Foto: nelajsia
Recept mám z Rakúska, celkom overený, starodávny , fajnový
príprava
na 150 °C
Suroviny
500 g |
|
110 g |
|
90 g |
|
1 ks čerstvé celé |
|
3 ks |
|
1/2 sáčka |
|
1/2 citróna |
|
1/8 l vlažné |
|
1/8 l |
|
1 štipka |
|
30 g |
|
Postup
-
1
Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné, pridáme za lyžičku cukru( z odváženého množstva), pomiešame, posypeme troškou múky(z odváženého množstva) nechame nakysnut, do múky pridáme postupne soľ, cukor, maslo(len zmäknuté), vajíčko a žĺtka, vanilkový cukor, smotanu, kôru z pol citróna- vykysnutý kvások, poriadne vymiesime a necháme na teplom mieste hodinu kysnuť. Z cesta urobíme obvyklý spôsobom vianočku, potrieme rozšľahaným vajíčkom, a posypeme cukrom - hrubozrnným na posýpanie. Alebo rozvaľkáme, potrieme marhuľovým lekvárom, stočíme, dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, nepotierame vajíčkom, ale roztopeným maslom.
- 2
Pečieme prvych 10 min. s pootvorenymi dvierkami(dáme tam naskladaný alobal) dalsich 35 min, so zavretymi dvierkami, a este 10 min. prikryte alobalom, ak je uz velmi tmava.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ak robíte vianočku, potiera sa rozšľahanym celym vajíčkom-to nie je uvedene v rozpise, gazdinky to už ovládajú- vianočka sa obvykle robieva 4, 3, 2, ale moze sa aj 3 a 2 urobit(myslim vrkoče)