Štrícel - po našom vianočka
Autor receptu: nelajsia
Recept mám z Rakúska, celkom overený, starodávny , fajnový
70 minút príprava |
55-60 minút na 150 °C |
Postup
- Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné, pridáme za lyžičku cukru( z odváženého množstva), pomiešame, posypeme troškou múky(z odváženého množstva)
nechame nakysnut,
do múky pridáme postupne soľ, cukor, maslo(len zmäknuté), vajíčko a žĺtka, vanilkový cukor, smotanu, kôru z pol citróna- vykysnutý kvások, poriadne vymiesime a necháme na teplom mieste hodinu kysnuť.
Z cesta urobíme obvyklý spôsobom vianočku, potrieme rozšľahaným vajíčkom, a posypeme cukrom - hrubozrnným na posýpanie.
Alebo rozvaľkáme, potrieme marhuľovým lekvárom, stočíme, dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, nepotierame vajíčkom, ale roztopeným maslom.
- Pečieme prvych 10 min. s pootvorenymi dvierkami(dáme tam naskladaný alobal)
dalsich 35 min, so zavretymi dvierkami, a este 10 min. prikryte alobalom, ak je uz velmi tmava.