Šúľance s makom
Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 6. februára 2021
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 6. februára 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame ich na jemno. Pridáme múku, vajíčko, soľ a vypracujeme cesto tak, aby sa nelepilo.
- 2
Cesto rozdelíme na 3 časti a na pomúčenej doske. Každé cesto ušúľame do jedného veľkého šúľanca (ak máte menšiu dosku, cesto si rozdeľte ešte na menšie kusy a tie šúľajte). Potom nožom odkrajujeme kúsky, ktoré vyšúľame na veľkosť 3–4 centimetre. Šúľance vkladáme do vriacej vody a keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte 4 minúty povariť. Vyberáme sitkom.
- 3
Potom už stačí iba na panvici rozohriať maslo, pridať šúľance, namletý mak zmiešaný s práškovým cukrom podľa chuti a môžeme servírovať.
Tiež Šúľance:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
šúľance s kyslou kapustou a škvarenou slaninkou-to moja topka
a v druhej miske tieto makové nasladko..
božie jedlo
Myslis kvoli tym 6 kusov = 1 porcia?
:-)
Jenom aby to byla jedna porce...... Možná jako dezert po obědě, prosím, tak by to mohlo být. Celkem chápu, že moja babka šúlance nedělala. Ušúlala by se k smrti, chuděrka.
Pamätám si, že raz si kolega dal šúlance v závodnej jedálni a veru o veľaviac ich na tanieri nemal. Lenže boli veľké ako prst, takže sa z nich dosť najedol. Cestoviny zo zemiakového cesta sú sýte.
Nie, kvôli servírovaniu. My tak ukladáme drevo. Pardon, to mi prvé napadlo.