Šúľance

Šúľance s makom

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame ich na jemno. Pridáme múku, vajíčko, soľ a vypracujeme cesto tak, aby sa nelepilo.
  2. Cesto rozdelíme na 3 časti a na pomúčenej doske. Každé cesto ušúľame do jedného veľkého šúľanca (ak máte menšiu dosku, cesto si rozdeľte ešte na menšie kusy a tie šúľajte). Potom nožom odkrajujeme kúsky, ktoré vyšúľame na veľkosť 3–4 centimetre. Šúľance vkladáme do vriacej vody a keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte 4 minúty povariť. Vyberáme sitkom.
  3. Potom už stačí iba na panvici rozohriať maslo, pridať šúľance, namletý mak zmiešaný s práškovým cukrom podľa chuti a môžeme servírovať.