Studená polievka
Studená polievka

Studená polievka ajo blanco (biele gazpacho)

Gabika Horáčková
foodblogerka a lektorka stredomorskej kuchyne, 12. júla 2021
Studená polievka ajo blanco (biele gazpacho)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Polievka ajo blanco je populárna najmä v Andalúzii, v mestách Granada, Jaén, Cordóba a Malaga. Všade sa pripravuje inak. Okrem verzie s jablkami existuje aj ajo blanco s hroznom a kúskami žltého melóna – tá je populárna v Malage.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

120 g (bez kôrky)
2 šálky (ľadová)
2 strúčiky
1 ks (typu Granny Smith)
2 PL
2 šálky (blanšírované, olúpané)
2 ČL
Na servírovanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do mixéra dáme blanšírované, olúpané mandle s vodou a cesnakom a mixujeme, pokiaľ nevznikne mliečnobiela tekutina. Pridáme chlieb, nakrájané jablko, dochutíme soľou, čiernym korením, olivový olejom a sherry octom. Opäť mixujeme, aby vznikla konzistentná zmes. Ak je zmes príliš hustá, môžeme ešte pridať ľadovú vodu.

  2. 2

    Hotovú zmes prelejeme do nádoby s uzáverom a dáme chladiť aspoň na dve hodiny do chladničky.

  3. 3

    Túto studenú polievku podávame dochutenú olivovým olejom a bobuľami zeleného hrozna.

Diskusia k receptu

zinnajdha
Maďarská verzia : studené ovocné polievky, len mierne sledkeé ,s kyslastým ovocím.veľmi osviežujúce...

Zaujímavé video z archívu TV Varecha