Studená polievka ajo blanco (biele gazpacho)
foodblogerka a lektorka stredomorskej kuchyne, 12. júla 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Polievka ajo blanco je populárna najmä v Andalúzii, v mestách Granada, Jaén, Cordóba a Malaga. Všade sa pripravuje inak. Okrem verzie s jablkami existuje aj ajo Zobraziť celý popisPolievka ajo blanco je populárna najmä v Andalúzii, v mestách Granada, Jaén, Cordóba a Malaga. Všade sa pripravuje inak. Okrem verzie s jablkami existuje aj ajo blanco s hroznom a kúskami žltého melóna – tá je populárna v Malage.
porcie
príprava
Suroviny
120 g (bez kôrky) |
|
2 šálky (ľadová) |
|
2 strúčiky |
|
1 ks (typu Granny Smith) |
|
2 PL |
|
2 šálky (blanšírované, olúpané) |
|
2 ČL |
|
|
|
|
|
Na servírovanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Do mixéra dáme blanšírované, olúpané mandle s vodou a cesnakom a mixujeme, pokiaľ nevznikne mliečnobiela tekutina. Pridáme chlieb, nakrájané jablko, dochutíme soľou, čiernym korením, olivový olejom a sherry octom. Opäť mixujeme, aby vznikla konzistentná zmes. Ak je zmes príliš hustá, môžeme ešte pridať ľadovú vodu.
- 2
Hotovú zmes prelejeme do nádoby s uzáverom a dáme chladiť aspoň na dve hodiny do chladničky.
- 3
Túto studenú polievku podávame dochutenú olivovým olejom a bobuľami zeleného hrozna.
Tiež studená polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu