Studená polievka
Studená polievka ajo blanco (biele gazpacho)
Autor receptu: redakcia
Polievka ajo blanco je populárna najmä v Andalúzii,
v mestách Granada, Jaén, Cordóba a Malaga.* Všade
sa pripravuje inak. Okrem verzie s jablkami existuje aj
ajo blanco s hroznom a kúskami žltého melóna – tá
je populárna v Malage.
Postup
- Do mixéra dáme blanšírované, olúpané mandle
s vodou a cesnakom a mixujeme,
pokiaľ nevznikne mliečnobiela tekutina. Pridáme chlieb, nakrájané jablko,
dochutíme soľou, čiernym korením, olivový olejom a
sherry octom. Opäť mixujeme,
aby vznikla konzistentná
zmes. Ak je zmes príliš hustá,
môžeme ešte pridať ľadovú vodu.
- Hotovú zmes prelejeme
do nádoby s uzáverom a dáme
chladiť aspoň na dve hodiny do
chladničky.
- Túto studenú polievku podávame dochutenú olivovým
olejom a bobuľami zeleného hrozna.