Strigina jahňacinka (fotorecept)

Autor receptu: strigus

Už 3 mesiace mi jahňacie mäsko "oddychovalo" v mrazničke. Dostala som ho od susedky zo zabíjačky, ale keďže som s takýmto mäsom ešte nekuchtila, tak som sa bála... No nahlásila sa mi návšteva, tak som začala "čarovať"... ;-p

6
porcií
15+15 minút
príprava
80 minút
na 170 °C

Postup

  1. Mäsko (ja som mala mix jahňacieho) nakrájame na plátky, pridáme chute (tyimán, rozmarín, lisovaný cesnak, sójovú omáčku, chili, karí a rozmrvenú bedľu) a poriadne premiešane. Napacované mäso odložíme do chladničky, aby prešli chute, ja som nechala jednu noc.
  2. Kúsky mäsa postupne opražíme ako minútky, aby si v sebe počas pečenia uchovali šťavičku.
  3. Pripravíme si zapekaciu misu, potrebné suroviny (2 ks zemiaky a mozzarellu nastrúhame na hrubo a cibuľu, paradajky a zvyšné zemiaky nakrájame na kolieska). Dno misy vystelieme slaninou (ja som použila bravčový údený lalok).
  4. Postupne na šikmo vrstvíme suroviny v poradí mäso-zemiaky-rajčina-cibuľa. Zemiačky mierne solíme a koreníme (podľa toho, ako silno máme ochutené mäsko). Ja som nesolila vôbec, je to zdravšie a viac vynikla vlastná chuť jahňaciny. Takto vyukladáme celú misu.
  5. Na vrch naukladaných surovín roztrúsime mozzarellu, na ňu strúhané zemiaky a zalejeme vývarom. Dáme piecť zakryté na 170 °C cca 70 min., potom dopekáme odokryté, kým naše papu nechytí zlatistý povrch. Žiaľ, ten som nezachytila - veľmi dobre to voňalo a kým som si spomenula na fotenie, misa bola prázdna :) Bolo to veľmi chutné.