Strigina jahňacinka fotorecept

strigus - fotkastrigus, 31. augusta 2010
Strigina jahňacinka (fotorecept)
Foto: strigus

Už 3 mesiace mi jahňacie mäsko "oddychovalo" v mrazničke. Dostala som ho od susedky zo zabíjačky, ale keďže som s takýmto mäsom ešte nekuchtila, tak som sa bála... No nahlásila sa mi návšteva, tak som začala "čarovať"... ;-p

6
porcií
15+15 minút
príprava
80 minút
na 170 °C

Suroviny

700 g
700 g
2 ks
2 ks
50 g
1 PL
1 PL
5 strúčikov
2 PL
1 ČL
0,5 ČL
2 PL
podľa potreby
plátky podľa potreby
2 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäsko (ja som mala mix jahňacieho) nakrájame na plátky, pridáme chute (tyimán, rozmarín, lisovaný cesnak, sójovú omáčku, chili, karí a rozmrvenú bedľu) a poriadne premiešane. Napacované mäso odložíme do chladničky, aby prešli chute, ja som nechala jednu noc.

    Strigina jahňacinka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kúsky mäsa postupne opražíme ako minútky, aby si v sebe počas pečenia uchovali šťavičku.

    Strigina jahňacinka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si zapekaciu misu, potrebné suroviny (2 ks zemiaky a mozzarellu nastrúhame na hrubo a cibuľu, paradajky a zvyšné zemiaky nakrájame na kolieska). Dno misy vystelieme slaninou (ja som použila bravčový údený lalok).

    Strigina jahňacinka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne na šikmo vrstvíme suroviny v poradí mäso-zemiaky-rajčina-cibuľa. Zemiačky mierne solíme a koreníme (podľa toho, ako silno máme ochutené mäsko). Ja som nesolila vôbec, je to zdravšie a viac vynikla vlastná chuť jahňaciny. Takto vyukladáme celú misu.

    Strigina jahňacinka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na vrch naukladaných surovín roztrúsime mozzarellu, na ňu strúhané zemiaky a zalejeme vývarom. Dáme piecť zakryté na 170 °C cca 70 min., potom dopekáme odokryté, kým naše papu nechytí zlatistý povrch. Žiaľ, ten som nezachytila - veľmi dobre to voňalo a kým som si spomenula na fotenie, misa bola prázdna :) Bolo to veľmi chutné.

    Strigina jahňacinka (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

tatranka
Ohromne spracované,ukážkovo nafotené.Určite veľmi dobré.U nás jahňaciny niet.
monzy
Jahňacinu a baraninu zbožňujem, vďaka za inšpiráciu... Dám aj ja niečo :-)
marienka44
Paci sa mi, ze menej solis, je to zdravsie. Masko nebolo solene na zaciatku, len so soj. omackou.
Ten syr nevyzera ako mozarella, lebo ona sa neda struhat na take uhladne sliziky. Je to pareny makky syr.
strigus
@marienka44 nie, spodná tenká vrstva (tá bielšia) je mozzarella Milsy, majú ju v Milk agro (nerobím reklamu) a na nej je ešte vrstva nastrúhaných zemiačikov.. menej soli - lepšie vynikne chuť je to zdravé mäsko
karem
mladá jahňacinka je naozaj výborná , mne manžel doniesol domov celé jahniatko tak som ho postupne varila a piekla , bolo jemnučké a každý recept veľmi chutný. Ostalo mi však ešte niečo asi pľúca v mrazničke , poradí mi niekto , čo s nimi?
karem
inak ak budem ešte mať toto mäsko , určite vyskúšam aj tento recept.Takže ukladám do KK,
strigus
@karem , z jahňacích pľúc som ešte nič nerobila, ale mohli by byť fajn na smotane - tak robím bravčové alebo hovädzie, vyskúšaj
danka176
no, zdá sa to byť výborný recept, keďže o jahňacinu nemám núdzu, určite ho vyskúšam.Môj manžel chová ovce, mladá jahňacina sa vždy nájde