Sütlaç s vanilkou a broskyňovým pyré
	        Autor receptu: nazarboncuk
	         
	        
	        Sütlaç (sutlač) je jeden  z mojich najobľúbenejších tureckých dezertov. Asi preto že je veľmi podobný našej mliečnej ryži :) Dnes som k nemu prihodila vanilku a broskyňové pyré. Neviem si predstaviť lepší dezert na leto.
| 
 4porcie
 | 
 20 minúttepelná úprava
 | 
Postup
- Najskôr pripravíme broskyňové pyré alebo marmeládu, ako chcete: Broskyne, prípadne iné ovocie (skvelé sú aj čerešne, višne, jahody,...) nakrájame na kocky, vložíme do hlbšej panvice, zasypeme cukrom a privedieme k varu. Pridáme citrónovú šťavu (môžeme vhodiť aj kôru z vanilky - semienka použijeme neskôr) a varíme približne 5 - 10 minút, aby pyré mierne zhustlo, ale stále v ňom zostali kúsky ovocia.  Necháme vychladnúť. 
- Ryžu opláchneme, vložíme do hrnca a zalejeme vodou so štipkou soli. Varíme 10 minút. Potom prilejeme mlieko a vhodíme zrniečka vanilky. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme, kým ryža nie je úplne mäkká. 
- Teraz pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Nakoniec rozmiešame škrob s trochou vody alebo mlieka a vlejeme do hrnca. Škrob pridávame postupne a kontrolujeme ako celý puding hustne. Nemalo by to byť príliš husté, skôr riedke, ono to ešte v chladničke stuhne. Sutlac by mal mať krémovú konzistenciu. 
- Hotovú zmes nalejeme do misiek a necháme úplne vychladnúť, neskôr preložíme do chladničky. Podávame  dobre vychladené, poliate broskyňovým pyré.