Štrúdľa
Štrúdľa

Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. júna 2019
Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept)
Foto: sracz

… te Flérkó-mámo a depak só dvéřka z té kadibudky? Toš si slepé pazgřivče, nebo nevidíš, že na nich natahuju štrúdl! Tak táto „epizóda”, Zobraziť celý popis… te Flérkó-mámo a depak só dvéřka z té kadibudky? Toš si slepé pazgřivče, nebo nevidíš, že na nich natahuju štrúdl! Tak táto „epizóda”, niekde z Hané na Morave, ma napadne, keď podobne ako môj bratránek Slávek na Slovácku, sa hotujem prekvapiť moje krajšie JA. Nikdy si netrúfnem „naťahovať” cesto na štrúdľu, ako ju dokázali moja presladká Mamka, babička lady Ann, milá svokrička Anica, či ako naša „spolubojovníčka” Pusta, B. P. Leniví „gazdiniaci” plnia „nohavice či rukávy” do „kúpenského cesta!

12-16
porcií
60-90 minút
príprava
45-69 minút
na 210 °C

Suroviny

400 - 500 g (mrazené)
1 200 - 1 500 g (na plátky)
150 - 170 g (pomleté)
120 g (na plátky)
75 - 100 g (na hrubo pomleté)
200 - 240 ml (namočené v rume)
120 - 150 g (krupica)
24 - 33 g
24 - 33 g
2 - 3 PL
2 - 3 PL
1 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    ja som si pripravil takúto „batériu” potrebných ingrediencií, ale Slávek si z jablkovej štrúdle nerobí „ťažkú hlavu”. Jednoducho uprostred rozvaľkaného lístkového cesta upraví „chodníček” z doma pomletej jemnej pečivovej strúhanky, na ktorú postrúha jablká, posype ich kryštálovým, aj vanilkovým cukrom, mletou škoricou, popolieva prepraženým maslom a potom jednoducho stočí krásnu „nohavicu”, ktorú dôkladne pomaže rozšľahaným vajíčkom a nechá upiecť v teplovzdušnej elektrickej rúre.

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    začal som prípravou jablkovej náplne, lebo tá trvá najdlhšie a naviac po preddusení potrebuje čas aj na vychladnutie. Jablká som rozkrojil na 1/8_nky, z ktorých so povykrajoval jadrovníky a na „uhorkovom noži” som z nich nastrúhal trojuholníčky. Vo väčšom hrnci som rozpusto „poctivé” tri PL masla, preložil nastrúhané jablká a po premiešani nechal 6÷7´ na strednom ohreve, aby získali prevádzkovú teplotu, po ktorej som ich

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    posypal kryštálovým a vanilkovým cukrom; zmes som nechal dodusiť až stratila ½ objemu a odstavil aby vychladla

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    odmrazený (asi dobrú hodinku na kuchyňskom stole) balíček lístkového cesta som rozložil na hladkou múkou posypanú „tablu”, pomúčil som si aj ruky a pomúčeným valčekom som ho zľahka porozťahoval na čo najtenší plát, ktorý som následne rozrezal na ½ a uprostred asi 2,5 PL jemnej strúhanky vysypal „chodníček”

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    jablková náplň mi medzičasom ochladla, tak som ju zasypal pomletými vlašskými orechami a brusnicami stečenými z Rumu, zľahka jemne premiešal a

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    rozložil na cesto, jedno „à la pančucha na nádielku sv. Mikuláša” a druhé, zo šikma porozrezované asi na 30 mm široké pásiky, sťa pokus či snaha vytvoriť pletenec, ako niektoré z našich milých šikovných „Varešiek”!?! Navrstvenú plnku som posypal mletou škoricou, na hrubo pokrájanými lieskovými orechami a ½ mandľových lupienkov.

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    naplnené kusy som preniesol na vymastený plech, použil som olejovú „emulziu” s hladkou múkou, starostlivo ponatieral rozšľahaným vajíčkom, ozdobil druhou ½ mandľových lupienkov a nechal dobrú ¾ hodinu piecť v elektrickej rúre vyhriatej na 210 ºC (420 ºF); neviem, či som mal cesto so zvýšenou vlhkosťou, no pečenie som musel nadstaviť až na vyše hodinu!

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ale oplatilo sa, lebo už pohľad na rez dáva tušiť „fajne šmaki”!

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    krájať načim ostrým nožom, ale zato si vytvarujete dieliky podľa vlastných predstáv

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    … s bazaličkou voňavou, tentoraz purpurovou

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a druhá porcia, tiež posypaná práškovým cukrom, ozdobená kvetom granátového jablka.

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    aj kvety kaktusu, pri oplotení susedovcov Panfilovcov, majú svoje čaro, krásu i pôvab!

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

sracz
Vážená a milá @Anulienka1 ospravedlňujem sa Vám za moje faux pas, hraničiace až s drzosťou, že som si dovolil pomenovať toto svoje nanajvýš nedokonalé dielo štrúdľou. Dovoľujem si Vás ubezpečiť, že to vyplýva z len mojej nedostatočnej praxe v pečení koláčov a nie z namyslenosti, či trúfalosti! Poprosím redakciu Varecha.sk o premenovanie mojeho rcp na „Závin à la štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami”! Myslím si, že tak aspoň „preženiem vlka cez potok” a všetko bude v poriadku. Napriek tomu nepríjemnému potknutiu sa Vám veľmi pekne, podobne ako aj milej @Finczi , ďakujem za komentár a „nakuknutie”!
klukodvody
No já bych nic nepřejmenovával, protože štrůdl je běžný název i pro závin, podle toho jak kde. Máš jej parádní vymazlený i s květinami. Srdečně zdravíme kamaráde vzdálený Tebe i Tvoji milovanou polovičku a budeme doufat, že se přece jen sejdeme.
anulienka1
Milý @Sracz. Môj koment som vôbec nemyslela urážlivo, len podľa mňa, je štrúdľa z cesta ručne ťahaného. Recept a foto je super. Vaše recepty si vždy rada pozriem a tak to aj zostane. (Dúfam :) ),




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia