Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou fotorecept

sracz - fotkasracz, 29. septembra 2016
Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept)
Foto: sracz

Podľa zvykov, dodržiavaných pod Tatrami, toto jedlo patrí do chladného až zimného obdobia. Začiatkom júla som však mal návštevu z najvzácnejších. Dcérku Angeliku s Zobraziť celý popisPodľa zvykov, dodržiavaných pod Tatrami, toto jedlo patrí do chladného až zimného obdobia. Začiatkom júla som však mal návštevu z najvzácnejších. Dcérku Angeliku s mojimi milovanými vnúčencami „bľižňakami“ (dvojčencami) Lilinkou a Samkom. V jednotlivé dni si každý z nich mohol vybrať menu podľa svojich chutí. Angelika si zvolila obľúbené strapačky s kyslou kapustou, samozrejme „ozdobené bravčo_kúskami“, tak ako ich mali radi i jej dedko, pradedko, no miluje ich aj moje lepšie a krajšie druhé JA!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
2 x 33 minút
na 180/210 °C

Suroviny

Na bravčové kúsky:
2-3 PL
1,2-1,5 kg
1-2 KL
1 KL
2 PL
1-1,5 PL
2 ks väčšia
4-5 strúčikov
Na dusenú kyslú kapustu:
100-120 g prerastená
1-1,2 kg
podľa chuti
podľa chuti
Na šarišské strapačky:
1-1,1 kg
750-900 g
1 ks
1 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Komu sa nechce čítať rozsiahlejšiu verziu tohoto mojeho receptu s „príbehom“, jeho predstavenie v skratke. Ad a.) z bravčového mäsa nakrájate kúsky a okorenené soľou, čerstvo mletým čiernym korením, rascou, cesnakom, upečiete na masti a cibuli. Ad b.) priebežne na bravčovej masti a škvarkách, udusíte vyžmýkanú kyslú kapustu so soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Ad c.) uvaríte zemiakových halušky. Ad d.) scedené, ale nepreplachované, opraženým maslom poliate halušky, zmiešate s udusenou kyslou kapustou. Ad e.) servírujete posypané opečenými kúskami bravčoviny. „Toť vsjo“! Našincom, s mojou „krvnou skupinou“, predstavujem vstupnú zostavu ingrediencií

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bravčové pliecko som rozobral, orezal mastné časti a zvyšok pokrájal asi na 50÷60 mm kúsky, ktoré som prstami osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), oblial 2 PL kukuričného oleja, premiešal a 2÷3´ na „platni“ šporáka nechal zatiahnúť v pekáči s rozpálenými 2 PL bravčovej škvarenej masti. Potom som kúsky mäsa posypal dobrou („kopcom“) PL v mažiari drvenej rasce, pridal ku nim dve väčšie cibule, pokrájané na mesiačiky a 4 strúčiky cesnaku, pokrájané na plátky a rukami premiešal. Teraz som pekáč s „vyčančaným“ mäsom dôkladne prikryl alobalovou fóliou a vložil na 33´ do rúry vyhriatej na 180 °C (360 °F). Potom som z pekáča opatrne sňal fóliu (!horúci pekáč a horúca para!), obsah premiešal, teplotu zvýšil na 210 °C (410 °F) a odokrytý vrátil do rúry dopiecť ešte na 33´. V tejto 2. faze som kocky mäsa dva razy podlial horúcou vodou, premiešal pobracal kuchyňskou „lopatkou“. Niektorí z Vás, tak ako ľúbili aj náš dedko Tatuš a strejda Jenda, obaja už na Pravde Božej, majú radšej mastnejšie mäso, alebo dokonca prerastený bôčik, pliecko pokrájajú aj s ich mastnými spojmi!

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kocky mastného orezu z bravčového pliecka som na červeno_hnedo vyškvaril vo väčšej rajnici a na posledné 3÷4´ pridal ku nim aj pokrájanú údenú slaninu (100 g), „mesiačiky“ väčšej cibule, premiešal a keď sa napili horúceho tuku,

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridal som ku nim jemne vyžmýkanú kyslú kapustu; obľúbili sme si ju à la dlhé „vlasy“, takže bez krájania; dochutil soľou i čMČK a nechal, s občasným premiešaním, dusiť na mäkko.

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Než sa skončila 1. fáza pečenia bravčových kúskov a dodusila kyslá kapusta, pripravil som zemiakové halušky. Teda „strapačky“, lebo podľa názvoslovia našeho dedka Tatuša, vachtára spod Šarišského hradu, B. P., rozdiel medzi haluškami a strapačkami spočíva v tom, že ½ zemiakov sa postrúha klasicky a druhá na strane s malými „slzičkami“ pre strúhanie syra (mrkvy a pod.), čím z nich po vyvarení tŕčia „chĺpky“ postrúhaných zemiakov a tak sú teda „strapaté“.

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    My ich, podľa tradície po „meči i po praslici“, robíme z polohrubej múky (phm), s vajíčkom a zarovnanou PL soli; vymiešané cesto som nechal odpočívať, než mi zovrela voda.

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto s hustejšou, haluškovou nie „nokerdľovou“ konzistenciou, som potom cez plastový „haluškátor“ pretlačil do vriacej a osolenej vody...

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a nechal vykypieť do tretej peny.

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Medzitým sa bravčové kúsočky takto pekne opiekli, takže sa išlo do finale,

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    v ktorom som scedené, ale nepreplachované, strapačky vložil do „mixvajndlingu“ a podľa potreby by som ich polial prepraženým maslom. V tomto prípade som však maslo nepoužil, lebo kapusta bola dostatočne mastná. Na povrch som presypal udusenú kyslú kapustu so škvarkami, premiešal, ochutnal, nebolo treba ani dosoľovať a posypané pečenými bravčovými kúskami, podával netrpezlivo čakajúcim „kostovníkom“.

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Toto je porcia pre objednávateľku Bábiku Angie, na historickej tácni z rodinnej šperkovnice,

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    My ostatní, obyčajní, ale taktiež hladní, sme jedli z hlbokých tanierov, ale všetci véééľkou lyžicou.

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Uznajte, prosím, že pre takúto „Papajdu“ sa oplatí variť; naviac ešte, keď je to Vaša milovaná dcérenka Angelika okatá!

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Návštevnici z „Bameg City Cassovia“ Košíc si odpočinuli aj pri bazéne pod našim balkónom.

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Viete, že nám s mojou chutí aj domáci kompót z kôry červeného melóna, podľa milej varecháčky Izky @izabella929, ktorej veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu i za recept!

    Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

terinka55
Moje hodnotenie bude stručné, ale úprimné. Jedlo je to výborné. Tvoj popis s príbehom mi nevadí, tak to cítiš. Je v ňom "človečenstvo", tak veľa, veľa radosti a optimizmu aj naďalej!!!
sonulienka
V prvom rade Ťa chcem srdečne pozdraviť - Tvoj recept aj s celým popisom som si pozorne prečítala a nie len tento, možno aj keď nie vždy takto reagujem ale páčia sa mi Tvoje recepty a hlavne Tvoje spomienky na Tvojich milovaných predkov. Priznám sa, aj keď už mám dosť rokov nevedela som rozdiel medzi haluškami a strapačkami a teraz vďaka Tebe už viem. Srdečne ďakujem aj za výborný recept už je v KK určite vyskúšam.
veronikkka
Ach Bože, milý @sracz , nádherná chutná nostalgia, verabože aj ja by som si z nej s veľkou chuťou a s veľkou lyžicou určo dala:-)
5*vý oceán Ti posielam za more! máš krásne vnúčatká :-) pozdravujem veľmi srdečne celú Tvoju veľkú milú rodinku do dalekej Iowy :-)
denyany
Aj v našej rodine je toto jedlo veľmi obľúbené. Mäso však pripravím na spôsob perkeltu s malým množstvom šťavy. Jedla som ho aj v reštaurácii s jedným veľkým kusom mäsa na prírodno preliatym výpekom. Tak či tak, je to fajnota a pre nás milovníkov mäsa a kyslej kapusty - dokonalosť. Tvoj popis k receptu, ako aj všetky ostatné, čítam rada.
izabella929
@sracz , dostal si ma týmto tvojim receptom..slzy mi cupkajú na klávesnicu od dojatia, viem presne čo si prežíval so svojou rodinkou..keď moji milý prídu za mnou sem na koniec sveta, je to lúčenie príliš ťažké..napriek nostalgii tlieskam tvojmu dielu a šikovnosti v kuchyni..si úžasný človek s veľkým ,,Č,, takto skombinované som to jedla naposledy v Debrecíne..som rada, že si mi tento recept pripomenul a už aj idem o týždeň na to..)a posielam ti za to celú hviezdnu oblohu..)
jack
Skvelé,skvelé a ešte raz skvelé.S mäsom som to ešte nejedla,ale skúsim podľa teba.
siisa
Halušky s kapustou sú moje obľúbené jedlo, ale tým mäskom si to povýšil :) Úžasné jedlo. Určite vyskúšam !
monty469
Skvely super chutny recept mily @Sracz. Toto doma urcite uvarim;-) Pozdravujem celu tvoju rodinku
ebaka
Milujem halušky a kyslou kapustou,tiež pečené masko...prečo mi to nenapadlo spojiť v jedno jedlo? ??...:--))Diky milý @Sracz.Rada čítam Tvoje recepty.
používateľ nemá avatar
123
123
fantázia..., strapačky s kapustou som mala na pláne už na zajtra,nikdy by ma nenapadlo s mäsom, akurát so slaninkou, ale nikdy nehovor nikdy... milý @sracz , už dávno,dávno pri popise tvojich receptoch, mám dojem,ako by to písal môj dedko/žiaľ už na pravde Božej/ úplne ako by som ho počula...rovnaký spôsob vyjadrovania, aj "vtipný" aj emociálny nádhľad, akurát jeho nárečím, bol zo Zemplína...
používateľ nemá avatar
123
123
pardon, "receptov"-chybička- keď chce me napísať veľa do pár riadkov...
dosa
... by som si pochutila!!! .. tiez ma to s bravcovym pecenym plieckom ani len nenapadlo, hoci ho peciem pomerne casto... sirak dole!
rona33
No robila som to podľa receptu a bolo to extra super. Odporúčam. Ale ten bazén som nevedela zabezpečiť,keď to patrí k receptu. Skutočne tá pani Angelika je krásne okataaaaa.
nyja
Toto jedlo robievam tiež, ale fakt mi to akosi vychádza vždy na zimné mesiace .. Asi to bude tým, že nekupujem kyslú kapustu z obchodu, lebo chutí nám len taká, ktorú nakladá manžel. A to býva tak mesiac pred Vianocami. Je to super kombinácia ale nebezpečná :-D Robievam buď s bôčikom alebo krkovičkou ... napr.  nasavareska.blogspot.sk/2013/12/peceny-marinovany-bocik-s-kapus...
P.S. Páčia sa mi v tvojich receptoch rôzne tie tvoje rodinné vsuvky, spomienky na minulosť, na kamarátov... :-) Potom sú to také recepty dýchajúce životom


