Studená polievka

Studená polievka ajo blanco (biele gazpacho)

Autor receptu: redakcia

Polievka ajo blanco je populárna najmä v Andalúzii, v mestách Granada, Jaén, Cordóba a Malaga.* Všade sa pripravuje inak. Okrem verzie s jablkami existuje aj ajo blanco s hroznom a kúskami žltého melóna – tá je populárna v Malage.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do mixéra dáme blanšírované, olúpané mandle s vodou a cesnakom a mixujeme, pokiaľ nevznikne mliečnobiela tekutina. Pridáme chlieb, nakrájané jablko, dochutíme soľou, čiernym korením, olivový olejom a sherry octom. Opäť mixujeme, aby vznikla konzistentná zmes. Ak je zmes príliš hustá, môžeme ešte pridať ľadovú vodu.
  2. Hotovú zmes prelejeme do nádoby s uzáverom a dáme chladiť aspoň na dve hodiny do chladničky.
  3. Túto studenú polievku podávame dochutenú olivovým olejom a bobuľami zeleného hrozna.