať. Ja som musela pridať troška viacej tuku ako bolo písané, ale treba s tým opatrne. Dáme ju do chladničky. Bohužiaľ som drobenku zabudla vyfotiť.
- 2
Do misy nasypeme obe múky, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie, nalejeme časť z vlažného mlieka a necháme vzísť kvások.
- 3
Maslo, masť a olej necháme roztopiť. Keď úplne táto zmes vychladne, spolu s ostatnými ingredienciami ju pridáme k múke s vykysnutým kváskom.
- 4
Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť cca 1,5 hodiny. Počas tejto doby aspoň dva krát ešte premiesime. Takto mi nakyslo po spomenutej dobe.
- 5
Medzitým ako kysne cesto, si pripravíme plnku. Jablká nastrúhame.
- 6
Pekáč vymastíme maslom. Pridáme po strúhané jablká, z ktorých sme vytlačili prebytočnú vodu, mletý mak a škoricu. Dáme do rúry vyhriatej na 180 C piecť cca na 20 minút.
- 7
Po vy kysnutí dáme cesto na dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti. Postupne z každej vypracujeme dlhý valec.
- 8
Oba valce rozdelíme na rovnaké kúsky. Mne ich vyšlo 29.
- 9
Z každého kúska urobíme guľôčku.
- 10
Guľôčky vyvaľkáme na placky a na každú dáme vychladnutú náplň.
- 11
Zabalíme do buchtičiek, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 45 minút kysnúť.
- 12
Keď buchtičky riadne nakysnú, potom do nich pohárom alebo jamkovačom vyhĺbime jamky, ktoré potrieme vajíčkom, ktoré sme vyšľahali s troškou mlieka.
- 13
A pristúpime k ukladaniu drobenky na buchtičky. Tú sme si vybrali z chladničky a nechali trošku povoliť, aby sa dala dobre tvarovať. Odoberáme z nej prstami malé kúsky, ktoré ukladáme postupne do stredu koláčov. Mne z nej troška zostalo, preto som do stredu dala ešte malé guľôčky.
- 14
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 C.
- 15
A tu je druhý pohľad - tieto som piekla cca pred rokom.
- 2
1*
@afataga ja som nedržala heru, palmarin ani iný tuk už celé roky...a pečiem stááále...takže kľudne daj maslo...kúp si dobré, nie nejakú náhradu a bude to v poriadku...
@stacy77777 veľmi pekne ďakujem, ja mám tiež kopec receptov z varechy v poradovníku na vyskúšanie a čo sa týka tej váhy -noo to radšej nekomentujem, pretože kdeže tie lonské snehy sú, keď som bola štíhla:)
@soncya veľmi pekne ďakujem, ak ich vyskúšaš upiecť, myslím si, že nebudeš sklamaná, pretože sú vláčne, plné dobrej plnky
@havino veľmi pekne ďakujem
@evkalibka veľmi pekne ďakujem, ja sa tiež každý deň dozviem na vareche niečo nové:)