1x radost
violetacamorova
Zaujímavé halušky do ktorých ide viac mäsa ako halušiek, nečudo, že tak šmakujú. A tvoje recepty mám veľmi rada s tými tvojimi dlhými popismi, kus srdca do nich dávaš a samozrejme veľa lásky....
marta09
Milý sracz, moje oblubené jedlo, uz sa tesim , že si natlacim kapustu do sudka, taku fajnu, uz teraz pocujem ako mi vrzga v zuboch, no a u nas strapačkam hutorime trepanky.
snahulak
Ééch Sracz, prečo ze Slovenska odchádzajú takýto vzácni ludia, háá?
Mosím si totok cez víkend spravit a tá moja miluvaná, čo furt pchá do seba len vločky, pohánku a bassomti rýžu si určite dá téš (ponúkat ju nebudem ale ked zachytý tú vónu a zbadá mój apetít - neodolá).
Víš jáá som od Fraštáku (Hlohovec) a tak som sa Ta rozhodóv oslovit v mojóm rodnóm nárečí, lebo ze "šracmi" som sa prvý ráz stretóv na vojne v Malackách a odtedy jích mám rád, lebo sú to "fassa živánčiská" a ešte ked vedá varit - nemajú páru.
Vyskúšav som od Teba pár jedál - si Frajer maškrtný a nedbav by som mat s Tebu dvojdomek:-)
"Ta še trim, var a píš"
1x radost
kucharka
Milý Snahulak, dúfam, že sa Sracz nenahnevá, ak ti odpoviem pod jeho receptom, ale musím ti poďakovať za tvoj super koment. Skoro som sa od smiechu "zadrhla" raňajšou kávou, keď som čítala o bassomti ryži a nedbav by som mat s tebou dvojdomek.... Spravil si mi náladu na celý deň!

( Sracz, ten obed je tiež super ! )
janger
@sracz , tie tvoje strapacky vyzeraju tak strasne pritazlivo, stavnato, masko voni az sem. Ani nevies, ako by som si dala :-). Nedavno si muz dal v jednej kolibe na Slovensku, mali tam velmi dobru kyslu kapastu, strapacky mu strasne chutili, uz ich neraz spomenul. Tak asi budem musiet niekedy spravit. Budem sa drzat tvojho receptu.
Verim, ze aj tvojej dcerke chutilo, ved komu by to nechutilo :-).
Ja som za trojdomek, :-))), vid @snahulak.
snahulak
Nno Bratm,
tak som ich spravev a bolo to velicenko dobré! Možno som to trocha moc okorenev ale ináče to nemalo chybu. To massisko k tomu je úžasný nápat a dalo tomu tú "čerešénku na torte".
Ináč, z vlastnenéj iniciatývy som tam prskov aj lužicu kyseléj smatanky a bolo to super!
Pámbo zaplac za recept, mvože byt!
Pozdrav to okaté dyvčatysko - téš sa Ci vydarila - alespom tak ja tý halušky strapaté:-)))
Sa maj najlepší...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia