Štiarc fotorecept

rybarkuchar - fotkarybarkuchar, 18. februára 2013

Tí čo si viac pamätajú Štiarc určite poznajú. Možno v inom regióne pod iným menom. Ja ho poznám od starých rodičov pod týmto Zobraziť celý popisTí čo si viac pamätajú Štiarc určite poznajú. Možno v inom regióne pod iným menom. Ja ho poznám od starých rodičov pod týmto názvom. Ide o jedlo, ktoré si pripravovali chlapi na týždňovkách pri chystaní dreva alebo kosení. Tam nebolo veľa času a hrncov na vyváranie. Je to v podstate zemiakové cesto pripravené v jednom hrnci – kotlíku. Dosť sa podobá na šúľance.

45 minút
príprava

Suroviny

4 ks
300 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky nakrájané na hrubšie kolieska – cca 1 cm, dáme do osolenej vody.

    Štiarc (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do toho istého hrnca nasypeme na zemiaky polohrubú múku. Do stredu zapichneme varešku. Jej význam je v tom, že keď začne voda vrieť a „zatiahne“ muku, okolo varešky vznikne akoby komín cez ktorý bude vriaca voda prehrievať nasypanú múku.

    Štiarc (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vodu treba sem tam doliať aby zakrývala trištvrte kopca múky. Varíme pokiaľ sa zemiaky nerozvaria.

    Štiarc (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prebytočnú vodu zlejeme a ešte za tepla vymiesime hladké cesto.

    Štiarc (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomocou lyžičky tvarujeme halušky

    Štiarc (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme opraženou slaninou, posypeme čiernym korením a môžeme podávať. (Už nevaríme !!!). Dá sa použiť aj kapusta – dusená alebo surová, dajú sa pripraviť aj „na sladko“, podobne ako šúľance – s makom, tvarohom. Je to naozaj sýte jedlo.

    Štiarc (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

radost
tú múku nasypať hned na začiatku-na surové zemiaky?neurobia sa hrčky?tieto staré receptury rada skúšam...aj to je dôvod-že -VARECHA je moja láska....dušu láská....
frezia68
Fííííha! To vyskúšam,mám rada staré a overené recepty.
emdy
veľmi dobre.... zapichnutá varecha,,, tak to má byť... u nás sú dokonca raz ročne štiarcové slávnosti.... a 90% slovákov štiarc nepozná
akeber
tak toto nepoznám predpokladám že recept je z určitého regiónu ? ktorého ? ukladám :-)
marijanka712
tak toto nepoznám , ale nakoľko je to starý recept musí to byť dobré a vyskúšam aj ja staré recepty si treba ofukovať A SPäť VRACAť DO OBEHU A PRIDáVAM SA AJ JA DO TOHTO KOLOTOčU NAVRÁTENIA RECEPTOV DO KUCHýŇ
saxaa
súhlasím s tetamajka, aj mne to pripomína džatky :-)
babkamt
Tiež nepoznám tento recept . Musím ho vyskúšať .
dodo46
10% slovákov pozná štiarc , ale 90% slovákov pozná džatky. pochádzajú
zo spiša . Niekedy sme mávali k nim aj trocha bryndze.
marikahr
ja si pod týmto názvom pamätám jedlo, ktoré sa pripravilo nasledovne: zemiaky sa nechali rozvariť, trošku sa im pomohlo - popucili sa ale voda sa nezlievala, potom sa pridávala múka - vznikla fučka, po našom kulaša.
Verzia kulaša sa len omastila rozpraženou slaninou.
Verzia štiarc: kulaša sa po lyžiciach dávala do misy a posýpala bryndzou, na záver sa pomastila a posypala slaninkou! Takto to poznali a robili moji rodičia :-)
zdezda
páči sa mi tvoj recept, hmmmm a s tou kapustou to musí byť bašta :-)
dodo46
marikahr
fučka je zemiakovomučna kaša , ktorá sa robieva v nitrianskom kraji
do zemiakov sa pridá múka a mieša sa do zblbnutia pokiaľ si ta
kaša prdká. Po osmažení sa pridá upražená slaninka na cibuľke.
janger
Mne sa strasne pacia tieto stare slovenske recepty. Stiarc veru nepoznam...Ale iste to vyskusam :-).
daniela1
Ja veru varím džatky, zemiačky pokrájam na kocky a dám variť osolené . Potom si odlejem trochu vody do hrnčeka a zasypem múkou, ktorú necham spariť pod pokrievkou. A treba hodne sily, aby si pučiakom na zemiaky vymiešala dobré cesto. Keď je tuhé prilejem si z tej odloženej vody. Cesto naberim na lyžiciu a o okraj misky tvorím džatky, tak štikám. Polejem praženou slaninou a cibuľkou. Najlepšie sú opečené na druhý deň . A keď sa nepodarilo a bolo cesto riedke, kydlo sa na tanier, lyžicou rozotrelo a polialo maslom, alebo cibuľkou a slaninou. Bola kuľaša.
daniela1
Gazdinky sa veru boja variť toto jedlo, nemá presný recept, ani moja mama nikdy nemala, a tak som sa naučila metódou alebu budú džatky alebo kuľaša, treba skúšať. Ale ja dávam na každý zemiak lyžicu múky - hrubej. Vždy sa podarlo.
sovka62
Pamätám si naozaj dosť, ale toto nepoznám. Podobné jedlá áno, ale ten spôsob prípravy je pre mňa úplne neznámy. Veľmi sa mi páči, kaša pri varení neprská, nerobia sa hrčky. Musím vyskúšať.
hahaias
veru aj u nás sú džatky - ja som ich mala rada na sladko s cukrom a škoricou /ako hovorila moja babka s cimetom/
rybarkuchar
@akeber - či jedlo pochádza práve z nášho regiónu ( Horehronie) neviem. Východ má džatky a západ neviem. @radost - nemaj strach, hrčky sa neurobia. Čo je trochu problém - cesto treba vymiesiť kým je teplé, až horúce. Miestami sa objaví akoby neuvarená múka - biele pásy. Netreba mať strach je určite dobre sparená a dá sa vypracovať hladké cesto.
1ariana
Tak toto je zaujímavé... ani moja babka na Orave toto nevarila.... teda, keď som tam chodila na prázdniny.
hannah22
džatky robím taz za čas, ale je mi sympatický aj tento recept....uložené ,skúsim.... starších receptov overených životom je málo.... :))
janazjarku
Hanba mi však som sa narodila v Podbrezovej a totok nepoznám :-) tak to teda idem spoznať :-)
samanka
@rybarkuchar západ nemá nič....:-)), čo sa ja pamätám, v našej rodine sa chovalo všetko možné, takže zemiaky slúžili ako príloha k mäsu, ale mne sa toto jedlo páááči a určite ho vyskúšam
malyanjelik
fíííííha, tak toto určite vyskúšam- deťom na sladko a nám- dospelákom so slaninkou- mňam už sa teším :-) Vďaka za recept
dodo46
@rybarkuchar nedristaj !!!
Východ má džatky
Stred má štiarc
Juh má longoše
Západ má šunky a klobáse
valeri
Dobré, sýte, zdravé, rýchle a lacné jedlo.
janealli
A u nás sa toto jedlo volá zavarance, robia sa na slano s bryndzou a škvarkami, alebo na sladko so škoricou, cukrom a rozpraženým maslom.
medovnicek
u nás sa také nič nezvyklo variť, ale recept sa mi veľmi páči a už je uložený v kk
rybarkuchar
Počuj @dodo46 , neviem kto si, ale keď mi niekto u nás v krčme povie nedrístaj, tak dostane po papuli. Keďže nie sme u nás v krčme, budiš Ti odoušteno.
evanaaa
Mám dojem, že si budem musieť založiť v mojej KK kolónku - Jedlá ( alebo recepty) starých materí, lebo sa ich tu začína dosť " zhŕňať".
evkalibka
štiarc varili gazdiné v Španej doline, Starých Horách v Riečke a okolí. Varila ho aj moja svokra a teraz moje švagrinka. Dokonca cez leto robia v Riečke súťaž vo varení štiarcu
stanuska83
tak toto jedlo vzdy varieval moj starky...a milovala som ho... my sme ho vsak jedavali len s podmaslim a odtrhavalo sa to z lopatky priborovym nozikom..halusticky boli mensie...ale jedno skvele fantasticke....
aroooo
@rybarkuchar , ďakujem za pridanie tohto receptu a ako píše @evanaaa , pridala som si v mojej kk rubriku recepty starých materí a tvoj tam bude tróniť ako numero uno.Ešte som o takomto nepočula,postup veľmi zaujímavý výsledný efekt podľa surovín vynikajúci. Dúfam, že moju prosbu z nedávnej diskusie vypočujú aj varecháčky, ktoré tam pridali takéto staré,lacné recepty a dajú ich aj sem.
marek135
tiež to poznám pod názvom džadky :) a jeme to s opraženou slaninkou, cibuľou alebo s mliečnou omáčkou :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia