Suppolievky (fotorecept)

Autor receptu: jody

Dve z mojich mnohých zeleninových polievok. Len tak, pre inšpiráciu. A možno aj na pripomenutie, že polievky sú veľmi zdravé, že naštartujú žalúdok pred hlavným jedlom a určite majú aj liečivé účinky. :-)

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Výpočet surovín je len príkladmo, môžete použiť akúkoľvek zeleninu, dokonca mám skúsenosť, že čím viac druhov zeleniny, tým lepšia polievka. Koreniny tiež môžete ľubovoľne obmieňať - čierne korenie, nové korenie, kurkuma, rasca... a o množstve rôznych byliniek ani nehovorím...
  2. Mám dva hlavné spôsoby varenia týchto polievok. Buď len vložím nakrájanú zeleninu do studenej vody a uvarím, alebo najskôr zeleninu podusím na masle. Oba spôsoby sú dobré, závisí od vašej chuti... Keď len varím, solím čo najmenej, zelenina má potom svoju vlastnú chuť.
  3. Krupicové halušky sú pre zeleninovú polievku ideálne. Takže základný recept je, že rozpustíme maslo (v mikrovlnke alebo v hrnčeku na šporáku) a doň vsypeme krupicu. Necháme ich spolu odpočívať. Do chladnej zmesi pridáme vajíčko.
  4. Obrázok na ilustráciu hustoty cesta. Do halušiek sa dá pridať kadečo, od korenín, cez bylinky, cibuľu, cesnak až po syr, či šunku. Predstavivosti a chuťovým bunkám sa medze nekladú.
  5. Halušky varievam okolo 15 minút a ešte ich potom nechám dôjsť, ale závisí od ich veľkosti.
  6. Aj keď je už polievka hotová, dajú sa s ňou robiť nevídané veci, stačí napríklad pridať popučený cesnak... či lyžicu pretlaku... alebo čo vám tam pasuje... aj plátok masla robí zázraky. O čerstvej vňati (petržlenovej, zelerovej, mrkvovej...) ani nehovorím.
  7. Takže hor sa na polievky. Dobrú chuť prajem. :-)