Štrícel - po našom vianočka

nelajsia - fotkanelajsia, 9. augusta 2011
Štrícel - po našom vianočka
Foto: nelajsia

Recept mám z Rakúska, celkom overený, starodávny , fajnový

70 minút
príprava
55-60 minút
na 150 °C

Suroviny

500 g
110 g
90 g
1 ks čerstvé celé
3 ks
1/2 sáčka
1/2 citróna
1/8 l vlažné
1/8 l
1 štipka
30 g




Postup

  1. 1

    Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné, pridáme za lyžičku cukru( z odváženého množstva), pomiešame, posypeme troškou múky(z odváženého množstva) nechame nakysnut, do múky pridáme postupne soľ, cukor, maslo(len zmäknuté), vajíčko a žĺtka, vanilkový cukor, smotanu, kôru z pol citróna- vykysnutý kvások, poriadne vymiesime a necháme na teplom mieste hodinu kysnuť. Z cesta urobíme obvyklý spôsobom vianočku, potrieme rozšľahaným vajíčkom, a posypeme cukrom - hrubozrnným na posýpanie. Alebo rozvaľkáme, potrieme marhuľovým lekvárom, stočíme, dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, nepotierame vajíčkom, ale roztopeným maslom.

  2. 2

    Pečieme prvych 10 min. s pootvorenymi dvierkami(dáme tam naskladaný alobal) dalsich 35 min, so zavretymi dvierkami, a este 10 min. prikryte alobalom, ak je uz velmi tmava.

Diskusia k receptu

marienka44
@Nelajsia ,v rozpise su napisane 3 zltky a v texte sa spominaju vajicka. Ako to ma byt spravne? To 1 vajicko v rozpise je na potretie alebo ide do cesta? Obvykly sposob pripravy vianocky sa mysli upliest zo styroch, troch a dvoch cesticiek vrkoce a ulozit na seba? Ukladam do KK a dakujem za recep
nelajsia
ospravedlňujem sa, asi som to napisala nezrozumiteľne: takže do cesta ide jedno celé vajíčko a 3 žĺtka, ak robíte len závin, nepotiera sa vajíčkom, ale len roztopenym maslom.
Ak robíte vianočku, potiera sa rozšľahanym celym vajíčkom-to nie je uvedene v rozpise, gazdinky to už ovládajú- vianočka sa obvykle robieva 4, 3, 2, ale moze sa aj 3 a 2 urobit(myslim vrkoče)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia