Studená polievka ajo blanco (biele gazpacho)
foodblogerka a lektorka stredomorskej kuchyne, 12. júla 2021

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Polievka ajo blanco je populárna najmä v Andalúzii, v mestách Granada, Jaén, Cordóba a Malaga. Všade sa pripravuje inak. Okrem verzie s jablkami existuje aj ajo Zobraziť celý popisPolievka ajo blanco je populárna najmä v Andalúzii, v mestách Granada, Jaén, Cordóba a Malaga. Všade sa pripravuje inak. Okrem verzie s jablkami existuje aj ajo blanco s hroznom a kúskami žltého melóna – tá je populárna v Malage.
porcie
príprava
Suroviny
| 120 g (bez kôrky) | 
                                                             | 
                                                    
| 2 šálky (ľadová) | 
                                                             | 
                                                    
| 2 strúčiky | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks (typu Granny Smith) | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 šálky (blanšírované, olúpané) | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| Na servírovanie: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Do mixéra dáme blanšírované, olúpané mandle s vodou a cesnakom a mixujeme, pokiaľ nevznikne mliečnobiela tekutina. Pridáme chlieb, nakrájané jablko, dochutíme soľou, čiernym korením, olivový olejom a sherry octom. Opäť mixujeme, aby vznikla konzistentná zmes. Ak je zmes príliš hustá, môžeme ešte pridať ľadovú vodu.
- 2
 Hotovú zmes prelejeme do nádoby s uzáverom a dáme chladiť aspoň na dve hodiny do chladničky.
- 3
 Túto studenú polievku podávame dochutenú olivovým olejom a bobuľami zeleného hrozna.
Tiež studená polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu