Štrícel - po našom vianočka

Autor receptu: nelajsia

Recept mám z Rakúska, celkom overený, starodávny , fajnový

70 minút
príprava
55-60 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné, pridáme za lyžičku cukru( z odváženého množstva), pomiešame, posypeme troškou múky(z odváženého množstva) nechame nakysnut, do múky pridáme postupne soľ, cukor, maslo(len zmäknuté), vajíčko a žĺtka, vanilkový cukor, smotanu, kôru z pol citróna- vykysnutý kvások, poriadne vymiesime a necháme na teplom mieste hodinu kysnuť. Z cesta urobíme obvyklý spôsobom vianočku, potrieme rozšľahaným vajíčkom, a posypeme cukrom - hrubozrnným na posýpanie. Alebo rozvaľkáme, potrieme marhuľovým lekvárom, stočíme, dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, nepotierame vajíčkom, ale roztopeným maslom.
  2. Pečieme prvych 10 min. s pootvorenymi dvierkami(dáme tam naskladaný alobal) dalsich 35 min, so zavretymi dvierkami, a este 10 min. prikryte alobalom, ak je uz velmi tmava.