Strapaté hubové knedle fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 29. septembra 2013
Strapaté hubové knedle (fotorecept)
Foto: mariamka

Niečo na spôsob "chlpatých knedlíkov", len s pridaním dusených húb. Šikovné a celkom sýte knedle, vhodné ako samostatné jedlo, alebo ako príloha.

Suroviny

4 - 5 ks
podľa chuti (masliaky, suchohríby, zmes)
podľa potreby
1 ks
Na poliate:




Postup

  1. 1

    Najskôr si udusíme huby. Ja som mala masliaky, dajú sa použiť určite suchohríby, rôzne zmesi, prípadne namočené sušené. Tu už sú očistené, nakrájané.

    Strapaté hubové knedle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pražíme na bravčovej masti, kým sa nevydusí všetka voda. Iba som trochu osolila, okorenila čiernym mletým korením a poprášila drvenou rascou. Necháme vychladnúť, zlejeme prebytočnú masť a posekáme nadrobno.

    Strapaté hubové knedle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si môžeme chystať zemiaky. Očistíme, umyjeme a postrúhame na stredne jemno. Preto "strapaté", lebo som ich strúhala na tie malé rezance, asi ako na placky. Vodu som nezliala, nech je toho viac.

    Strapaté hubové knedle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme posekané huby, 1 vajíčko, soľ, korenie, petržlenovú vňať...

    Strapaté hubové knedle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a podľa potreby polohrubú múku, aby nám vzniklo hustejšie cesto, z ktorého sa budú dať tvarovať knedle. Priznám, nemerala som množstvo múky, každé zemiaky prijmú inak, to už každá gazdinka odhadne.

    Strapaté hubové knedle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A už iba tvarujeme vlhkými rukami guľky asi ako slivkové a vkladáme do vriacej osolenej vody. Opatrne odlepíme odo dna a necháme variť 10 - 12 minút. Keď vyplávajú, vyberieme a hneď omastíme maslom alebo olejom.

    Strapaté hubové knedle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame ako samostatné jedlo napríklad s takýmto smotanovo-cibuľovým dipom, prípadne slaninkou, kyslou kapustou a podobne. Sú celkom sýte a nie až také prenikavo hubové, ako by sa zdalo, asi že masliak je aromaticky jemnejší. Každopádne veľmi chutné. Chcela som na odľahčenie nadstaviť cesto cuketou, alebo tekvicou, žiaľ nemala som momentálne doma, ale iste by to šlo :)

    Strapaté hubové knedle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Veľmi vhodné sú aj ako príloha k akémukoľvek mäsu na šťave. My sme mali obrátené rezne. Tak ak sa vám pošťastí nejaký hubársky úlovok, môžete vyskúšať. Prajem dobrú chuť :)

    Strapaté hubové knedle (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

pusta
@mariamka moja milá, dnes sa roztrhlo vrece s hubovými receptíkmi. :-)))
aj tento tvoj je mimoriadne chutný, stojí za vyskúšanie :P
perfektne spracovaný a zdokumentovaný, úžasné fotografie.
blahoželám :-)))
afataga
vyzeraju dobre, mne by sa k nim hodila hubova omacka, ale aj s dipom by som sa premohla :-)
radost
ja tu asi pol hodinu pred netom sedím-a samá delikatesa hubová..ja som už z toho hotová..môj muž večer čo večer bedle na masti smaží..aj zajtra vyženiem ho-snád sa mu aj s inými druhmi húb zdarí...
ked príroda dá-to sa potom chutne varí..
poznačím aj tieto knedle..zajtra som chcela slivkové..tak ktoré..??ja som z toho "vedle"...
verím-že je to-výborná chuť..:-)
anina6
zajtra idem na hríby, tak určite tvoj recept vyskúšam. už sa teším na ochutnávku. díky za recept.
havino
boduješ @mariamka , opäť super nápad, návod, určite vyskúšam, húb mám dosť, čo dosť, už až moc, tiež ich idem pchať kde sa bude dať. Jej aj sa mi zarýmovalo po prvý krát, ako našej @radost. :-)
mariamka
dakujem dievcence, mile Varechacky za pekne slova :) aj mne sa pacia tie hubove recepty, co tu v poslednej dobe ficia, jeden lepsi ako druhy, mame stastie ze to nase male Slovensko je take bohate a Varechacky take sikovne :) toto bolo jednoduche, urcite este vyrazim na lov a skusim co pridali ini, dufam ze sa zadari,, dakujem vsetkym este raz :)
@ancicka ,, p. @pusta na vase chleby nemam :) ,, @afataga na omacku uz nevydalo ale aj ten dip bol zajimavy, kysla smotana s prazenou cibulkou, dik :) @radost @anina6 @havino kludne tam svacni aj tu tekvicu, ako minule, co to spravi :) dik:)
eviana
@mariamka , tak za toto by som nielen pol kráľovstva, ale hneď celé dala... a ešte aj rukáv by som si nechala odtrhnúť... úžasne jedlo, nádherne si to vymyslela, tlieskam, chválim, slintám, ukladám... a hviezdy všetky Ti posielam :)
irenaw
mňam, niečo pre mňa, škoda, že tento týždeň sa nedostanem do lesa :-(
irenaw


použila som posekané sušené huby, mali sme ich s hubovým pekáčom a trošku nadrobenou šťavou, bolo to skvelé, tiež by som ťa oblepila * ;-) ďakujeme
kecemis
To ze mi vela veci unikne je uz normalne, ale ze aj toto, to sa neda odpustit. Uplne super, bez chyby.
mariamka
@iren az mi slinky tecu jak si to vymakala a doviedla do dokonalosti, vyborny napad s prilohou k pekacu od @afataga ,, inspiracia pre mna :) dakujem za spravu aj "provokacne" foto :))
a ostatnym srdecne dakujem za zastavku a mile komentare @katka1313 ,, @evianka tvoje komentare mi vzdy vycaria usmev, si take slniecko a k tomu skvela kucharka :) @kecemis vynimocne odpustam :)