Šúľance
Šúľance

Šúľance s makom

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 6. februára 2021
Šúľance s makom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Šúľance:
400 g varené
100 g
1 ks
štipka
Maková posýpka:
160 g mletý
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame ich na jemno. Pridáme múku, vajíčko, soľ a vypracujeme cesto tak, aby sa nelepilo.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na 3 časti a na pomúčenej doske. Každé cesto ušúľame do jedného veľkého šúľanca (ak máte menšiu dosku, cesto si rozdeľte ešte na menšie kusy a tie šúľajte). Potom nožom odkrajujeme kúsky, ktoré vyšúľame na veľkosť 3–4 centimetre. Šúľance vkladáme do vriacej vody a keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte 4 minúty povariť. Vyberáme sitkom.

  3. 3

    Potom už stačí iba na panvici rozohriať maslo, pridať šúľance, namletý mak zmiešaný s práškovým cukrom podľa chuti a môžeme servírovať.

Diskusia k receptu

ivan14
Nic proti každého chutím, ale já cokoliv, co je z bramborového těsta, mastím zásadně sádlem, i švestkové knedlíky a tyto šúlance. A co je z kynutého, to mastím máslem.
2x radost a haji
radost
..dnes sme mali
šúľance s kyslou kapustou a škvarenou slaninkou-to moja topka
a v druhej miske tieto makové nasladko..
božie jedlo
2x zolik a haji
haji
@zolik (6.2.2021 17:52)
Jenom aby to byla jedna porce...... Možná jako dezert po obědě, prosím, tak by to mohlo být. Celkem chápu, že moja babka šúlance nedělala. Ušúlala by se k smrti, chuděrka.
mamec
@haji (6.2.2021 18:21)
Pamätám si, že raz si kolega dal šúlance v závodnej jedálni a veru o veľaviac ich na tanieri nemal. Lenže boli veľké ako prst, takže sa z nich dosť najedol. Cestoviny zo zemiakového cesta sú sýte.
1x haji
evanaaa
Aj ja som sa pozastavila nad veľkosťou tých šúlancov, moja mama by (kedysi) z jedného takého spravila aj päť menších, iste lepšie aj na jedenie, aj na chuť.....
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia