Foto: jody
Dve z mojich mnohých zeleninových polievok. Len tak, pre inšpiráciu. A možno aj na pripomenutie, že polievky sú veľmi zdravé, že naštartujú žalúdok pred Zobraziť celý popisDve z mojich mnohých zeleninových polievok. Len tak, pre inšpiráciu. A možno aj na pripomenutie, že polievky sú veľmi zdravé, že naštartujú žalúdok pred hlavným jedlom a určite majú aj liečivé účinky. :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Výpočet surovín je len príkladmo, môžete použiť akúkoľvek zeleninu, dokonca mám skúsenosť, že čím viac druhov zeleniny, tým lepšia polievka. Koreniny tiež môžete ľubovoľne obmieňať - čierne korenie, nové korenie, kurkuma, rasca... a o množstve rôznych byliniek ani nehovorím...
-
2
Mám dva hlavné spôsoby varenia týchto polievok. Buď len vložím nakrájanú zeleninu do studenej vody a uvarím, alebo najskôr zeleninu podusím na masle. Oba spôsoby sú dobré, závisí od vašej chuti... Keď len varím, solím čo najmenej, zelenina má potom svoju vlastnú chuť.
-
3
Krupicové halušky sú pre zeleninovú polievku ideálne. Takže základný recept je, že rozpustíme maslo (v mikrovlnke alebo v hrnčeku na šporáku) a doň vsypeme krupicu. Necháme ich spolu odpočívať. Do chladnej zmesi pridáme vajíčko.
-
4
Obrázok na ilustráciu hustoty cesta. Do halušiek sa dá pridať kadečo, od korenín, cez bylinky, cibuľu, cesnak až po syr, či šunku. Predstavivosti a chuťovým bunkám sa medze nekladú.
-
5
Halušky varievam okolo 15 minút a ešte ich potom nechám dôjsť, ale závisí od ich veľkosti.
-
6
Aj keď je už polievka hotová, dajú sa s ňou robiť nevídané veci, stačí napríklad pridať popučený cesnak... či lyžicu pretlaku... alebo čo vám tam pasuje... aj plátok masla robí zázraky. O čerstvej vňati (petržlenovej, zelerovej, mrkvovej...) ani nehovorím.
-
7
Takže hor sa na polievky. Dobrú chuť prajem. :-)
P.s: Pridaj si jody do surovín vajíčko. Ahoj :)