Strapaté hubové knedle (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Niečo na spôsob "chlpatých knedlíkov", len s pridaním dusených húb. Šikovné a celkom sýte knedle, vhodné ako samostatné jedlo, alebo ako príloha.

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si udusíme huby. Ja som mala masliaky, dajú sa použiť určite suchohríby, rôzne zmesi, prípadne namočené sušené. Tu už sú očistené, nakrájané.
  2. Pražíme na bravčovej masti, kým sa nevydusí všetka voda. Iba som trochu osolila, okorenila čiernym mletým korením a poprášila drvenou rascou. Necháme vychladnúť, zlejeme prebytočnú masť a posekáme nadrobno.
  3. Medzitým si môžeme chystať zemiaky. Očistíme, umyjeme a postrúhame na stredne jemno. Preto "strapaté", lebo som ich strúhala na tie malé rezance, asi ako na placky. Vodu som nezliala, nech je toho viac.
  4. Pridáme posekané huby, 1 vajíčko, soľ, korenie, petržlenovú vňať...
  5. a podľa potreby polohrubú múku, aby nám vzniklo hustejšie cesto, z ktorého sa budú dať tvarovať knedle. Priznám, nemerala som množstvo múky, každé zemiaky prijmú inak, to už každá gazdinka odhadne.
  6. A už iba tvarujeme vlhkými rukami guľky asi ako slivkové a vkladáme do vriacej osolenej vody. Opatrne odlepíme odo dna a necháme variť 10 - 12 minút. Keď vyplávajú, vyberieme a hneď omastíme maslom alebo olejom.
  7. Podávame ako samostatné jedlo napríklad s takýmto smotanovo-cibuľovým dipom, prípadne slaninkou, kyslou kapustou a podobne. Sú celkom sýte a nie až také prenikavo hubové, ako by sa zdalo, asi že masliak je aromaticky jemnejší. Každopádne veľmi chutné. Chcela som na odľahčenie nadstaviť cesto cuketou, alebo tekvicou, žiaľ nemala som momentálne doma, ale iste by to šlo :)
  8. Veľmi vhodné sú aj ako príloha k akémukoľvek mäsu na šťave. My sme mali obrátené rezne. Tak ak sa vám pošťastí nejaký hubársky úlovok, môžete vyskúšať. Prajem dobrú chuť :)