Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska fotorecept

janger - fotkajanger, 17. apríla 2014
Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska (fotorecept)
Foto: janger

Ponukam vam na ochutnanie tento cukrovy chlebik, po holandsky -suikerbrood. Pecie sa sice v celom Holandsku, ale patri hlavne k specialitam holandskej severnej Zobraziť celý popisPonukam vam na ochutnanie tento cukrovy chlebik, po holandsky -suikerbrood. Pecie sa sice v celom Holandsku, ale patri hlavne k specialitam holandskej severnej provincie Friesland, kde ho volaju Fryske sûkerbôle. Sem-tam kupime. Tentokrat som sa rozhodla spravit ho doma. Prvy pokus bol chutny, ale tento je este lepsi. Vyborny na velkonocne ranajky :-).

40 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Cesto:
200 g (príp. kockový)
500 g
1 ks
3 PL
1,5 ČL
2 ČL
21 g
250 ml
50 g
Okrem toho:
30 g
3 PL
0,5 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Formu som mala 27cm dlhu. Pouzite radsej vacsiu, pripadne dve mensie. A pozor, aby netiekla. Ak by ste nemali zazvorovy sirup, mozete ho nahradit medom, s pridanim cerstveho alebo mleteho zazvoru.

  2. 2

    Spravime kvasok, nechame chvilku podkysnut.

  3. 3

    Do nadoby dame muku. Prilejeme kvasok, vlazne mlieko, v ktorom sme rozmiesali vajce, zazvorovy sirup. Miesame asi 3 minuty. Len tak, aby sa to spojilo. Potom nadobu zakryjeme foliou a nechame 20 minut odpocivat. Muka takto lepsie prijme tekutu zlozku.

  4. 4

    Zacneme s miesenim cesta. Pridame skoricu, postupne sol. Potom zmaknute maslo. Pridavame ho po castiach. Ked ho cesto prijme, tak az potom pridame dalsie. Ja som cesto robila v kuchynskom robote. Nieco vyse 10 minut. Da sa aj rucne, samozrejme. Len to dlhsie potrva. Dobre vymiesime. Ked cesto natiahneme medzi prstami, mala by sa z neho spravit taka blana.

    Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vypracovane cesto nechame kysnut. Kyslo nieco vyse hodinu. Nadobu zakryjeme bud foliou alebo vlhkou utierkou. Ja davam kysnut do (vypnutej) mikrovlnky, v ktorej som predtym nieco zohriala. A ked nemam co zohriat, tak dam do nej najprv mokru kuchynsku handricku - vechtik a zapnem na minutu. V mikrovlnke sa vytvori para, teplo a cesto tam potom dobre kysne. Ale to je len taky tip. Cesto moze kysnut aj len tak, v kuchyni. Alebo aj v chladnicke, len mu to bude potom dlho trvat.

    Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitym dame rozpustit 30g masla. Castou masla dobre, nahrubo vytrieme formu na pecenie a vysypeme ju 2PL krystaloveho cukru.

    Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pracovnu dosku potrieme troskou oleja. Vyberieme cesto a roztlacime ho.

    Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto posypeme 1CL skorice. Na to vysypeme hrudkovy cukor. Pripadne kockovy cukor. Minule som pouzila hrudkovy - perlickovy cukor, no tentokrat som mala kocky, ktore som dala do igelitoveho vrecka a valcekom na cesto som to potlkla. Na hrubsie kusky.

    Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto zlozime ako obalku.

    Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom ho trosku pootocime...

    Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a zase zlozime ako obalku.

    Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vyvalkame. Priblizne na sirku formy.

    Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zrolujeme (konce rolky postlacame-uzavrieme) a dame do formy, spojenou castou dolu. Formu zakryjeme kuchynskou foliou, ktoru sme trosku potreli olejom, aby sa neprilepila na cesto. Nechame zase nakysnut, kym nam chlebik pekne nenarastie. Tuto uz bolo vidiet, ze je forma chlebiku trochu tesna. Preto pouzite radsej vacsiu. Pred upecenim este vrch potrieme zbytkom rozpusteneho masla, v ktorom sme rozmiesali 1PL krystaloveho cukru. Dame piect do rury rozohriatej na 200 stupnov (klasicky vyhrev). Po 5 minutach znizime na 180 stupnov. Pecieme potom este asi 35 minut. Ja som dobre neustriehla a vrch mi trosku zhorel. Dajte si na to pozor a pripadne to dajte o kolajnicku nizsie. Alebo v pripade potreby zakryte vrch aluminiovou foliou. Mala som cesta vo forme prilis moc, trosku mi vytieklo, takze som musela cistit ruru ;-).

    Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Citala som niekde taky tip, ze ak chcete mat tento chlebik este lepkavejsi, tak ho mozete po upeceni este potriet zazvorovym sirupom. Aj ja som tak spravila. Kludne ho mozete dat aj zmrazit. Vyborny je potrety maslom. Ale aj bez chuti velmi dobre.

  15. 15

    Tento som piekla minule, bez vajca a bez masla v ceste. Ten bol trosku taky chlebovejsi, ale tiez dobry.

    Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Ak tento vonavy chlebik vyskusate, prajem dobru chut :-).

Diskusia k receptu

jozka2
jager,uz si sa dlho neozyvala,som rada,ze si tu,chlebik skusim vyskusat.Prajem prijemnu Velku Noc.
sovka62
Cukrový a škoricový? Ten u nás zmizne ako sneh na slnku. Len k Veľkej noci ho nemám pre koho piecť, rodina sa rozišla na sviatky do sveta a pre nás už mám napečené. Tak si chvíľu počká, ale dočká sa.
daguska
Aj u mna sa docká,páci sa mi a urcite ho upeciem.Na sviatky vsak robievam tradicný východniarsky páperový kolác a mám jeden recept este zo starsích cias na "velkonocný zákusok",mozno aj niekedy,ked sa viac "spriatelím"so zázrakmi techniky sama pridám,tiez urobím cokoládovú pistáciovú tortu podla@Evusik , je vynikajúca a hlavne zelená.A tiez zamiesim Írsky chlieb a upeciem tortu Bakewell.Je pdobná Londýnskym rezom,ale je s mandlami a celými vajíckami.
eviana
@janger , Janielka moja, to vyzerá taaaak dobre a zaujimavo, že musím do KK šuchnúť a veru niekedy vyskúšame, vďaka za krásnu raňajovú inšpiráciu :)
janger
@jozka , som tu ;-)....dakujem ti za mile slova. @sovka , ved to nemusi byt prave na Velku noc, spravis aj inokedy :-). Ano skorica, cukor, ale aj ten zazvor je v tom vyborny :-). @daguska , no ty mas pecenia kopu vybraneho. Ten paperovy kolac, to je kysnuty? Nepoznam to, ale znie to vynikajuco. Aj tie ostatne dobrotky :-). Ale rok je dlhy, mozno niekedy vyskusas aj tento moj :-). @evianka mila, aj ty si sa pristavila na slovicko...Zienky zlate, dakujem vam a prajem prijemne velkonocne sviatky :-).
francuzska1
nuz to vyzera na dobry sladky chlebik, dakujem za recept mila janger, ukladam do kolkonky na vyskusanie, tiez ho teraz robit este nebudem, musim najprv kupit ten kockovy cukor, ktory veru doma nemam;-)
ywett
@janger-Janka , páči sa mi aj tento tvoj recept (kk)...Janka, srdečne pozdravujem a prajem príjemné Veľkonočné sviatky, veľa slniečka, zdravia, radosť a smiech v kruhu Tvojich najbližších :-)

PS: Email mi prišiel, ďakujem a ozvem sa neskôr





janger
@francuzska , dakujem ti za mily komentik, prajem krasnu Velku noc :-). @ywett , Ivuska, dakujem za pochvalu a za nadhernu fotku (si umelec) a mile prianie. Tebe a rodinke tak isto peknu Velku noc prajem. Pa-pa :-).
medovnicek
koláč ma zaujal, rada skúšam krajové špeciality a páči sa mi aj na reze, receptík si ukladám:)
beatacsontosova
@daguska , môžeš mi prosím prosím poslať do správy receptík na ten východniarsky koláč? môj drahý je z východu, no už nemá mamku, tak ma nemá kto "naučiť" tie ich vychytávky, vopred krásna vďaka :-)
cesminaz
Velmi peknucky chlebik!!! Skoricove milujem,takze ho urcite vyskusam ;-) Vdaka mila @janger za receptik :-) KK




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia